Báječné palačinky ze špaldové mouky
Mám doma tři chlapy, a tak je v kuchyni pořád co dělat. Jedním z vděčných receptů, kterým hladovcům spolehlivě udělám radost, jsou palačinky.
Receptů na palačinky najdete spousty. Tenhle je jedním z nejlepších, jeho tajemství spočívá v hladké špaldové mouce.
Špaldové palačinky jsou tenké, dokonale hebké a dají se udělat jak na sladko, tak naplnit nějakou dobroučkou slanou směsí (pak při přípravě těsta vynechávám vanilkový cukr).
Báječné palačinky ze špaldové mouky
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 ml MLÉKO
- 2 vejce
- 170 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 1 vanilkový cukr
- SŮL
PRACOVNÍ POSTUP
- Do mísy vleju mléko, rozklepnu vejce. Nasypu špaldovou mouku, vanilkový cukr a přidám špetku soli. Těsto ušlehám dohladka. Pro šlehání používám ruční spirálovou metlu – těsto na palačinky vyšlehá dokonale, nenechá žádné hrudky, a já nemusím tahat šlehač elektrický.
- Připravené těsto nechám 30 minut odpočinout. Tenhle krok je důležitý, protože jinak se palačinky budou trhat!
- Rozpálím pánev a vleju do ní trochu oleje na smažení. Na palačinky používám pánev s nízkým okrajem, mám jednu letitou, o průměru 26 cm: na tenhle palačinkový recept funguje bezvadně.
- Když je plotýnka rozpálená, stáhnu nastavení teploty na stupeň 6-7 (používám elektrický sporák s rozsahem 1-10). Těsto pomocí naběračky naleju na polovinu pánve, kde se vespodu ihned zatáhne a začne smažit. Potom pánev nakloním a rozleju zbytek těsta do druhé poloviny. Tak se mi podaří těsto rovnoměrně rozprostřít po celé ploše pánve, aniž bych musela používat stěrku nebo jiné kuchyňské náčiní.
- Palačinku hlídám, aby se nesmažila moc prudce a dlouho. Včas obracím pomocí pružné obracečky, palačinku nechám zapéct na druhé straně (trvá to kratší dobu než pečení strany první).
- Poté palačinku sesunu z pánve, přileju trochu nového oleje a smažím další.
- Palačinky na sladko u nás mažeme marmeládou, medem, tvarohem, zakysanou smetanou. Já přidávám ovoce, na talíři sypu moučkovým cukrem, případně Grankem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Špaldové palačinky: tipy a rady
- Opravdu nezapomeňte palačinkové těsto nechat 30 minut odpočinout, než začnete smažit. Na rozšlehání těsta je báječná spirálová metla: těsto je hladké, našlehané, bez hrudek.
- Špaldová mouka představuje zdravější variantu k mouce bílé. Lepek ve špaldové mouce není vůči střevům tak agresivní, špaldovka navíc obsahuje vitamíny a minerály, takže špaldové palačinky můžete mlsat zcela bez výčitek.
- Pokud můžete, kupte si špaldovou mouku v bio kvalitě, hladce namletou.
- Tenké palačinky, které se při otáčení nebudou trhat, připravíte v palačinkovači nebo na speciálních pánvích na palačinky s nízkým okrajem.
Kvalitní špaldová mouka není úplně levná záležitost, za dobrou cenu ji však často najdete v akčním letáku Albert.