Tvarohové Míša řezy
Kdo by neznal Míša řezy! Krásný kontrast mezi čokoládovým piškotem a bílým tvarohovým krémem, politým vrstvičkou čokolády. Slast a nebe v hubě, často jeden kousek nestačí.
Na internetu v podstatě běhá jeden recept na domácí Míša řezy. Není na něm žádná věda, připraví se tmavý piškot na plech, po zchladnutí se na něj rozetře krém z tvarohu a másla a celá ta paráda se přelije čokoládovou polevou.
Podle tohoto receptu jsem postupovala i já.
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Co jsou Míša řezy?
Míša řezy jsou oblíbený dezert. Jsou tvořené kakaovým piškotovým těstem, na kterém je natřený tvarohový krém, umíchaný z másla a tvarohu. Povrch Míša řezů je politý čokoládovou polevou.
Míša řezy: POSTUP
- Upečeme kakaový piškot na plech, necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme tvarohový krém ze změklého másla, tří tvarohů a cukru.
- Tvarohový krém rozetřeme na kakaový piškot.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme šlehačku a máslo, vymícháme.
- Čokoládu opatrně naneseme na tvarohový krém a rozetřeme.
- Necháme zatuhnout a krájíme na řezy.
Jak upéct kakaový piškot?
Základ Míša řezů tvoří kakaový piškot. Je poměrně náročný na vejce, na jeden plech jich potřebujete 6.
Další počty jsou jednoduché: do kakaového piškotu dále patří 6 lžic polohrubé mouky, 6 lžic cukru, 6 lžic oleje, a ať to nemáme tak jednotvárné, ještě 4 lžíce tmavého kakaa a ½ lžičky jedlé sody. Jo a ještě 5 lžic horké vody.
Žloutky a bílky se šlehají zvlášť. Začněte sněhem, ať můžete šlehací metly použít ke šlehání žloutků (naopak by to nešlo – sníh se šlehá čistými metlami).
Je lepší vyndat vejce z lednice včas, lépe se sníh šlehá z bílků, které mají pokojovou teplotu. Bílky šlehám s ½ krupicového cukru a špetkou soli.
Další informace najdete v článku Jak vyšlehat sníh z bílků.
Žloutky ušleháme s cukrem, postupně přidáváme horkou vodu, olej, mouku smíchanou s jedlou sodou a tmavým kakaem.
Nakonec hezky ručně, zato důkladně, přimícháme vyšlehaný sníh.
Kakaový piškot pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut, upečený je natošup. Necháme jej vychladit.
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Jak připravit tvarohový krém na Míša řezy?
Míša řezy vyžadují notnou vrstvu tvarohového krému. Ten se dělá smícháním tvarohů s máslem. Ideální poměr jsou 3 tvarohy a 1 kostka másla.
Občas jsou v receptu uvedené jen dva tvarohy, ale věřte, to je málo.
Používám 1x tučný tvaroh z alobalu a 2x polotučný tvaroh z vaničky.
POZOR! Máslo musí být změklé, povolené při pokojové teplotě, to samé tvaroh, vyndejte jej z lednice včas! Jen tak se vám krém krásně spojí a neudělají se v něm hrudky.
Tvaroh, máslo a cukr se vymíchá, a teď jeden profi tip: přidejte 2 lžíce tuzemáku, rum tvarohový krém náramně ovoní!
Tvarohový krém rozetřeme na zchlazený piškot.
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Čokoládová poleva
Jako finále pro Míša řezy slouží čokoládová poleva, kterou se polévá tvarohový krém.
Já připravuji polevu na 1 plech z 200 g hořké čokolády (stačí i ta na vaření), 50 g másla a 50 g smetany na šlehání (to je ta 30%, modrá smetana).
Čokoládu rozehřeju ve vodní lázni, přidám máslo, smetanu, vymíchám do hladka.
Chladnoucí čokoládou přeliju přes tvarohový krém a rozetřu.
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
TIP: Zkuste také čokoládovou ganache, dá se použít jako poleva nebo krém na plnění a zdobení dortů.
Míša řezy krájíme po vychladnutí, dobrý tip je namočit nůž do horké vody a otřít (opakovat při každém nakrojení). Při dotyku čokoládové polevy nahřátým nože se poleva v místě řezu rozpustí a nepopraská.
![míša řezy recept](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Míša řezy
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Korpus:
- 6 ks vejce (pokojová teplota)
- 6 lžíce polohrubá mouka
- 6 lžíce cukr krupice
- 6 lžíce Olej vhodný na pečení a smažení
- 4 lžíce KAKAO TMAVÉ
- 1/2 lžička jedlá soda
- SŮL
- 5 lžíce horká voda
Tvarohový krém:
- 1 ks tvaroh v alobalu (tučný, 250 g)
- 2 ks tvaroh ve vaničce (polotučný, 2x 250 g)
- 150 g cukr moučka
- 2 lžíce RUM
Čokoládová poleva:
- 200 g ČOKOLÁDA HOŘKÁ (na vaření)
- 50 g MÁSLO
- 50 ml smetana na šlehání
PRACOVNÍ POSTUP
- Před tím, než se pustíme do přípravy Míša řezů, vyložíme si plech pečicím papírem.
- Troubu rozehřejeme na 170 °C.
Korpus:
- Smícháme suché ingredience: mouku, jedlou sodu, tmavé kakao.
- Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
- Z bílků, špetky soli a 3 lžic krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky ušleháme se zbývajícími 3 lžícemi cukru, postupně přidáváme suché ingredience, olej a horkou vodu – tou doladíme správnou hustotu těsta, které by mělo jít dobře rozetřít.
- Nakonec ručně vmícháme vyšlehaný sníh.
- Kakaové těsto rozetřeme na pečicí papír a dáme péct asi na 15 minut do trouby.
- Upečený piškot vyndáme a necháme vychladit.
Tvarohový krém:
- Změklé máslo a tvaroh, který má pokojovou teplotu, vymícháme s moučkovým cukrem. Nakonec přidáme 2 lžíce rumu.
- Tvarohový krém rozetřeme na vychlazený kakaový piškot.
Čokoládová poleva:
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, nalámanou na kostičky. Přidáme máslo a smetanu, vymícháme dohladka.
- Necháme lehce zchladit.
- Čokoládovou polevou potřeme tvarohový krém.
- Necháme zatuhnout a krájíme na řezy.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
![míša řezy](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Kypřicí prášek nebo jedlou sodu?
Do kakaového piškotu se přidává jedlá soda. Ta dobře reaguje a kypří těsto, pokud ingredience obsahují alespoň jednu výrazně zásaditou surovinu. Tím je v našem případě kakao.
Jedlá soda lze nahradit i práškem do pečiva (ideálně tím bez fosfátů), pak se přidává asi ½ kypřicího prášku.
V receptech najdete celý kypřicí prášek, podle mě je to až až, protože piškot už je nakypřený sněhem, vyšlehaným z bílků.
Navíc kypřicí prášek obsahující fosfáty (chemické soli) přidává piškotu jakousi pachuť (alespoň já ji z moučníků kypřených pečicím práškem cítím). Pokud je možné použít v receptu jedlou sodu, vždy ji upřednostňuji před klasickým kypřicím práškem.
Čtěte také: Prášek do pečiva vs. jedlá soda – jaký je rozdíl?
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)