Latest slideshows
10 kuchyňských nožů, o kterých byste měli přemýšlet
2018-07-11 17:22:47 / Od: RedakceKandované fialky
Image sources
Tak na tuto zkoušku trpělivosti se chystám už dva nebo tři roky. Každé jaro jen co vykvetou fialky si říkám, že se do toho pustím, a potom nějak zapomenu, nebo mi do toho něco přijde a ouha…ony už v půlce května nekvetou? Tento rok jsem se rozhodla být statečná s pustit se do toho. Mile mě překvapilo, že udělat z fialek kandovanou dobrotu nebylo až tak hrozné, a myslím dokonce, že jsem našla pár zlepšováků, které ušetří trošku práce
Kandované fialky
INGREDIENCE
- Svařím vodu s cukrem a nechám vychladit. Bude to spíš taková sladká voda.
- Všechny pracovní nástroje si připravím na linku (abych potom už nic nehledala. Je dobré mít po ruce i nějakou vlhkou utěrku, do které si můžu utírat ulepené ruce.)
- Část pečícího papíru potřu cukrovým rozvarem a fialku do něj přitlačím přední stranou. Zadní stranu natřu štětečkem. Po několika fialkách jsem tento postup ale vzdala a naházela asi 10 fialek najednou do rendlíku s rozvarem – nic dramatické se neudálo a šlo to rychleji.
- Fialku pinzetou vyjměte z rozvaru a pocukrujte. Mně se víc osvědčilo fialku přitlačit do cukru přední částí a zadní pocukrovat. Je ale třeba nejdříve narovnat okvětní lístky pinzetou a třeba špachtlí nebo párátkem.
- Fialky nechte asi dva dny zaschnout na plechu.
PRACOVNÍ POSTUP
- čerstvé fialky
- voda 150 ml
- cukr 2 lžíce
- jemný cukr krupice na posypání
- pečicí papír (nebo jinou podložku, třeba silikonovou)
- pinzeta
- štětec malý a úzký, ale já využila spíš velký a široký viz fotky
Rady a tipy k receptu
- Jak jsem psala v receptu, osvědčilo se mi naházet několik fialek do rozvaru, a pomocí velkého plochého štětce a pinzety vyndavat jednu po druhé. Poté přední stranou položit do hromádky cukru, zasypat ještě trochou cukru, a lehce lžičkou přimáčknout. Pak fialku přendat na plech, kde případně ještě doupravím okvětní lístky.
- Při tomto postupu ale cukr rychleji vlhne (štětcem se kromě fialky přenese i pár kapek rozvaru, a proto je potřeba občas dosypat nebo vyměnit cukr. Ten použitý jsem dala na talířek uschnout. Cukr samozřejmě vytvořil tvrdé hrudky a proto jsem ho po vysušení rozmixovala a mohla opět použít.
- Fialky by měly schnout asi dva dny. Já doporučuji použít okamžitě nebo co nejdříve. Ony totiž uschnou, malinko se scvrknou a cukr na nich se “zcukne” do takových hrudek a nevypadá až tak dobře.