
Litina je nejlepší materiál pro grilování steaků, hamburgerů, zeleniny. Když se dobře nahřeje, sálá jako čert a nezchladí ji ani větší množství syrového pokrmu, které na její povrch poklademe.
Na kvalitním venkovním grilu litinový rošt jednoznačně vede, ale co když si chceme připravit flák grilovaného masa v kuchyni?
S jakou grilovací pánví připravíme přesně takový steak, jaký si přejeme?
Srovnali jsme 3 litinové pánve od prémiových výrobců, kteří nádobí z litiny umí a vědí, co prodávají. Pojďme se na tyto pánve podívat.
Výhody a nevýhody litinové grilovací pánve
TOP 3 grilovací pánve z litiny (2020)
Pánev | lodge | lava | staub |
---|---|---|---|
Obrázek | |||
Orientační cena | 1 460 Kč | 950 Kč | 2 800 Kč |
Rozměr | 26x26 cm | 26x26 cm | 26 cm |
Hmotnost | 3,3 kg | 2,8 kg | 3,6 kg |
Vhodná na otevřený oheň | |||
Vhodná na indukci | |||
Typ litiny | přírodní bez povrchové úpravy | černý smalt | červený smalt |
Prohlédnout |
Pro lepší srovnání jsme vybrali čtvercové litinové pánve 26 x 26 cm. Jedná se o velmi rozumný rozměr, takto velká litinová pánev se dobře rozehřeje na sporáku, vejde se do trouby. Na ploše připravíte 2 obstojné steaky najednou.
Grilovací pánev LODGE
LODGE je americký výrobce nádobí z přírodní surové litiny, tedy bez umělé povrchové úpravy. Výhodou takové litiny je skutečnost, že pánve z ní vyrobené lze použít i na otevřeném ohni. Nejenom v kuchyni na sporáku, pánev posadíte na rošt grilu nebo klidně do žhavých uhlíků a nic se jí nestane.
Nevýhodou je pak náročnější péče, zejména o tzv. patinu. Patina je přírodní vrstva na litinové pánvi, která na povrchu časem vzniká při správném používání pánve. Díky patině se potraviny při grilování nepřichytávají na dno a zároveň je pánev chráněná před rezivěním. Zapomeňte tedy na mytí v myčce, čas od času takovou pánev budete muset tzv. vypálit.
V USA je značka LODGE velmi populární, není divu, Američané si kempování ve volné přírodě stále ještě užívají. A pro outdoorovu kuchyni je nádobí ze surové litiny jasnou první volbou.
Pokud chcete grilovací pánev z echt přírodního materiálu, kterou použijete jak na klasickém sporáku, tak na zahradním grilu, bude pro vás pánev LODGE ta pravá.
Grilovací pánev LAVA
LAVA je značka nádobí z poctivé litiny, která je opatřená smaltem. Vyrábí se v Turecku v moderním závodě, výrobce má za sebou více jak 40 let tradice a zkušeností. Litinové nádobí LAVA je oproti svým konkurentům cenově velmi výhodná, přičemž zpracování je na vysoké úrovni a odpovídá evropským standardům.
Na rozdíl od LODGE se jedná o litinu, potaženou smaltem. Smalt není nepřilnavá vrstva, ani žádný výdobytek současných výrobců nádobí. Jedná se o křemičitou taveninu, kterou se povlakuje kov. Smalt litinu chrání před rezivěním, je dostatečně pružný na to, aby reagoval na tepelné změny, kterým je při vaření litinové nádobí vystavené.
Smalt má částečně nepřilnavé vlastnosti, ale to, jak se pokrm na rozpálené litině bude chovat, záleží na zkušenostech kuchaře, který má pánev v ruce.
Litinové pánve se smaltem vydrží obvykle maximální teploty kolem 260 °C.
Grilovací pánev LAVA je opatřená jednou vrstvou černého smaltu (zevnitř i zvenčí). Pánev lze použít v kuchyni na všechny druhy sporáků, dá se postavit i na gril, chraňte však pánev před přímým ohněm a plameny.
Grilovací pánev STAUB
Jedná se o špičkovou smaltovanou litinovou pánev z dílny francouzské značky STAUB. Pánev je zevnitř potažená černým smaltem, zvenčí v několika vrstvách smaltem červeným.
Francouzský STAUB vyniká nádherným funkčním designem, za který si však zaplatíte. Litinové pánve této značky patří k nejdražším, jaké na trhu najdete.
Litinová pánev STAUB je vhodná na všechny druhy sporáků, také do trouby s maximální nastavenou teplotou kolem 260 °C.
Pánev není problém postavit i na gril, ale vnější barevný smalt může při grilování dostat zabrat. Pánev v této cenové relaci rozhodně doporučujeme nechat pro použití v kuchyni, kde bude nejenom skvěle sloužit svému účelu, ale také na ni bude radost pohledět.
Ačkoliv výrobci smaltované litiny udávají, že pánve je možné mýt v myčce na nádobí, rozhodně to nedoporučujeme. Pokud jste investovali a pořídili si krásný kousek do kuchyně, myjte smaltovanou litinu ručně pod tekoucí vodou. Postačí jakákoliv měkká neabrasivní mycí houba a běžný čisticí prostředek na nádobí.
Co je grilovací pánev?
Grilovací pánev je solidní kus nádobí, který se dá dobře rozehřát, aby se na ploše daly připravit potraviny (maso, zelenina) suchým teplem, grilováním. Díky vysoké teplotě se povrch potraviny zatáhne, nepustí šťávu a nebude se dusit ve vlastní šťávě.
Z jakého materiálu je grilovací pánev nejlepší?
Osvědčeným materiálem pro grilovací pánev je litina, která jde rozehřát na vysokou teplotu. Tu je schopná udržet i v případě, že se její povrch poklade větším množstvím syrových potravin. Dalším oblíbeným materiálem je například hliníková litina.
Proč má grilovací pánev drážky?
Mezi grilovací drážky se zachytí případná tekutina, která se z potraviny při grilování uvolní. Potravina tak nebude v kontaktu se šťávou, nebude se dusit, ale pouze grilovat.
Drážky v litinové pánvi by měly být dostatečně hluboké a vzdálené od sebe.
Drážky také otisknou na potravině mřížku, typickou pro grilované pokrmy.
Jaká je nejlepší grilovací pánev na oheň?
Nejlepší grilovací pánev na otevřený oheň (gril, žhavé uhlíky) je z přírodní surové litiny, bez jakékoliv umělé povrchové úpravy.
