Kefírová buchta hrníčková

Kdo by neznal českou kefírku! Buchta na plech, kterou jsem poprvé pekla v sedmé třídě při hodině vaření. Politá poctivou vrstvou čokoládové polevy, chutná, i když ji rodině upeču teď jako velká holka.

Kouzlo kefírové buchty spočívá v hrníčkovém receptu – žádné složité odvažování, hrníček o objemu 200 ml vám sem tam nějaký ten prohřešek v gramáži odpustí.

kefírová buchta

Kefírová buchta hrníčková

Jednoduchý recept na výbornou kefírovou buchtu, politou čokoládou, sypanou strouhaným kokosem.
4.6 z 5 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 45 min
Porce: 10
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Těsto na kefírovou buchtu:

  • 3 hrnek polohrubá mouka
  • 3 lžíce KAKAO TMAVÉ (nebo běžné holandské)
  • 2 hrnek kefír
  • 2 hrnek cukr moučka
  • 1/2 hrnek olej
  • 1 lžíce jedlá soda
  • vanilka

Čokoládová poleva:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zapneme troubu na 170 °C.
  • Pekáček s vyšším okrajem o rozměru cca 25×35 cm vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
  • Všechny suroviny nasypeme do větší mísy, prošleháme elektrickým šlehačem, až se vše pospojuje.
  • Těsto na kefírku nalijeme do připraveného pekáčku a dáme péct asi na 30 minut.
  • Kefírovou buchtu necháme vychladnout.
  • Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem, promícháme.
  • Nalijeme na povrch buchty, čokoládovou polevu necháme zatuhnout.
  • Poté posypeme strouhaným kokosem a podáváme.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Nesypte kokos na buchtu hned poté, co jste ji potřeli čokoládovou polevou. Kokos by propadnul a nasáknul do sebe čokoládu, povrch buchty by ztratil kontrast bílého kokosu a tmavé polevy.
Hrníček se počítá o objemu 200 ml.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Kefírová buchta: tipy a rady

Kefírová buchta se připravuje bez vajíčka, opravdu. Zkuste se podívat po internetu po dalších osvědčených receptech, zpravidla v nich žádné vajíčko nenajdete.

Do kefírky se přidává jedlá soda, nikoliv prášek do pečiva. Je to proto, že jedlá soda reaguje s kyselinotvornými potravinami, které v tomto receptu tvoří podmáslí a tmavé kakao.

Těsto kypřené jedlou sodou patří hned po zadělání do rozehřáté trouby. Jedlá soda totiž začne kypřit těsto ihned, jakmile se potká s mokrými ingrediencemi. Pokud byste nechali těsto stát a otáleli s pečením, nemusela by buchta vůbec vzejít.

Recept jsem si půjčila z pořadu Kluci v akci, s tím rozdílem, že jsem vynechala hrnek ořechů.

TIP: Aby byla kefírová buchta ještě vláčnější, můžete jí pomazat povrch marmeládou předtím, než ji polijete čokoládovou polevou.

Další recepty na jednoduché buchty:

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Kefírová buchta hrníčková, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kefirova-buchta-hrnickova/