Kynutý koláč na plech, se švestkami a tvarohem » MlsnáVařečka.cz
kynutý koláč švestky tvaroh

Kynutý koláč na plech, se švestkami a tvarohem

Moje mamka je mistr přes pečení kynutých koláčů, nejčastěji dělá na plech kecaný třemi druhy náplní: tvarohem, mákem a povidly. Jenže to byste doma nemohli mít mlsné chlapy, z nichž jeden prostě nemá rád mák (a vlastně ani povidla).

Řeč je o mých pubertálních klucích. Zatímco starší z nich kecaný koláč od babičky miluje, mladší ho kvůli zmíněným dvěma ingrediencím úspěšně ignoruje. Já jako matka mám kliku, že zatím bere na milost tvaroh. Proto jsem při pečení dalšího kynutého koláče právě tvaroh požádala o přátelskou výpomoc a doplnila ho švestkami. Tahle kombinace na koláči chutná skvěle, a navíc mám jistotu, že se po koláči zapráší.

Vytisknout
kynutý koláč švestkový s tvarohem

Kynutý koláč na plech, se švestkami a tvarohem


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 30 min
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 1 hodina 15 minut
  • Porce: 24

Popis

Domácí švestkový koláč, kynutý na plech. Pod švestkami tvarohová nádivka.


Ingredience

Kynuté těsto na plech:

  • 30 g droždí
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 200 ml mléko
  • 400 g hladká mouka
  • 100 g máslo
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • máslo na vymazání plechu

Tvarohová náplň:

  • 500 g tučný tvaroh
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g moučkový cukr

1 kg švestek

Drobenka:

  • 80 g máslo
  • 80 g cukr krupice
  • 80 g polohrubá mouka

Pracovní postup

  1. Nejprve zaděláme na těsto: Ohřejeme mléko, až je vlahé, ale nikoliv horké. Přidáme lžíci cukru a zamícháme. Rozdrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
  2. Rozehřejeme máslo, opět – nesmí být horké. Dobře to jde v mikrovlnce.
  3. Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Rozklepneme vejce, k mouce přidáme pouze žloutky. Dále přidáme zbytek cukru, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a přilijeme rozpuštěné máslo.
  4. Vařečkou zamícháme a vytlučeme na hladké lesklé těsto, buď ručně, nebo zapojíme kuchyňského robota.
  5. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 45 minut. V průběhu kynutí můžeme těsto srazit vařečkou, podpoříme tak další kynutí.
  6. Vyndáme z lednice tvarohy současně ve chvíli, kdy dáme kynout těsto. Pokud bychom nádivku dělali ze studených tvarohů, nemuselo by se kynuté těsto pod tvarohem rovnoměrně propéct.
  7. Plech vymažeme máslem, doprostřed položíme vykynuté těsto a prsty rozprostřeme po celé ploše plechu.
  8. Tvarohy smícháme s moučkovým cukrem a vanilkou, nádivkou pomažeme povrch koláče.
  9. Švestky omyjeme a vysušíme. Rozloupneme, vypeckujeme a poklademe jimi tvarohovou nádivku. U nás bylo zvykem klást ovoce na koláč řeznou stranou nahoru. Pokud jsou švestky kyselé, posypeme je dvěma třemi lžícemi krupicového cukru.
  10. Připravíme si žmolenku a posypeme jí švestky.
  11. Troubu předehřejeme na 170 °C (peču bez horkovzduchu!), vložíme dovnitř připravený koláč a pečeme v klidu a míru krásných 45 minut, dokud okraje koláče nezezlátnou.
  12. Kynutý koláč necháme vychladnout, nakrájíme na řezy a podáváme.

Poznámky k receptu

Koláč na klasickou velikost plechu.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

kynutý koláč na plech švestky tvaroh

Kynutý koláč na plech se švestkami a tvarohem: tipy a rady

  • Na vymazání plechu na kynutý koláč si schovávám obal od vypotřebovaného másla. Je dost mastný a vždycky se na něm najdou uchycené zbytky máslíčka, na vymaštění plechů ideální. Někdo dává na plech i pečicí papír, mně se osvědčilo právě máslo.
  • Kromě švestek si s tvarohovou nádivkou na kynutém koláči rozumí i další ovoce: meruňky, ale třeba i rybíz. Nebo ovoce, které máte doma či vám vyrostlo na zahrádce a nestačíte ho konzumovat syrové.
  • Co mám novou troubu, nepoužívám horkovzduch. Peču jen na dolní a horní ohřev, sice to déle trvá, ale koláče jsou rovnoměrněji propečené, nemají připálené okraje.
  • Drobenka podle receptu je dostatečně mastná, používá tři základní ingredience: máslo, polohrubou mouku a krupicový cukr v poměru 1:1:1
  • Pokud doma mám, tak ½ klasické bílé mouky nahrazuji špaldovou. Koláč má lehce oříškovější chuť.
  • Recept mám od Kluků v akci, v originále byly meruňky bez tvarohové nádivky, recept najdete TADY.
  • U nás máme rádi těsta tak akorát, aby ho v koláči nebylo příliš. Od mamky jsem se naučila, že na klasický plech se připravuje kynuté ze 40 dkg mouky, pak je tak akorát vysoké – tohoto moudra se držím.

kynutý koláč švestkový s tvarohem

TIP: Stále chuť na kynuté? Zkuste náš další recept, kynutou bábovku s marmeládou!

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: