Je libo párek v rohlíku? Připravte si ho doma

Párek v rohlíku patří k typickým pokrmům rychlého občerstvení. V nabídce „hladových oken“, fast foodů a koupališťových bister je léta přetrvávající klasikou, kterou se český národ zřejmě nikdy nepřejí.

Párek v rohlíku doma? Připravte si ho v hotdogovači!

hotdogovač

Nejlepší domácí hotdogovače, zdroj: Alza.cz

  • Nejlepší hotgogy si připravíte v domácím párkovači
  • Trny pro 1 nebo 2 rohlíky
  • Uprostřed nádoba na ohřev párků

Španělský pikador jako průkopník českého párku v rohlíku

Za to, že si pochoutku můžeme připravit i v našich končinách, vděčíme řezníkovi z Českých Budějovic.

Ten roku 1972 objevuje párek v rohlíku během dovolené ve Španělsku a posléze jej začne prodávat ve své provozovně pod názvem „pikador“. Kdo by kdy tušil, že se jídlo složené z minima surovin stane oblíbenou svačinkou mnohých příležitostí.

Hotdogovač, stroj pro domácí přípravu párku v rohlíku

Pakliže patříte k milovníkům párků v rohlíku, možná byste ocenili některý z přístrojů usnadňujících jejich domácí přípravu, neboli párkovačů. Někdy se ji také říká hotdogovač.

Domácí pomocník zpravidla obsahuje nádobu na ohřev párků, a dále jeden až dva nerezové trny schopné vyhloubit prostor v rohlíku, do něhož se poté uvařený párek vloží. Každé zařízení má nádržku s nepřilnavým povrchem uzpůsobenou většinou pro 6 až 12 párků, a již zmíněný trn na ohřev pečiva.

Obyčejně lze obě součásti samostatně ovládat, což oceníte například u snídaně, kdy vyžadujete pouze pečivo. Varnou nádobu je možné využít rovněž k přípravě vajec. Některé produkty navíc disponují funkcí tepelné pojistky, jiné mají podsvícená tlačítka.

Z hlediska bezpečnosti v kuchyni se doporučují hotdogovače opatřené protiskluzovými nožkami. Výhodou je, pokud lze jednotlivé díly jednoduše sundat a umýt v myčce. Praktický spotřebič pořídíte za cenu několika stovek korun, ty s kovovým tělem a skleněnou nádobou přijdou asi dvakrát dráž.

Recept na párek v rohlíku - připravte si jej sami doma!

Budějovický pikador, zahraniční originální hot dog, či národní párek v rohlíku si v dnešní době připravují lidé stále častěji sami doma.

Důvodů je hned několik. Tím zásadním je kontrola nad použitým materiálem, možnost přizpůsobit složení párku svým chuťovým buňkám, a připravit si jej kdykoli se nám zamane.

Domácí přípravu lze pojmout vícero způsoby. Pokud nehrajete na čas a chcete si dopřát skutečnou gastronomickou pochoutku, upečte si třeba vlastní kváskové rohlíky. V kombinaci se špičkovou kvalitou uzeniny a domácím kečupem bude jejich chuť nesrovnatelná s kupovanou variantou či polotovarem.

Kolik stánků, tolik chutí párků

Jak chutnal první pikador v budějovickém stánku už dneska nezjistíme. V současné době koupíme párek v rohlíku doslova na každém rohu, a přesto, že obsahuje jen rohlík, párek a kečup či hořčici, nebude chutnat všude stejně.

Spousta prodejců se navíc základní variantu pokrmu snaží „vytunit“ ingrediencemi navíc. Klidně se tak můžete setkat s párkem v bagetě, který je namísto standardních dochucovadel zpestřen tatarkou, obohacen rozpečeným sýrem nebo zeleninou různého druhu.

Někde dostanete čerstvé pečivo, kvalitní párek s poctivým procentuálním zastoupením masa, a dokonce domácí kečup nebo hořčici. O ulici dál se můžete setkat s gumovým rohlíkem, podřadnou uzeninou a stejně nelahodnými dochucovadly.

Rozdíl lze spatřit i ve velikosti porce, množství jednotlivých surovin, přípravě a samozřejmě ceně.

Kromě tradičních surovin si doma vyrobený párek v rohlíku můžete dochutit oblíbenou zeleninou, pálivým dipem nebo třeba karamelizovanou cibulkou. Dříve známý pikador si tak dnes připravíte dle vlastní fantazie a chuti.

Tak ať vám šmakuje!

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Je libo párek v rohlíku? Připravte si ho doma, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/je-libo-parek-v-rohliku-pripravte-si-ho-doma/