mascarpone dort

Naked cake: dort naháč s mascarpone a jahodami

Poprosila jsem Petru, specialistku na pečení dortů, aby napsala článek na téma jak upéct dort pro úplné začátečníky. Návod krok za krokem, který vás provede celým postupem: od rozklepnutí vajíčka až po první zakrojení nazdobeného dortu.

Slíbila jsem, že podle Petřina článku zkusím dort upéct. Protože sama moc zkušeností nemám, rozhodla jsem se pro naked cake, neboli dort naháč, který přiznává strukturu dortu a nechává svému tvůrci volnou ruku při zdobení, a přitom výsledek dobře vypadá i chutná.

A jak můj dortový experiment dopadl? Myslím, že velmi (velmi!) dobře 🙂

naked cake dort recept

Naked cake: dort naháč s mascarpone a jahodami

Skvělý recept na dort pro naprosté začátečníky, s jednoduchým zdobením. Vypadá báječně, a právě tak i chutná.
4.31 from 136 votes
Vytisknout Připnout
Porce: 10
Autor: Petra K.

INGREDIENCE

Korpus dortu:

Krém na plnění a zdobení dortu

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetana na šlehání (min 30%)
  • 4 lžíce cukr moučka
  • ½ lžička vanilkový extrakt
  • marmeláda
  • jahody

Na zdobení:

PRACOVNÍ POSTUP

Korpus dortu

  • Rozehřejeme elektrickou troubu na 180 °C.
  • Opatrně oddělíme bílky od žloutků, každé do jiné mísy.
  • Začneme šlehat bílky se špetkou soli elektrickým šlehačem, nejprve na pomalé otáčky. Po dvou minutách začneme postupně přidávat cukr písek a zvyšujeme otáčky, až máme zapracovaný všechen cukr a sníh je krásně tuhý. Buďte trpěliví, šlehání trvá klidně 10-15 minut, je to jedna z nejdůležitějších činností, protože na správně vyšlehaném sněhu je celý dortový korpus postavený.
  • Jakmile je sníh hotový, v druhé míse vyšleháme žloutky s olejem a vanilkovým extraktem, ručně je zapracujeme do sněhu.
  • Do vaječné směsi prosejeme mouku s kypřicím práškem a lehounce, trpělivě smícháme pomocí stěrky.
  • Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a vlijeme dovnitř těsto.
  • Dáme péct do trouby. Pekla jsem ve formě 24 cm a dort byl upečený zhruba za 40 minut  – poznáte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vyndání suchá, máte hotovo.
  • Korpus nechte ve formě zcela vychladnout (nechávala jsem přes noc).
  • Tenkým nožem jsem obříznula dort po obvodu od dortové formy a vyndala korpus ven. Pomocí nitě (a syna, který dort držel, aby netancoval) jsem korpus rozdělila na 3 díly.

Krém na plnění a pomazání dortu

  • Mascarpone ručně smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovou trestí.
  • Vychlazenou smetanu ušleháme v čisté, chladné nádobě, nejprve na nižší otáčky, pak postupně přidáváme. Šlehačka nebude ušlehaná do tuha, ale po spojení s mascarpone dostaneme přesně tu správnou konzistenci krému, kterým dort skvěle naplníme a pomažeme.
  • Dolní část, kterou byl korpus pečený na dně formy, si necháme jako vrchní, protože je krásně rovná.
  • Na podložku, na které dort plníme, namázneme trochu krému, který při práci dort zafixuje.
  • První plát korpusu pomažeme marmeládou, poté krémem. Na krém naklademe natenko pokrájené jahody.
  • Na druhý plát namažeme krém, a touto stranou položíme na jahody. Druhou stranu pomažeme marmeládou, krémem, poklademe ovocem.
  • Poslední plát pomažeme krémem, a touto stranou přiklopíme jahody. Dort máme sesazený.
  • Krémem dále obmažeme boky dortu, necháme přiznanou strukturu. Část krému necháme na zdobení vršku dortu a vše dáme do lednice alespoň na hodinu dvě odpočinout, aby se krém hezky propojil s korpusem a ztuhnul.

Zdobení dortu

  • V tomto receptu jsem na trošce másla osmažila nastrouhaný perník, nechala prochladnout a smíchala jej se třtinovým cukrem. Nasypala jsem je do půlkruhu na vršek dortu. Na perníkový základ jsem naaranžovala omyté, usušené jahody a maliny a dozdobila snítkami lipových květů.

Ještě pár slov k receptu:

Odhadovaná časová náročnost: příprava 30 min, pečení 40 min, chladnutí korpusu 3 hod, plnění a zdobení dortu 30 min, chlazení 2 hod
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
pečení dortu příprava suroviny
sníh z bílků vyšlehaný dotuha
korpus na dort
krém na zdobení dortu z mascarpone a šlehačky

TIP: Pod dort jsou parádní tyhle DORTOVÉ PODLOŽKY

plnění dortu
mascarpone dort

TIP: Dort jsem pekla v kulaté dortové formě o pr. 24 cm.

Současný trend velí použít formy s menším průměrem, ze kterých dostanete vyšší dort.

Pokud máte, nebojte se jít do formy 20 cm, nebo – budete-li péct častěji, pořiďte si ráfek, což je NASTAVITELNÁ DORTOVÁ FORMA, u které si můžete změnit průměr podle potřeby.

Pečení dortu pro začátečníky: rady, tipy, postřehy

  • Korpus podle tohoto receptu nemá chybu. Perfektně se s ním po upečení pracuje, je pružný, měkoučký a úžasně voňavý. Můžu vřele doporučit.
  • Základem je korpusu je excelentně vyšlehaný sníh z bílků. Buďte trpěliví, správně ušlehat sníh do tuha zabere klidně 10-15 minut.
  • Krém na plnění a zdobení dortu z mascarpone a našlehané smetany vyšel také na výbornou. Je přesně tak akorát tuhý, aby se dobře roztíral, a přitom drží tvar a nestéká.
  • Plata dortu doporučuji pomazat marmeládou nebo ovocným sirupem, dodají chuti dortu šmrnc a jsou báječným doplňkem ke krému z mascarpone.
  • Pro jistotu zopakuji plnění dortu, trochu jsem u tohohle škobrtla, ale tenhle postup se osvědčil: první plát namažu marmeládou, poté krémem, pokladu ovocem. Druhý plát dortu pomažu krémem a touto stranou jej přiklopím na plát první (na vrstvu s ovocem). Pokud byste se snažili namazat krém na ovoce, moc se vám dařit nebude. Stejně spojíte i druhou a třetí vrstvu dortu.
  • Pokud máte, nebojte se jít do dortové formy o pr. 20 cm, nebo – budete-li péct častěji, pořiďte si ráfek, což je kulatá dortová forma s nastavitelným průměrem, beze dna.

Vymazání dortové formy

Strany dortové formy jsem pouze vymazala máslem, dno jsem vyložila pečicím papírem.

Dortový korpus se při pečení lehce přichytí na strany dortové formy, “neodskočí” od stran a korpus tak bude hezky souměrný po celé výšce. Než po upečení povolíte obruč dortové formy, oddělte tenkým nožem korpus dortu od stran dortové formy.

kousek dortu
dort naháč
O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

42comments
Alena

Dobrý den,
děkuji za skvělý recept. Pekla jsem synovi k druhým narozeninám a povedl se báječně. Byl to můj první dort. Chtěla bych se Vás zeptat, zda by bylo možné pro obměnu přidat do těsta mleté oříšky.
A pokud ano, v jakém množství. Děkuji za radu.

Odpovědět
    Jana Russková

    Přeji pěkný den Aleno,
    jsem ráda, že se Vám dort povedl a chutnal Vám. Také ho mám velmi ráda.
    Do těsta můžete samozřejmě přidat i oříšky, pokud si přejete vyzkoušet něco trochu jiného. S oříšky bude dort vláčnější.
    Množství mletých oříšků by mohlo být mezi 40 – 60 g, jen v receptu nezapomeňte odebrat stejné množství mouky. Doporučuji prosít do mísy mouku a smíchat ji s oříšky a společně pak postupně opatrně zamíchávat do těsta.

    Odpovědět
Tereza

Povedl se a byl naprosto vynikající. Tip: zdobila jsem lesníma jahůdkama s lístkama, na stopkách (přilepené na mascarpone po obvodu dortu). Díky za recept 😊

Odpovědět
Monika

Dobrý den, dort byl výborný a krásně vláčný, ale nevíte proč mi prostředek propadl dolu?

Odpovědět
    Jana Russková

    Ahoj Moniko, nestává se to tak často, ale pravděpodobně je na vině příliš mnoho “vzduchu v těstě”. Během šlehání se do těsta dostalo až příliš vzduchu. Důvodem mohou být příliš velká vejde, špatná kvalita mouky nebo jeho špatné množství. Případně od každého trochu. Příště to možná bude lepší. Při dalším pečení můžete vyzkoušet jinou značku mouky a časem zjistíte se kterou se vám pracuje nejlépe.

    Odpovědět
Kamila

Dobrý den, nevím kde dělám chybu, ale vždy po přidání cukrů mám z toho polevu a né sníh. Přitom jedu podle receptu a vejce jsou čerstvé domácí.

Odpovědět
    Jana Russková

    Dobrý den,
    nejsem si jistá kde je problém. Pokud postupujete podle receptu, mělo by se vše podařit. Můžu snad jen upozornit, že se cukr musí přidávat opravdu po trcoškách a další vždy přidat, až je předchozí dobře zapracovaný. No a vydržet. Zbytečně celý proces neuspěchat

    Odpovědět
Simona

Dobrý den, na oslavě se nám sešly tři různé dorty, ale ten od Vás zmizel jako první. Je lehoučký, velmi chutný. Vše se povedlo, jak mělo. Krémem jsem musela celkem šetřit, zdálo se mi ho málo, ale nakonec ho bylo tak akorát.
Děkuji mnohokrát, určitě jsem jej nepekla naposledy.

Odpovědět
Marketa

Dobrý den, jak jsem slehala skoro 15min bilky, tak se mi z toho neudělal tuhý sníh, ale spis taková bílá krema, nevíte co jsem udělala špatne? Bo pak při pečení v troubě mi pak slehl korpus dolu. Dekuji

Odpovědět
    Jana Russková

    Zdravím Markéto,
    vyšlehat bílky do dokonalé bílé pěny je někdy opravdu dřina. Nejenom, že to zabere spoustu času, ale také to mohou překazit i zdánlivé maličkosti. Pokud jste šlehala dlouho a přesto se Vám to nepovedlo, napadá mě, že se mohl k bílkům dostat i malý kousek žloutku. Při šlehání bílků je také důležité mít nádobu na šlehání i metlu naprosto čisté a suché. Ještě mě napadá, zda byly vejce čerstvá. Starší vajíčka – byť poživatelná, nezkažená – mohou dělat neplechu a nemusí jít řádně vyšlehat.

    Odpovědět
Helena

Dobrý den, lze použít do dortu mražené ovoce? Jak postupovat? Rozmrazit nebo dát zmražene? Děkuji.

Odpovědět
    Jana Russková

    Dobrý večer Heleno,
    mražené ovoce určitě dát můžete, ale musíte počítat s tím, že pustí opravdu hodně vody. Především jahody. Pokud chcete mít v dortu kousky čerstvých jahod, nechala bych je rozmrazit a opravdu dobře okapat. Pokud to není podmínkou, dala bych mražené jahody do hrnce a udělala jahodový rozvar. Ten je velmi jednoduchý , na cca 500 g jahod přidejte tak 3 lžíce krupicového cukru a šťávu z půlky citrónu. Vařte dokud se objem nezmenší tak o polovinu. Nechte vychladnout. Opět je důležité zbavit se větší části vody, aby se celý dort neroztekl.

    Odpovědět
Adéla

Dobrý den, Petro, dort jsem dělala na menší svatbu a i já, jakožto amatér, jsem za něj utržila obrovskou chválu! Byl VYNIKAJÍCÍ! 🙂 Udělala jsem tedy jen tmavý korpus. Škoda, že sem nemohu nahrát fotku, jak skvěle vypadal. Moc děkuji za inspiraci. Recept jsem si uložila a určitě jsem tento dort neudělala poprvé. :)) Adéla

Odpovědět
    Petra

    Dobrý den,mohu se zeptat kolik kakaa jste použila na tmavý korpus? Děkuji P.

    Odpovědět
Andy

Tenhle dort je prostě pecka! Do krému ještě přidávám tvaroh, korpus je naprosto dokonalý – opravdu nejlepší dortový recept, který jsem kdy zkoušela – pokaždé se povede a dělám ho skoro na každou oslavu. Opravdu bezkonkurenční.

Odpovědět
Dana

Prosím nemáte další skvělý recept na dort harlekyn.

Odpovědět
Dana

Výborný recept dělala jsem poprvé a je skvělý.

Odpovědět
Simona

Ahoj Peťo, tvůj recept na dort je luxus. Moc se mi povedl.
Prosím nemáš i takto skvělý recept na cupcake? Nevím jak se to píše, narozeninové muffiny 🤪🤪.
Moc děkuji 🙏

Odpovědět
Nikola Hereitová

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké množství na formu 16 cm. Děkuji za odpověď Hereitová

Odpovědět
    Jana Russková

    Dobrý den, na formu o průměru 16 cm by mohlo stačit 2/3 z uvedených surovin, ale to píši jen odhadem. Pokud peču já v menší formě, ve které jsem dříve nepekla a nejsem si jistá kolik těsta se mi vejde do formy, udělám celou dávku těsta a z toho co se mi nevejde do formy udělám malé bábovičky. Pokud nemáte, můžete vyzkoušet formu na muffiny. Ty peču přibližně 20 min. Při plnění formy o průměru 16 cm nezapomeňte na prostor pro těsto, těsto vám vyběhne nahoru, takže neplnit až po okraj.

    Odpovědět
Denisa

Dobrý den,
mohu se zeptat, o kolik byste doporučila navýšit množství surovin do formy 30cm, aby dort nebyl nízký? Předem moc děkuji za radu 😊

Odpovědět
    Jana Russková

    Zdravím Deniso, pro formu o průměru 30 cm bych klidně přidala o polovinu více surovin. Ono se to zdá, ale ten výsledný rozdíl mezi těmito formami je opravdu velký. Jinak pokud pravidelně nehostíte doma celý regiment, doporučuji investovat a pořídit si menší formu. Formu o průměru 30 cm vytahují pouze když chystáme velké oslavy a i tak často zbyde. Když připravíte menší, ale zato vysoký dort, který vypadá esteticky mnohem lépe, než kdyby tomu bylo naopak, určitě uděláte dojem.

    Odpovědět
Hana

Ahoj, objevila jsem tento recept a chtěla bych ho zkusit. Dort bych potřebovala na sobotní poledne. ale v pátek nebudu mít moc čas. Bude stačit ho promazat v pátek večer, nebo je lepší udělat to ve čtvrtek? Děkuji za radu!

Odpovědět
    Jana Russková

    Dobrý den Hano, recept určitě vyzkoušejte, jistě s ním svou návštěvu potěšíte. Přípravu dortu stačí nechat na páteční večer. Pro dort je důležité, aby se nechal alespoň přes noc odležet v lednici, kde korpus krásně zvláční a krém ztuhne.

    Odpovědět
Lucie

Dobrý den, hledám nějaký snadný korpus na pečení dortu, jsem úplně neschopná k pečení, když chci něco udělat, tak většinou něco pokazim. Tak zkusím tento Vas recept a uvidíme 🙈. Chtěla bych ho zkusit v říjnu, to má holka 12 let a pak ještě na silvestra pro holku k druhým narozeninám, tak doufsm, že se aspoň jeden povede 🙈. Jen nevím, zda bych udělala tento krém, přemýšlím, že bych udělala krém z tvarohu, máte nějaký postup-recept na tento krém? Mockrát Vám děkuji 😇

Odpovědět
    Jana Russková

    Dobrý den,
    nevím z jakého důvodu se nechcete pouštět právě do tohoto krému. Mascarpone je chuťově neutrální a v krému se chuťově podobá právě tvarohu, jen je trochu jemnější. Takže pokud se bojíte, že by snad nemusel chutnat, nebojte se ho vyzkoušet. Samozřejmě, pokud opravdu dáváte přednost tvarohu, můžete mascarpone v receptu nahradit 500 g tvarohu. Tvaroh je kyselejší než mascarpone, proto dle chuti přidejte cukr navíc.

    Odpovědět
Silva

Dobrý den, včera jsem ho dělala, a povedl se na jedničku. Lehký krásný dort, na vrch jsem ještě na půlku dortu nasypala kakao a na to dala ovoce.
Děkuji za recept

Odpovědět
Jana

Dobrý den paní Petro,
jen se chci zeptat v ingrediencích je psáno cukr krupice a v postupu je, že přidáváme do bílků cukr písek. Tak jaký cukr tedy do korpusu přijde.? Děkuji

Odpovědět
    Jana Russková

    Dobrý den, pískový cukr je o něco jemnější než krystalový. Tudíž se snadněji rozpustí a zapracuje do těsta. Ve výsledku je to však celkem jedno, který zvolíte. Na výslednou chuť či konzistenci těsta to nebude mít žádný vliv. Já dávám to co mám zrovna doma 🙂

    Odpovědět
Andy

Moc děkuji za recept! Doma ho všichni zbožňují, je jednoduchý a naprosto vynikající🥰 Opravdu povedený recept😊

Odpovědět
ela

Jakmile je sníh hotový, v druhé míse vyšleháme žloutky s olejem a vanilkovým extraktem, ručně je zapracujeme do sněhu.
Do vaječné směsi prosejeme mouku s kypřicím práškem a lehounce, trpělivě smícháme pomocí stěrky.
Tomuto nerozumiem,žltky zapracujeme do snehu a potom do žltkovej zmesy muku.

Odpovědět
    Petra K.

    Je to myšlené tak, že žloutky zapracované do sněhu vytvoří žloutkovou směs. Do této žloutkové směsi nakonec prosejeme mouku s kypřicím práškem. Tedy: 1) vyšlehat bílky na tuhý sníh, 2) do sněhu vmíchat žloutky, 3) do směsi sněhu se žloutky opatrně zapracovat mouku s kypřicím práškem. Snad se mi to podařilo lépe vysvětlit. Ať se daří, Petra 🙂

    Odpovědět
Šárka

Dobrý den,
ráda bych dort podle Vašeho receptu vyzkoušela. Chtěla bych ale, aby měl tmavou barvu. Stačí přidat kakao? Nerada bych něco pokazila.
Děkuji 🙂

Odpovědět
    Petra K.

    Dobrý den Šárko, pokud přidáte kakao, přidejte také lžíci vlažného mléka, až budete vymíchávat žloutky s olejem. Tak by se nemělo nic zkazit 🙂 Držím palce!

    Odpovědět
Kateřina

Dobrý den,
dort chci péct v sobotu,ale mám strach, že mi neztuhne krém. Šel by přidat ztužovač šlehačky nebo je to zbytečné?
Děkuji

Odpovědět
    Petra K.

    Dobrý den, neměla bych strach, že by krém neztuhl. Krém obsahuje 500 g Mascarpone, které je poměrně hutné a tuhé (podle typu může mít kolem 60-80 % tuku). Šlehačka ho tedy vlastně naředí. Ovšem i šlehačka se musí předem našlehat, šlehá se opravdu studená, čím vyšší obsah tuku, tím bude lépe držet. Minimum je “modrá” smetana na šlehání s obsahem tuku lehce přes 30 %, pak jsou tuším i 40% (obvykle červená).
    Ještě k mascarpone – nesmíte ho přešlehat elektrickým šlehačem na vysoké otáčky, potom by zřídlo!
    Jinak žádný strach, s krémem se pracuje opravdu dobře 🙂 Tak ať se dort co nejlépe vyvede! Petra

    Odpovědět
Kateřina

Dobry den, dort jsem podle Vaseho navodu delala ted o vikendu a naprosta parada! Moc dekuji za recept a skvely navod. Vsichni, vcetne me, koukali, jak se povedl a chutnal bozsky. Katka

Odpovědět
    Petra K.

    Dobrý den Kateřino, moc díky za komentář, potěšil! 🙂 Tenhle recept na dort mám také moc ráda, zatím se vždy povedlo, a tzv. nahaté (naked) zdobení je úžasně jednoduché, navíc dobře vypadá a nejsou potřeba žádné složité designérské znalosti. Ať se daří, Petra

    Odpovědět
Eva

Dobrý den, prosím jak mám recept upravit, pokud mám formu 26 cm? A je prosím možné péct dort ze špaldové mouky? Děkuji.

Odpovědět
    Petra K.

    Dobrý den Evi, pokud máte formu 26 cm a připravíte dort podle receptu, bude nižší (proříznete ho spíše jen jedenkrát). Aby byl dort vyšší i ve formě 26 cm, zvýšila bych množství surovin zhruba o čtvrtinu. Těsto je pevné a pružné, vydrží.
    Ze špaldové mouky péct můžete, hezky o tom píše třeba Karolína Four ve svém článku TADY.
    Ať se daří, Petra

    Odpovědět
Miro V

V zozname ingrediencí je 1/2 prášku do pečiva, v pracovnom postupe je spomenutý kypriaci prášok. Nie sú to náhodou rozdielne prášky?
Ak áno, ktorý je správny?

Ďakujem.

Odpovědět
    Petra K.

    Dobrý den Miro, jedná se stále o stejný prášek – u nás se mu říká kypřicí prášek, prášek do pečiva, pečicí prášek, nebo také prdopeč 🙂 Je to tedy ten naprosto klasický prášek na pečení, který koupíte v obchodě. Zdravím Vás, Petra

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Naked cake: dort naháč s mascarpone a jahodami, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/naked-cake-dort-s-mascarpone-a-jahodami/