tipy jak upéct cheesecake

10 tipů pro dokonalý cheesecake

Zatímco našinci pečou buchty, Amerika ujíždí na cheesecake: dortu z čerstvého sýra, k jehož originálnímu receptu existuje nespočet variací.

Pravý cheesecake si můžete upéct i doma, jen je třeba osvojit si základní postupy, aby se sýrová náplň nesrazila, dort se při pečení nepropadl nebo nepopraskal. Přehledně jsem vše shrnula do 10 bodů, které vám zde předkládám.

Krásné podnosy na servírování dortů najdete v e-shopu SkleněnýShop.cz

podnos dort

Jak správně upéct cheesecake

  • 1Vstupní suroviny musí mít pokojovou teplotu, to je základ úspěchu.  Jde především o čerstvý sýr a vejce; pokud budete péct po obědě, nebojte se vyndat je z lednice ráno, jen dejte pozor, abyste je nenechali na přímém slunci nebo u přímého zdroje tepla. Kuchyňská linka je ideální.
  • 2Základem náplně do cheesecake je čerstvý sýr. V receptu na originální cheesecake se používá Philadelphia, u nás máme rádi Lučinu nebo tvaroh. Dalšími možnostmi jsou mascarpone, krémový sýr President, dá se kombinovat se zakysanou smetanou. Vyzkoušejte přidat Ricottu nebo českou obdobu z Olešnice – čerstvý hrudkovitý sýr Imperiál. Zapomeňte chvíli na linii. Sýry, které použijete pro přípravu náplně, musí být tučné! S light verzemi sýrů se vám správný cheesecake nepovede.
  • 3Ještě než do dortové formy nalijete sýrovou náplň, musíte na dno připravit sušenkový korpus. Vezměte si k ruce kakaové typu BEBE, máslové nebo Hobbits; se světlou náplní vytvoří pěkný barevný kontrast. Sušenky buď rozmixujte, nebo je vložte do sáčku a rozdrťte válečkem.
  • 4Do základního korpusu samotné sušenky nestačí. Rozdrcené sušenky zalejte rozpuštěným máslem. Obecně na 100 g sušenek použijte 30 g másla. Sušenkovou drť s máslem promíchejte, vysypte na dno formy a umačkejte. Dobře se na to hodí např. plastová obracečka, která je pružná, a přesto má dostatečnou plochu, do které se rozloží tlak potřebný k „udusání“ základu. TIP: Sušenkový základ předpečte v troubě: stačí 8 min při 170 °C (elektrická trouba).
  • 5Příprava krému na cheesecake: Vezměte si k ruce elektrický šlehač, ale nenastavujte ho na vysoké otáčky, držte se spíš nižších. Nejprve umíchejte čerstvý sýr s cukrem, pak přidejte po jednom vejce a zašlehejte vždy jen tak, aby se vejce se sýrovou náplní spojilo. Krémovou směs dále nešlehejte! Přebytek bublinek může vést k tomu, že dort se při pečení zvedne, nebo následně propadne.
  • 6Cheesecake pečte v roztopené troubě! Celková doba pečení záleží na typu trouby. Elektrickou nastavte na 160 °C, prvních 15 minut neotvírejte, dort nemá rád teplotní šoky a také z trouby uteče zvlhčující pára. Poté teplotu stáhněte o 10-15 °C a nechte dalších zhruba 20 minut dopéct.
  • 7Cheesecake se peče ve vodní lázni. Co přesně to znamená? Dortovou formu obalte alobalem, raději nadvakrát, a vložte na plech s vyšším okrajem. V rychlovarné konvici si uvařte vodu, kterou před vložením dortu do trouby nalejete na pekáč. Voda by měla dosahovat ½ – 2/3 výšky formy. Další možností je vložit pekáč s vodou na dno trouby (první varianta je však lepší). Voda zajistí, že váš tvarohový dort bude krásně vlhký, nebude okoralý (hlavně po okrajích) a náplň se nebude drolit.
  • 8Jak poznám, že je cheesecake upečený? Dort bude upečený za 30-45 minut. Hlídejte si v druhé půlce pečení, aby nezačal hnědnout povrch, případně jej přikryjte alobalem. Po půlhodině zkuste plechem jemně zatřást. Střed by se měl chvět, okraje dortu budou mít tendenci jít do světlounce béžova.
  • 9Jakmile je cheesecake upečený, vypněte troubu, ale dort nechte uvnitř! Dvířka trouby můžete otevřít na škvíru, ale dort nechte v troubě chladnout alespoň 1 hodinu. Poté jej vyndejte a nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě. Pak dort uložte do ledničky, kde jej nechte ideálně přes noc odpočívat.
  • 10Odleželý cheesecake ozdobte karamelem, ozdobte čerstvým ovocem nebo přelijte citronovým krémem. Skvěle bude chutnat jen tak, bez jakékoliv přízdoby. Dort krájejte dlouhým ostrým nožem s tenkou čepelí. Před nakrojením nůž ponořte do horké vody, kterou jste si připravili ve vysoké nádobě. Krájení půjde o poznání lépe. Než se pustíte do nakrojení další porce, nůž otřete a postup zopakujte.

Recepty na cheesecakes

Máme pro vás recepty na domácí cheesecakes, mrkněte!

Author Image

Petra Kupská

Pečený čokoládový cheesecake s nutelou a polevou ganache

Author Image

Petra Bílá

Čokoládový cheesecake nepečený: ze tří druhů čokolád

Author Image

Petra Bílá

Nepečený borůvkový dort z mascarpone, na způsob cheesecake

Author Image

Petra Kupská

Mini cheesecake: rozplynou se na jazyku

dokonalý cheesecake

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: 10 tipů pro dokonalý cheesecake, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/10-tipu-pro-dokonaly-cheesecake/