zdravý makovec

Rychlý a zdravý makovec s tvarohem

Před pár dny jsem pekla low carb čokoládový piškot (recept na mém webu Ladylowcarb.cz), a manžel, který kroužil okolo výsledného díla, byl zklamaný, protože myslel, že ta dobrota co chladne na kuchyňské lince je makovec. No co myslíte, musela jsem mu nakonec jeden upéct.

A protože jsem byla v ráži ze zdravého pečení, vzala jsem si k ruce špaldovou a mandlovou mouku. Tučný základ tohoto makovce tvoří vysokoprocentní smetana (min 30%), nahradí olej a máslo. Tenhle trik se smetanou na šlehání mám od mojí babičky, která z ní pekla božskou buchtu na plech.

zdravý makovec recept

Rychlý a zdravý makovec

Rychlý makovec s tvarohem, pečený ze špaldové a mandlové mouky.
4.43 from 21 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 minutes
Vaření: 30 minutes
Celkový čas: 45 minutes
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Tvarohová čepice

  • 250 g tučný tvaroh (vanička)
  • 70 g cukr moučka
  • 1 ks vejce

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpálíme elektrickou troubu na 180 °C.
  • Kulatou formu na dort o pr. 23 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  • V misce umícháme tvaroh, vejce a moučkový cukr.
  • V samostatné míse promícháme mák, špaldovou a mandlovou mouku a prášek do pečiva – tedy suché složky těsta.
  • Smetanu ohřejeme, aby byla vlažná.
  • Do další mísy vlijeme ohřátou smetanu, celá vejce, cukr, špetku soli a pár kapek vanilkové esence. Elektrickým mixérem vyšleháme.
  • Do vaječné směsi přisypeme suché složky (mák, mouky, kypřicí prášek). Ručně promícháme.
  • Hotovou makovou směs nalijeme do připravené dortové formy.
  • Na vrch rozetřeme tvaroh.
  • Dáme péct do trouby zhruba na 30 minut. Zda je makovec upečený, zjistíme pomocí špejle – zapíchneme do těsta: je-li suchá, je makovec upečený, pokud na špejli ulpívá syrové těsto, necháme makovec ještě 10 minut dopéct.
  • Vyndáme z trouby, necháme vychladnou, cukrujeme, krájíme a podáváme na stůl 😊

Ještě pár slov k receptu:

Makovec se nejčastěji polévá cukrovou citronovou polevou, varianta s bílou čepicí z tvarohu je zajímavější a zdravější. Vyzkoušejte!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

zdravý makovec

Zdravý makovec: tipy a rady

  • Množství z receptu je určené do kulaté dortové formy s oddělitelným dnem o pr. 23 cm.
  • Když tvaroh rozprostřu na makové těsto, vezmu do ruky špejli a povrch cikcak projedu. Tvaroh se lépe zapracuje do makového podkladu.
  • Mandlovou mouku můžete případně vynechat a použít pouze špaldovou, nebo obyčejnou bílou pšeničnou.
  • Tvaroh použijte tučný, nízkotučné a různé light varianty nejsou pro pečení vhodné, obsahují mnoho vody a v podstatě ani dobře nechutnají.
  • Šlehačku vždy ohřívám, protože suroviny do koláče by měly mít pokojovou teplotu (šlehačka, vejce). Samozřejmě vždycky zapomenu, takže to doháním ohřátím nejvhodnější složky receptu. Od ohřáté smetany chytnou tu správnou teplotu také vejce, které se smetanou vyšlehávám.
  • Pozor na kypřicí prášek, míchá se vždy nejdříve se suchými složkami receptu (mouka, mák), a k tekuté směsi se přidává až naposledy, těsně předtím, než se makovec vloží do trouby.
  • Trouba musí být předehřátá! Jinak začne prášek do pečiva dělat neplechu, vrch koláče se nepěkně zvlní a popraská.

Další recepty na makovec na našem blogu:

O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

11comments
helena

tento makovec je výborný ale rozhodne nie je zdravy✌️

Odpovědět
    Jana Russková

    Zdravím Heleno,
    tento koláč sice není určen vyloženě nízkokalorický, kvůli obsahu cukru a tuků, ale pokud ho konzumujete s mírou a v rámci vyvážené stravy, není důvod se občas nenechat rozmazlovat.
    Mletý mák, špaldová mouka a mandlová mouka jsou relativně zdravé ingredience s větším obsahem vlákniny než běžná bílá pšeničná mouka. Vejce jsou také dobrým zdrojem bílkovin a dalších živin.
    Pokud toužíte po zdravější variantě, můžete snížit množství cukru nebo použít jeho náhražku, sáhnout můžete také po nízkotučném tvarohu a místo smetany ke šlehání použít řecký jogurt nebo zakysanou smetanu se sníženým množstvím tuku.

    Odpovědět
Ilona

Makovec je vynikající mňamka, rozhodně jsem ho nedělala naposledy !!!!!

Odpovědět
Lucie

Naprosto dokonalý. Použila jsem špaldovou celozrnnou mouku a místo cukru panelu a čekankovy sirup. Celkově jsem sladila min a příště ještě uberu, ale jsem spokojena. Koláč není vůbec suchy a mak s tvarohem jdou skvěle dohromady.

Odpovědět
Květa

Miluji vše s mákem a tento dort taktéž. Snoubí se v něm chutnost a zdraví, jakož i dobrý vzhled. Zákusek vypadá jako zasněžená zimní krajina.

Odpovědět
Lucie

Tak teeedy, klobouk dolů!! Péťo, Váš makovec je DELUXE a že jsem jich už vyzkoušela… za chvilku hotový, suroviny taky vše doma.. Maximální spokojenost ! Děkuji, že jste se podělila 🙂
Mějte krásné zdravé dny 🙂

Odpovědět
Pavla

Dobrý den, zkoušela jsem makovec, byl výborný akorát ten tvaroh byl hodně tekutý a stekl mi dolů do makovce, použila jsem vaničkový plnotučný. Nevíte kde by mohla být chyba?

Odpovědět
    Petra K.

    Dobrý den, to mě mrzí, vajíčko přidané do náplně obvykle tvaroh udrží. Možná zkuste místo tvarohu ve vaničce tvaroh ve staniolu (v alobalu). Je hutnější než vaničkový (ten má konzistenci řidší). Držím palce, aby to příště klaplo! Petra

    Odpovědět
    Ilona

    Dobrý den, přidejte do tvarohu stužovač šlehačky a krásně drží, mám to vyzkoušené a chuť to nezmění.
    Zdravím Ilona

    Odpovědět
Petra

Tento makovec je naprosto skvělý. Trošku jsem si upravila slazení, protože moc nesladím a cukr nepoužívám. Do těsta jsem dala místo cukru 2 PL medu a do tverohu 1 PL xylitolu. Moc mi chutnal a i návštěva, která je zvyklá na sladké deserty, to ocenila.Děkuji za recept.

Odpovědět
    Petra K.

    Dobrý den Péťo, díky za koment, udělal radost! Xylitol mám doma taky, sladím s ním, když mám období přísnější low carb (nízkosacharidové) stravy 😉 Med je taky fajn, máte pravdu, nebo přidávám rozinky pro chuť.

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Rychlý a zdravý makovec s tvarohem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/rychly-a-zdravy-makovec-s-tvarohem/