Gulyás, tradiční maďarská gulášová polévka
  • Domů  / 
  • Polévky
  •  /  Gulyás, tradiční maďarská gulášová polévka
maďarská gulášová polévka

Gulyás, tradiční maďarská gulášová polévka

K tomuhle báječnému receptu jsem se dostala dost neobvyklou cestou. Asi takhle: občas trávím volný čas hraním jedné tankistické onlajnovky. Kromě toho, že je sranda odstřelovat protivníkovy obrněnce (krev tady neteče), seznámíte se s fajn lidmi ze všech koutů světa. Jednou, když jsme celá banda tlachali o všem možném, dostala jsem od maďarské kamarádky Ágnes (aka Gigi) recept na pravou maďarskou gulášovou polévku, gulyás. A takový originální recept, to prostě musíte vyzkoušet 🙂

Maďarská gulášová polévka je na rozdíl od české gulášovky plná zeleniny, je postavená na spoustě sladké papriky, není zahušťovaná moukou. Původem jde o kotlíkovou polévku; kdysi si gulyás připravovali maďarští pastevci venku ze všeho dobrého, co se ve zdejším podnebí dalo vypěstovat.

Spousta kuchařů má svůj vlastní, vyzkoušený recept, který zaníceně obhajují. Navzdory variacím je základ maďarské gulášové polévky jasně daný: maso, brambory, hodně zeleniny a sladká paprika. Konzistenci ovlivníte množstvím vody, ze které ji připravíte. Je jen na vás, jestli na talíř naservírujete polévku, nebo hustší verzi ve formě guláše. Obojí bude chutnat skvěle.

Vytisknout
maďarská gulášová polévka recept

Gulyás, tradiční maďarská polévka


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 2 hod
  • Celkový čas: 2 hod
  • Porce: 4

Popis

Tradiční maďarská polévka gulyás od tankistické kamarádky Ágnes.


Ingredience

  • ¼ kusu celeru
  • ½ kedlubny
  • 2 mrkve
  • 1 kořen petržele
  • 2 cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 2 větší brambory
  • 2 masitá rajčata
  • 2 bílé papriky
  • 500 dkg přední hovězí
  • olej
  • 1,5 l vody
  • Koření: mletý černý pepř, drcený kmín, 30 g maďarské sladké papriky (1,5 běžného pytlíku s kořením)
  • zelená petrželková nať na ozdobení

Pracovní postup

  1. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na půlměsíčky. 4 stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky.
  2. Hovězí maso očistíme a nakrájíme na kostky.
  3. Ve vyšším hrnci rozpálíme olej, vhodíme do něj cibuli a česnek a krátce orestujeme. Přisypeme papriku, půl minuty pomícháme a vložíme maso. Osolíme, hojně zasypeme drceným kmínem a dvě minuty restujeme.
  4. Zalejeme 1.1/2 litrem vody (já ji nejdřív předvařím v rychlovarné konvici), osolíme a přivedeme k varu.
  5. Rajčata nakrájíme na kostky a vhodíme do vývaru.
  6. Na mírném plamenu vaříme pod pokličkou asi 1.1/2 hodiny.
  7. Na pánvi rozehřejeme olej. Očistíme zeleninu: celer, kedlubnu, mrkev, petržel, brambory, papriky. Moc se mi osvědčil tenhle DŘEVĚNÝ KARTÁČ NA ZELENINU. Nakrájíme na plátky (tužší zeleninu na tenčí, měkkou zeleninu na hrubší). Vhodíme na pánev, 2 minuty orestujeme, zalijeme 1 naběračkou vývaru a vložíme do polévky.
  8. Vaříme, dokud zelenina nezměkne (do 30 minut). Za tu dobu by již mělo být měkké i hovězí maso.
  9. Oloupeme a rozdrtíme 4 stroužky česneku a vhodíme je do polévky. Dochutíme solí a pepřem.
  10. Podáváme s tmavým chlebem, polévku na talíři přizdobíme čerstvou snítkou petržele.

Ohodnotit recept:

(16 hodnocení, průměr: 3,81 z 5)
Loading...

magyar gulyás polévka
příprava maďarské gulášové polévkyzelenina na polévkumaso na papricerestování zeleniny do polévky

Maďarská gulášová polévka: tipy a rady

  • Tahle polévka poslouží klidně jako hlavní chod – polévka pro pravé hrdiny! Nebojte se množství přidané papriky, funguje to, mohu potvrdit.
  • Gulyás není potřeba zahušťovat moukou. Pokud vám polévka přijde řídká, přidejte trochu rajčatového protlaku. Pro chuť lze také do polévky kápnout sladký, výrazný kečup.
  • Délka vaření polévky závisí na typu masa, které použijete. V tomto receptu jsem si vzala k ruce přední hovězí z krku, které bylo za 2 hodiny uvařené krásně do měkka.
  • Zeleninu jsem nekupovala každý typ zvlášť, ale koupila jsem balíček kořenové zeleniny do polévky, který jsem celý zužitkovala.
  • V obchodě jsem objevila maďarskou sladkou papriku, originál Szeged od značky Kotányi. Hned vedle byla maďarská paprika značky Avokádo. (Dobrá zpráva, základ pro gulyás je k sehnání také u nás 🙂
  • Zeleninu přidávám až v závěrečné fázi, aby se nerozvařila a zůstala přiznaná její struktura. Výjimkou jsou cibule a rajčata (ty jdou do hrnce hned na začátku), pokud se rozvaří, pomůžou polévku zahustit.
  • Gluten free recept! Polévka je přirozeně bezlepková, pochutnají si na ní tedy i ti, kteří trpí intolerancí na lepek.

maďarská gulášová polévka

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

5comments
Uherský půlrok – „Černá řeč Mordoru“ - Blog doktoranda

[…] Předříkávali jsme si to sborově: Pulitzer-díj, Rubik-kocka, Pálinka, Tokaji aszú, Gulyásleves, Helikopter, Holográfia, Golyóstoll (propiska), C-vitamin, Dynamo, Szóda, Fröccs (vinný […]

Odpovědět
Adéla P.

Tenhle recept ja naprosto dokonalej! Vařím podle něj gulášovku už po několikáté a vždycky si s manželem hrozně pochutnáme!
Mrzí mě, že jsem se překlikla a dala hodnocení asi 3,5 hvězdy 😀 , je to jednoznačně na 5 hvězdiček 🙂

Odpovědět
    Petra Kupská

    Moc díky za koment, my máme maďarskou gulášovku taky moc rádi, je lehčí než klasická gulášová polévka, dělám ji teda hustější (míň vody), máme ji jako hlavní jídlo 🙂

    Odpovědět
Alois

Díky za tyto stránky, má to kulturu a co recept tak doma spokojenost. Díky

Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: