špaldové palačinky

Báječné palačinky ze špaldové mouky

Mám doma tři chlapy, a tak je v kuchyni pořád co dělat. Jedním z vděčných receptů, kterým hladovcům spolehlivě udělám radost, jsou palačinky.

Receptů na palačinky najdete spousty. Tenhle je jedním z nejlepších, jeho tajemství spočívá v hladké špaldové mouce.

Špaldové palačinky jsou tenké, dokonale hebké a dají se udělat jak na sladko, tak naplnit nějakou dobroučkou slanou směsí (pak při přípravě těsta vynechávám vanilkový cukr).

špaldové palačinky

Báječné palačinky ze špaldové mouky

Hebké palačinky ze špaldové mouky, výborný, odzkoušený recept.
4.42 from 48 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 minutes
Vaření: 30 minutes
Porce: 4
Autor: Petra K.

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do mísy vleju mléko, rozklepnu vejce. Nasypu špaldovou mouku, vanilkový cukr a přidám špetku soli. Těsto ušlehám dohladka. Pro šlehání používám ruční spirálovou metlu – těsto na palačinky vyšlehá dokonale, nenechá žádné hrudky, a já nemusím tahat šlehač elektrický.
    těsto na palačinky
  • Připravené těsto nechám 30 minut odpočinout. Tenhle krok je důležitý, protože jinak se palačinky budou trhat!
    těsto na palačinky
  • Rozpálím pánev a vleju do ní trochu oleje na smažení. Na palačinky používám pánev s nízkým okrajem, mám jednu letitou, o průměru 26 cm: na tenhle palačinkový recept funguje bezvadně.
  • Když je plotýnka rozpálená, stáhnu nastavení teploty na stupeň 6-7 (používám elektrický sporák s rozsahem 1-10). Těsto pomocí naběračky naleju na polovinu pánve, kde se vespodu ihned zatáhne a začne smažit. Potom pánev nakloním a rozleju zbytek těsta do druhé poloviny. Tak se mi podaří těsto rovnoměrně rozprostřít po celé ploše pánve, aniž bych musela používat stěrku nebo jiné kuchyňské náčiní.
    jak smažit palačinky
  • Palačinku hlídám, aby se nesmažila moc prudce a dlouho. Včas obracím pomocí pružné obracečky, palačinku nechám zapéct na druhé straně (trvá to kratší dobu než pečení strany první).
  • Poté palačinku sesunu z pánve, přileju trochu nového oleje a smažím další.
  • Palačinky na sladko u nás mažeme marmeládou, medem, tvarohem, zakysanou smetanou. Já přidávám ovoce, na talíři sypu moučkovým cukrem, případně Grankem.
    palačinky ze špaldové mouky

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte asi 10 palačinek.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Špaldové palačinky: tipy a rady

  • Opravdu nezapomeňte palačinkové těsto nechat 30 minut odpočinout, než začnete smažit. Na rozšlehání těsta je báječná spirálová metla: těsto je hladké, našlehané, bez hrudek.
  • Špaldová mouka představuje zdravější variantu k mouce bílé. Lepek ve špaldové mouce není vůči střevům tak agresivní, špaldovka navíc obsahuje vitamíny a minerály, takže špaldové palačinky můžete mlsat zcela bez výčitek.
  • Pokud můžete, kupte si špaldovou mouku v bio kvalitě, hladce namletou.
  • Tenké palačinky, které se při otáčení nebudou trhat, připravíte v palačinkovači nebo na speciálních pánvích na palačinky s nízkým okrajem.

Kvalitní špaldová mouka není úplně levná záležitost, za dobrou cenu ji však často najdete v akčním letáku Albert.

špaldové palačinky

Další výborné recepty na palačinky a lívance:

O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

16comments
Martina

Byly výborné, chutnají jako z klasické mouky. Špaldová mouka musí být opravdu jemná hladká. Těsto bylo hodně řídké, ale nechala jsem odstát a já do těsta na palačinky vždy přidávám trošku oleje, právě proto, aby se netrhalo a funguje to skvěle. Nalila jsem ho na pánev i řídké a vznikly z toho krásné, tenoučké palačinky.
Rozhodně se netrhaly. Opravdu vynikající, díky za recept 😊

Odpovědět
Elzar

těsto jsem si udělala dopředu na snídani, a palačinky se totálně trhají. řidké těsto a ještě nejdou otočit.

Odpovědět
Kristýna

Skvělé těsto na palačinky! Těsto sice je řídké ale žádný problém. Palačinky byly chuťově moc dobré a těsto se netrhalo. A to nemám pánev přímo na palačinky 🙂 . Dělala jsem je na kokosovém oleji a ten tomu dodal ještě větší šmrnc..od teď dělám jen podle tohoto skvělého receptu 🙂 !

Odpovědět
    Petra K.

    Děkuji moc za komentář 🙂 Kokosový olej ke sladkému perfektně ladí, taky občas používám, dobrá volba! 👌 Často také palačinky smažím na kousku másla, to je hezky provoní.

    Odpovědět
Andrea

Těsto je skvělé, palačinky jsou jemné a hutné. Dovolím si říct, že lepší, než z normální mouky. Moc děkuji! 🙂 Andrea

Odpovědět
    Petra K.

    Já děkuji za milý komentář, jsem ráda, že palačinky ze špaldovky chutnaly! 🙂

    Odpovědět
Natálie

Mně vyšly moc dobře 🙂

Odpovědět
Monika

Nezlobte se, ale horší těsto jsem nezažila. Vše jsem dělala podle návodu. Za mě je tam moc málo mouky, těsto je strašně řídké.

Odpovědět
    Petra K.

    Moniko to mě mrzí :/ Těsto je řidší, ale musí se nechat odstát, mouka lehce nabobtná a lépe drží pohromadě. Také na pánvi záleží, sázím na jistotu, aktuálně používám palačinkovou od Tescomy, má nepřilnavý povrch.

    Odpovědět
      Monika

      Děkuji, měla jsem ponechané určitě déle. Nevím co se stalo… jinak mám vaše recepty ráda, ale příště ze špaldovky zkusím něco jiného 😉 Mějte hezký den

      Odpovědět
        Petra K.

        I tak mi to je líto 🙁 Tak snad příště, děkuji za trpělivost a přeji klidný víkend 🙂

        Odpovědět
      Denisa

      Skvělý recept, jenom jsem to vylepšila vanilkovým proteinem a výsledek skvělý. Díky za pomoc s prvními špaldovými. 🙂

      Odpovědět
        Petra K.

        Deniso, děkuji za koment a za dobrý tip k vylepšení! Ať se daří, Petra 🙂

        Odpovědět
MB

Dík za recept.

Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Báječné palačinky ze špaldové mouky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/bajecne-palacinky-ze-spaldove-mouky/