zdravý makovec

Rychlý a zdravý makovec s tvarohem

Před pár dny jsem pekla low carb čokoládový piškot (recept na mém webu Ladylowcarb.cz), a manžel, který kroužil okolo výsledného díla, byl zklamaný, protože myslel, že ta dobrota co chladne na kuchyňské lince je makovec. No co myslíte, musela jsem mu nakonec jeden upéct.

A protože jsem byla v ráži ze zdravého pečení, vzala jsem si k ruce špaldovou a mandlovou mouku. Tučný základ tohoto makovce tvoří vysokoprocentní smetana (min 30%), nahradí olej a máslo. Tenhle trik se smetanou na šlehání mám od mojí babičky, která z ní pekla božskou buchtu na plech.

zdravý makovec recept

Rychlý a zdravý makovec

Rychlý makovec s tvarohem, pečený ze špaldové a mandlové mouky.
4.58 z 7 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 30 min
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

Tvarohová čepice

  • 250 g tučný tvaroh (vanička)
  • 70 g cukr moučka
  • 1 ks vejce

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpálíme elektrickou troubu na 180 °C.
  • Kulatou formu na dort o pr. 23 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  • V misce umícháme tvaroh, vejce a moučkový cukr.
  • V samostatné míse promícháme mák, špaldovou a mandlovou mouku a prášek do pečiva – tedy suché složky těsta.
  • Smetanu ohřejeme, aby byla vlažná.
  • Do další mísy vlijeme ohřátou smetanu, celá vejce, cukr, špetku soli a pár kapek vanilkové esence. Elektrickým mixérem vyšleháme.
  • Do vaječné směsi přisypeme suché složky (mák, mouky, kypřicí prášek). Ručně promícháme.
  • Hotovou makovou směs nalijeme do připravené dortové formy.
  • Na vrch rozetřeme tvaroh.
  • Dáme péct do trouby zhruba na 30 minut. Zda je makovec upečený, zjistíme pomocí špejle – zapíchneme do těsta: je-li suchá, je makovec upečený, pokud na špejli ulpívá syrové těsto, necháme makovec ještě 10 minut dopéct.
  • Vyndáme z trouby, necháme vychladnou, cukrujeme, krájíme a podáváme na stůl 😊

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Makovec se nejčastěji polévá cukrovou citronovou polevou, varianta s bílou čepicí z tvarohu je zajímavější a zdravější. Vyzkoušejte!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

zdravý makovec

Zdravý makovec: tipy a rady

  • Množství z receptu je určené do kulaté dortové formy s oddělitelným dnem o pr. 23 cm.
  • Když tvaroh rozprostřu na makové těsto, vezmu do ruky špejli a povrch cikcak projedu. Tvaroh se lépe zapracuje do makového podkladu.
  • Mandlovou mouku můžete případně vynechat a použít pouze špaldovou, nebo obyčejnou bílou pšeničnou.
  • Tvaroh použijte tučný, nízkotučné a různé light varianty nejsou pro pečení vhodné, obsahují mnoho vody a v podstatě ani dobře nechutnají.
  • Šlehačku vždy ohřívám, protože suroviny do koláče by měly mít pokojovou teplotu (šlehačka, vejce). Samozřejmě vždycky zapomenu, takže to doháním ohřátím nejvhodnější složky receptu. Od ohřáté smetany chytnou tu správnou teplotu také vejce, které se smetanou vyšlehávám.
  • Pozor na kypřicí prášek, míchá se vždy nejdříve se suchými složkami receptu (mouka, mák), a k tekuté směsi se přidává až naposledy, těsně předtím, než se makovec vloží do trouby.
  • Trouba musí být předehřátá! Jinak začne prášek do pečiva dělat neplechu, vrch koláče se nepěkně zvlní a popraská.

Další recepty na makovec na našem blogu:

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

4comments
Pavla

Dobrý den, zkoušela jsem makovec, byl výborný akorát ten tvaroh byl hodně tekutý a stekl mi dolů do makovce, použila jsem vaničkový plnotučný. Nevíte kde by mohla být chyba?

Odpovědět
    Petra Kupská

    Dobrý den, to mě mrzí, vajíčko přidané do náplně obvykle tvaroh udrží. Možná zkuste místo tvarohu ve vaničce tvaroh ve staniolu (v alobalu). Je hutnější než vaničkový (ten má konzistenci řidší). Držím palce, aby to příště klaplo! Petra

    Odpovědět
Petra

Tento makovec je naprosto skvělý. Trošku jsem si upravila slazení, protože moc nesladím a cukr nepoužívám. Do těsta jsem dala místo cukru 2 PL medu a do tverohu 1 PL xylitolu. Moc mi chutnal a i návštěva, která je zvyklá na sladké deserty, to ocenila.Děkuji za recept.

Odpovědět
    Petra Kupská

    Dobrý den Péťo, díky za koment, udělal radost! Xylitol mám doma taky, sladím s ním, když mám období přísnější low carb (nízkosacharidové) stravy 😉 Med je taky fajn, máte pravdu, nebo přidávám rozinky pro chuť.

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Rychlý a zdravý makovec s tvarohem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/rychly-a-zdravy-makovec-s-tvarohem/