drobenkový koláč se strouhanými jablky

Drobenkový koláč se strouhanými jablky

Kluci posbírali okolo našich jabloní popadaná jablíčka, do toho víkend, prostě ideální čas něco dobrého upéct.

V sobotu nebylo moc času, manžela chytla záda a navíc jsem slíbila mamce, že jí pomůžu naložit sekačku do servisu, musela jsem tedy najít rychlý recept, který by poradil, co z jablek za zahrady upéct.

Volba padla na drobenkový koláč, proložený pořádnou vrstvou strouhaných jablek. Koláč je hotový cobydup a hlavně… moc si na něm pochutnáte!

drobenkový koláč s jablky

Co potřebujete na drobenkový koláč

Základem drobenkového koláče je drobenka – to dá rozum už podle názvu. Drobenka do tohoto koláče mastnější a ne tak drobivá, navíc ji podrží pohromadě přidané vajíčko a vrstva jablek, smíchaná s pudinkovým práškem.

Suroviny:

  • polohrubá mouka
  • prášek do pečiva
  • cukr
  • máslo
  • vejce
Jablka do koláče (nastrouhat, přidat vanilkový pudink, cukr a skořici, smíchat)

Drobenkový koláč – postup

Kouzlo drobenkového koláče spočívá v jeho jednoduchosti. Stačí pár ingrediencí a šikovné ruce, v tomto případě spíš prsty.

Těsto na drobenkový koláč se zpracovává konečky prstů, kdy se máslo rozemne a současně se smíchává s cukrem a moukou.

  1. Do mísy prosijeme mouku s kypřicím práškem, přidáme cukr, máslo, vejce. Zpracujeme na drobenku.
  2. Polovinu drobenkového těsta vysypeme na dno plechu, pokryjeme vrstvou ze strouhaných jablek, smíchaných s vanilkovým pudinkem (pouze prášek), cukrem a skořicí.
  3. Jablečná vrstva se zasype druhou polovinou drobenkového těsta a šup s koláčem do trouby, kde ho pečeme asi 40 minut.

Tip k jablkům

Pokud máte sladší jablka, můžete dát méně cukru. Až je nastrouháte, šťávu z nich neslévejte, krásně ji zahustí pudinkový prášek.

Kdo má rád, může k jablíčkům přidat nahrubo nasekané ořechy (moc dobré jsou vlašské), nebo přisypat hrst rozinek.

drobenkový koláč s jablky recept

Drobenkový koláč se strouhanými jablky

Jednoduchý recept na drobenkový koláč s vrstvou strouhaných jablek z naší zahrádky.
4.05 from 22 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 minutes
Vaření: 40 minutes
Celkový čas: 55 minutes
Porce: 16 ks
Autor: Petra K.

INGREDIENCE

Drobenkové těsto:

Jablečná vrstva:

  • 5 jablek (větších)
  • 1 pudinkový prášek vanilkový
  • 120 g cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžička skořice (mletá)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Jablka oloupeme, rozpůlíme a nahrubo nastrouháme. Necháme v míse, šťávu nesléváme. Přidáme krupicový a vanilkový cukr, skořici, pudinkový prášek a vše promícháme.
  • Vyšší pekáček o rozměrech cca 35×30 cm vyložíme pečicím papírem. Aby papír lépe držel, pomažeme dno pekáčku máslem, pečicí papír lépe přilne k podkladu.
  • Do jiné mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce a nasekáme máslo.
  • Konečky prstů zpracujeme na drobenku.
  • Polovinu drobenky nasypeme do pekáčku, uhladíme.
  • Na drobenku navrstvíme připravená nastrouhaná jablka.
  • Nakonec nasypeme druhou polovinu drobenky a povrch zarovnáme.
  • Dáme péct do trouby předem vyhřáté na 170 °C, pečeme asi 40 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.

Ještě pár slov k receptu:

Koláč necháme před krájením vychladnout, bude lépe držet pohromadě.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Další výborné recepty s jablíčky:

O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

4comments
Hana

No nevím. Už jsem pár drobenkových koláčů pekla ale tenhle už rozhodně nezkusim. Náplň dobrá ale drobenka hrůza. No, moje chyba, měla jsem se zamyslet když jsem recept četla. Vždycky jsem jako základ udělala klasickou drobenka a teprve do spodní části přidala vejce prášek do pečiva a trochu mléka. Pokaždé byl dobrý. Tohle je jak moučná strouhanka.😕

Odpovědět
Ala

Koláč je asi výborný, jenom připomínka k peč. papíru. Papír stačí zmačkat a namočit ve studené vodě, je krásně tvárný, pěkně drží a není potřeba vymazávat pod papír

Odpovědět
berush

koláč výborný, jen pro mě moc sladký, při dalším pečení jsem ubrala třetinu cukru. A pro lenochy – KitchenAid si s přípravou drobenky poradil raz dva.

Odpovědět
    Petra K.

    Ahojda, to víš, u nás na severu máme mlsné jazky 😉 Ale máš pravdu, rozhodně neplatí “čím víc cukru, tím víc adidas”. S KitchenAid jsem si pohrávala (jenom v hlavě), myslím ale, že až mě opravdu popadne chuť pořídit si domů kuchyňského robota, přistanu u Eta Gratus Storio 🙂

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Drobenkový koláč se strouhanými jablky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/drobenkovy-kolac-se-strouhanymi-jablky/