drobenkový koláč se strouhanými jablky

Drobenkový koláč se strouhanými jablky

Kluci posbírali okolo našich jabloní popadaná jablíčka, do toho víkend, prostě ideální čas něco dobrého upéct.

V sobotu nebylo moc času, manžela chytla záda a navíc jsem slíbila mamce, že jí pomůžu naložit sekačku do servisu, musela jsem tedy najít rychlý recept, který by poradil, co z jablek za zahrady upéct.

Volba padla na drobenkový koláč, proložený pořádnou vrstvou strouhaných jablek. Koláč je hotový cobydup a hlavně… moc si na něm pochutnáte!

drobenkový koláč s jablky

Co potřebujete na drobenkový koláč

Základem drobenkového koláče je drobenka – to dá rozum už podle názvu. Drobenka do tohoto koláče mastnější a ne tak drobivá, navíc ji podrží pohromadě přidané vajíčko a vrstva jablek, smíchaná s pudinkovým práškem.

Suroviny:

  • polohrubá mouka
  • prášek do pečiva
  • cukr
  • máslo
  • vejce
Jablka do koláče (nastrouhat, přidat vanilkový pudink, cukr a skořici, smíchat)

Drobenkový koláč – postup

Kouzlo drobenkového koláče spočívá v jeho jednoduchosti. Stačí pár ingrediencí a šikovné ruce, v tomto případě spíš prsty.

Těsto na drobenkový koláč se zpracovává konečky prstů, kdy se máslo rozemne a současně se smíchává s cukrem a moukou.

  1. Do mísy prosijeme mouku s kypřicím práškem, přidáme cukr, máslo, vejce. Zpracujeme na drobenku.
  2. Polovinu drobenkového těsta vysypeme na dno plechu, pokryjeme vrstvou ze strouhaných jablek, smíchaných s vanilkovým pudinkem (pouze prášek), cukrem a skořicí.
  3. Jablečná vrstva se zasype druhou polovinou drobenkového těsta a šup s koláčem do trouby, kde ho pečeme asi 40 minut.

Tip k jablkům

Pokud máte sladší jablka, můžete dát méně cukru. Až je nastrouháte, šťávu z nich neslévejte, krásně ji zahustí pudinkový prášek.

Kdo má rád, může k jablíčkům přidat nahrubo nasekané ořechy (moc dobré jsou vlašské), nebo přisypat hrst rozinek.

drobenkový koláč s jablky recept

Drobenkový koláč se strouhanými jablky

Jednoduchý recept na drobenkový koláč s vrstvou strouhaných jablek z naší zahrádky.
4.25 from 8 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 minutes
Vaření: 40 minutes
Celkový čas: 55 minutes
Porce: 16 ks
Autor: Petra K.

INGREDIENCE

Drobenkové těsto:

Jablečná vrstva:

  • 5 jablek (větších)
  • 1 pudinkový prášek vanilkový
  • 120 g cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžička skořice (mletá)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Jablka oloupeme, rozpůlíme a nahrubo nastrouháme. Necháme v míse, šťávu nesléváme. Přidáme krupicový a vanilkový cukr, skořici, pudinkový prášek a vše promícháme.
  • Vyšší pekáček o rozměrech cca 35×30 cm vyložíme pečicím papírem. Aby papír lépe držel, pomažeme dno pekáčku máslem, pečicí papír lépe přilne k podkladu.
  • Do jiné mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce a nasekáme máslo.
  • Konečky prstů zpracujeme na drobenku.
  • Polovinu drobenky nasypeme do pekáčku, uhladíme.
  • Na drobenku navrstvíme připravená nastrouhaná jablka.
  • Nakonec nasypeme druhou polovinu drobenky a povrch zarovnáme.
  • Dáme péct do trouby předem vyhřáté na 170 °C, pečeme asi 40 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.

Ještě pár slov k receptu:

Koláč necháme před krájením vychladnout, bude lépe držet pohromadě.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Další výborné recepty s jablíčky:

O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

3comments
Ala

Koláč je asi výborný, jenom připomínka k peč. papíru. Papír stačí zmačkat a namočit ve studené vodě, je krásně tvárný, pěkně drží a není potřeba vymazávat pod papír

Odpovědět
berush

koláč výborný, jen pro mě moc sladký, při dalším pečení jsem ubrala třetinu cukru. A pro lenochy – KitchenAid si s přípravou drobenky poradil raz dva.

Odpovědět
    Petra K.

    Ahojda, to víš, u nás na severu máme mlsné jazky 😉 Ale máš pravdu, rozhodně neplatí “čím víc cukru, tím víc adidas”. S KitchenAid jsem si pohrávala (jenom v hlavě), myslím ale, že až mě opravdu popadne chuť pořídit si domů kuchyňského robota, přistanu u Eta Gratus Storio 🙂

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Drobenkový koláč se strouhanými jablky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/drobenkovy-kolac-se-strouhanymi-jablky/