Naked cake: dort naháč s mascarpone a jahodami
mascarpone dort

Naked cake: dort naháč s mascarpone a jahodami

Poprosila jsem Petru, specialistku na dortologii, aby napsala článek na téma jak upéct dort pro úplné začátečníky. Návod krok za krokem, který vás provede celým postupem: od rozklepnutí vajíčka až po první zakrojení nazdobeného dortu. Sama jsem totiž v pečení dortů začátečník, a možná nepřeháním, když řeknu, že počet dortů, které jsem v životě upekla, by se dal spočítat na prstech jedné ruky.

Slíbila jsem, že podle Petřina článku zkusím dort upéct. Hezky poctivě, budu se držet každého jejího slova. Protože zkušeností opravdu moc nemám, rozhodla jsem se pro naked cake, neboli dort naháč, který přiznává strukturu dortu a nechává svému tvůrci volnou ruku při zdobení, a přitom výsledek dobře vypadá i chutná.

A jak můj dortový experiment dopadl? Myslím, že skvěle! 😊

naked cake - dort s mascarpone a jahodami

TIP: Dort jsem pekla v kulaté dortové formě o pr. 24 cm. Současný trend velí použít formy s menším průměrem, ze kterých dostanete vyšší dort. Pokud máte, nebojte se jít do formy 20 cm, nebo – budete-li péct častěji, pořiďte si ráfek, což je NASTAVITELNÁ DORTOVÁ FORMA, u které si můžete změnit průměr podle potřeby.

Vytisknout
naked cake dort recept

Naked cake: dort naháč s mascarpone a jahodami


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Porce: 10

Popis

Úžasný dort pro naprosté začátečníky, s minimalistickým zdobením. Vypadá báječně, a právě tak i chutná.


Ingredience

Korpus dortu:

  • 6 vajec pokojové teploty
  • 250 g cukr písek
  • 240 g hladká mouka
  • 3 lžíce oleje
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • špetka soli

Krém na plnění a zdobení dortu

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetana na šlehání (min 30%)
  • 4 lžíce cukr moučka
  • ½ lžičky vanilkový extrakt

Dále marmeláda a jahody

Na zdobení:

  • Perník na strouhání, máslo, třtinový cukr
  • Jahody, maliny, lipové květy

Pracovní postup

  1. Rozehřejeme elektrickou troubu na 180 °C.
  2. Opatrně oddělíme bílky od žloutků, každé do jiné mísy.
  3. Začneme šlehat bílky se špetkou soli elektrickým šlehačem, nejprve na pomalé otáčky. Po dvou minutách začneme postupně přidávat cukr písek a zvyšujeme otáčky, až máme zapracovaný všechen cukr a sníh je krásně tuhý. Buďte trpěliví, šlehání trvá klidně 10-15 minut, je to jedna z nejdůležitějších činností, protože na správně vyšlehaném sněhu je celý dortový korpus postavený.
  4. Jakmile je sníh hotový, v druhé míse vyšleháme žloutky s olejem a vanilkovým extraktem, ručně je zapracujeme do sněhu.
  5. Do vaječné směsi prosejeme mouku s kypřicím práškem a lehounce, trpělivě smícháme pomocí stěrky.
  6. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a vlijeme dovnitř těsto.
  7. Dáme péct do trouby. Pekla jsem ve formě 24 cm a dort byl upečený zhruba za 40 minut  – poznáte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vyndání suchá, máte hotovo.
  8. Korpus nechte ve formě zcela vychladnout (nechávala jsem přes noc).
  9. Tenkým nožem jsem obříznula dort po obvodu od dortové formy a vyndala korpus ven. Pomocí nitě (a syna, který dort držel, aby netancoval) jsem korpus rozdělila na 3 díly.

Příprava krému na plnění dortu:

  1. Mascarpone ručně smícháme s moučkovým cukrem a vanilkovou trestí.
  2. Vychlazenou smetanu ušleháme v čisté, chladné nádobě, nejprve na nižší otáčky, pak postupně přidáváme. Šlehačka nebude ušlehaná do tuha, ale po spojení s mascarpone dostaneme přesně tu správnou konzistenci krému, kterým dort skvěle naplníme a pomažeme.
  3. Dolní část, kterou byl korpus pečený na dně formy, si necháme jako vrchní, protože je krásně rovná.
  4. Na podložku, na které dort plníme, namázneme trochu krému, který při práci dort zafixuje.
  5. První plát korpusu pomažeme marmeládou, poté krémem. Na krém naklademe natenko pokrájené jahody.
  6. Na druhý plát namažeme krém, a touto stranou položíme na jahody. Druhou stranu pomažeme marmeládou, krémem, poklademe ovocem.
  7. Poslední plát pomažeme krémem, a touto stranou přiklopíme jahody. Dort máme sesazený.
  8. Krémem dále obmažeme boky dortu, necháme přiznanou strukturu. Část krému necháme na zdobení vršku dortu a vše dáme do lednice alespoň na hodinu dvě odpočinout, aby se krém hezky propojil s korpusem a ztuhnul.

Poté se připravíme na zdobení vršku dortu:

V tomto receptu jsem na trošce másla osmažila nastrouhaný perník, nechala prochladnout a smíchala jej se třtinovým cukrem. Nasypala jsem je do půlkruhu na vršek dortu. Na perníkový základ jsem vyložila omyté, usušené jahody a maliny a dozdobila snítky s lipovými květy.

zdobení dortu naked cake

Poznámky k receptu

Odhadovaná časová náročnost: příprava 30 min, pečení 40 min, chladnutí korpusu 3 hod, plnění a zdobení dortu 30 min, chlazení 2 hod

Ohodnotit recept:

(22 hodnocení, průměr: 4,23 z 5)
Loading...

pečení dortu příprava surovinysníh z bílků vyšlehaný dotuhakorpus na dortkrém na zdobení dortu z mascarpone a šlehačkyplnění dortumascarpone dort

Pečení dortu pro začátečníky: rady, tipy, postřehy

  • Korpus podle tohoto receptu nemá chybu. Perfektně se s ním po upečení pracuje, je pružný, měkoučký a úžasně voňavý. Můžu vřele doporučit.
  • Základem je korpusu je excelentně vyšlehaný sníh z bílků. Buďte trpěliví, správně ušlehat sníh do tuha zabere klidně 10-15 minut.
  • Krém na plnění a zdobení dortu z mascarpone a našlehané smetany vyšel také na výbornou. Je přesně tak akorát tuhý, aby se dobře roztíral, a přitom drží tvar a nestéká.
  • Plata dortu doporučuji pomazat marmeládou nebo ovocným sirupem, dodají chuti dortu šmrnc a jsou báječným doplňkem ke krému z mascarpone.
  • Pro jistotu zopakuji plnění dortu, trochu jsem u tohohle škobrtla, ale tenhle postup se osvědčil: první plát namažu marmeládou, poté krémem, pokladu ovocem. Druhý plát dortu pomažu krémem a touto stranou jej přiklopím na plát první (na vrstvu s ovocem). Pokud byste se snažili namazat krém na ovoce, moc se vám dařit nebude. Stejně spojíte i druhou a třetí vrstvu dortu.
  • Strany dortové formy jsem nevymazávala. Někde jsem četla, že se těsto přichytí na strany a nebude kónické. Dort jsem pekla v kulaté dortové formě o pr. 24 cm. Současný trend velí použít formy s menším průměrem, ze kterých dostanete vyšší dort. Pokud máte, nebojte se jít do formy 20 cm, nebo – budete-li péct častěji, pořiďte si ráfek, což je kulatá dortová forma s nastavitelným průměrem, beze dna.

kousek dortu

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

6comments
Kateřina

Dobry den, dort jsem podle Vaseho navodu delala ted o vikendu a naprosta parada! Moc dekuji za recept a skvely navod. Vsichni, vcetne me, koukali, jak se povedl a chutnal bozsky. Katka

Odpovědět
    Petra Kupská

    Dobrý den Kateřino, moc díky za komentář, potěšil! 🙂 Tenhle recept na dort mám také moc ráda, zatím se vždy povedlo, a tzv. nahaté (naked) zdobení je úžasně jednoduché, navíc dobře vypadá a nejsou potřeba žádné složité designérské znalosti. Ať se daří, Petra

    Odpovědět
Eva

Dobrý den, prosím jak mám recept upravit, pokud mám formu 26 cm? A je prosím možné péct dort ze špaldové mouky? Děkuji.

Odpovědět
    Petra Kupská

    Dobrý den Evi, pokud máte formu 26 cm a připravíte dort podle receptu, bude nižší (proříznete ho spíše jen jedenkrát). Aby byl dort vyšší i ve formě 26 cm, zvýšila bych množství surovin zhruba o čtvrtinu. Těsto je pevné a pružné, vydrží.
    Ze špaldové mouky péct můžete, hezky o tom píše třeba Karolína Four ve svém článku TADY.
    Ať se daří, Petra

    Odpovědět
Miro V

V zozname ingrediencí je 1/2 prášku do pečiva, v pracovnom postupe je spomenutý kypriaci prášok. Nie sú to náhodou rozdielne prášky?
Ak áno, ktorý je správny?

Ďakujem.

Odpovědět
    Petra Kupská

    Dobrý den Miro, jedná se stále o stejný prášek – u nás se mu říká kypřicí prášek, prášek do pečiva, pečicí prášek, nebo také prdopeč 🙂 Je to tedy ten naprosto klasický prášek na pečení, který koupíte v obchodě. Zdravím Vás, Petra

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: