Mini cheesecake: rozplynou se na jazyku » MlsnáVařečka.cz
mini dortík tvaroh

Mini cheesecake: rozplynou se na jazyku

Co myslíte, chutnají lépe, nebo vypadají? Minidortíky jsou in, a jsou-li navíc z tvarohového sýra, zdobené ovocem, jsou lehoučké, a podávané chlazené příjemně osvěží. Řeč je o mini cheesecake.

Ačkoliv se jedná o miniaturní provedení, i zde při přípravě platí pravidla, jako byste pekli poctivý cheesecake do velké formy. Mini dezert se nesmí uprostřed propadnout a povrch má zůstat bělounký jako čerstvý sýr, který se při jeho výrobě používá.

mini cheesecake tvarohový

Základní pravidla při pečení cheesecake

  • Při přípravě použijte suroviny pokojové teploty (sýr a vejce).
  • Nevyšlehejte směs sýrů a vajec příliš – uvnitř by se utvořily bublinky a dort by se mohl propadnout.
  • Dort se peče ve vodní lázni.
  • Po upečení se cheesecake nechá chladnout v troubě alespoň hodinu.
  • Potom jej vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě.

 

Vytisknout
mini cheesecake recept

Mini cheesecake: rozplynou se na jazyku


  • Autor: MlsnáVařečka.cz

Popis

Báječný mini dezert z lehké směsi čerstvého sýra, chutný a lahodný.


Ingredience

Sýrová směs:

  •  350 g čerstvý sýr President (2x 175 g)
  • 200 g čerstvý sýr Imperial
  • 2 vejce
  • 130 g cukr písek
  • 1 lžíce citronové šťávy, vanilka

Sušenkový korpus:

  • 100 g tmavých sušenek (používám Hobbits)
  • 30 g másla

Na ozdobení:

hoblinky tmavé čokolády, čerstvé ovoce, redukce z ovoce na polití, domácí karamel


Pracovní postup

  1. Rozpalte troubu. Horzkovzduch nastavuju na 140 °C, klasika elektrická trouba na 125-130 °C.
  2. Smíchejte sýry s cukrem (sýty i vejce vyndejte alespoň ½ hodiny před přípravou z lednice!)
  3. Do směsi přimíchejte po jednom vejce. Pokud používáte elektrický šlehač, pak jej nastavte na nižší otáčky, abyste směs nepřešlehali a nebyly v ní bublinky.
  4. Přidejte vanilku a citronovou šťávu.
  5. Semelte sušenky ve food procesoru, mixéru, mlýnku; nebo je rozdrťte v sáčku pomocí válečku na těsto.
  6. Sušenky zalejte rozpuštěným máslem. Sušenkovou směsí naplňte dna silikonových formiček a přimáčkněte. Formičky narovnejte na plech s vyšším okrajem. Já nechávám sušenky předem zapéct na cca 5-8 minut v troubě.
  7. Na směs sušenek nalejte sýrovou směs. Vylejte opatrně do plechu horkou vodu, která by měla sahat do ½ až 2/3 výšky formiček.
  8. Vložte do trouby a pečte cca 15 minut, aniž byste otevřeli troubu. Pak stáhněte teplotu o 20-30 °C a nechám dalších 15-20 min péct.
  9. Poté vypněte troubu a nechte dort v chladnoucí troubě cca 1 hodinu. Troubu můžete případně lehce otevřít.
  10. Po hodině vyndejte cheesecake z trouby a nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě.
  11. Nechte přes noc v lednici, druhý den zdobte a podávejte.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství připravíte 12 ks mini cheesecake o pr. cca 5 cm.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

mini dezert tvarohový

Cheesecake aneb tvarohový dort krok za krokem

Čerstvý sýr

To nejlepší na cheesecake je lehoučká směs čerstvých sýrů. Originální recept na cheesecake obsahuje tradiční sýr Philadelphia, který se dá koupit i u nás. Zkuste však experimentovat a vyzkoušejte i jiné typy čerstvých sýrů, přidat můžete také zakysanou smetanu. Já obvykle cheesecakes peču ze sýru President, v tomto receptu jsem přidala olešnický Imperial s hrudkovitou konzistencí (tenhle sýr je lehce slaný, což dodá dortu jistou dávku pikantnosti).

Čerstvý sýr a vejce musí být pokojové teploty. Vejce přidáváme po jednom: promícháme ručně nebo mixérem na střední rychlost a jen tak, aby se vejce do směsi sýrů zapracovalo. Zbytečně nešleháme, aby ve směsi nevznikaly bublinky a střed cheesecake se nepropadnul.

Vodní lázeň pro cheesecake

Je všeobecně známo, že cheesecake při pečení miluje vodní lázeň. Původně jsem přemýšlela, že na mini dortíky použiju obyč papírové košíčky a plecháček s vodou postavím na dno trouby. Je však podstatně elegantnější řešení, které zajistí, že mini cheesecake budou přesně takové, jak původní receptura vyžaduje, a vy s nimi budete mít minimum práce: jsou to silikonové formičky. Do nich dortíčky nejenže hezky naskládáte, můžete je v klidu upéct ponořené ve vodní lázni, ale také je z formiček jednoduše dostanete.

V obchodě jsou k mání silikonové formičky na mini dortíky v různém tvaru: kulaté košíčky, ve tvaru srdce. Já si vzala čtverhranné o rozměru cca 5×5 cm.

silikonové formičky

Jak upéct dokonalý cheesecake

Pečení cheesecake vyžaduje určitá pravidla, jakmile si je však osvojíte, povede se vám dort, který bude nadýchaný, uprostřed nespadne a na povrchu zůstane krásně světlounký. Cheesecake se peče ve vodní lázni. To znamená, že připravený dort (nebo v tomto případně mini cheesecake) vložíme do pekáčku nebo plechu s vyšším okrajem, a zalejeme horkou vodou. Nejlíp se mi osvědčilo naplnit rychlovarnou konvici cca 1,7 l, uvařit vodu, a touto zalít opatrně plech s naskládanými cheesecake tak, aby výška vody byla cca do ½ až do 2/3 výšky formiček. Vodu nalévejte opatrně v rohu plechu, aby se nedostala do cheesecake.

Cheesecake vkládáme do rozpálené trouby!! Teplá trouba zajistí, že se cheesecake začne ihned péct a těsto nebude mít čas přemýšlet na čertovinama (nepropadne se, nevyboulí se atp.).

Troubu mám elektrickou horkovzdušnou, roztápím ji na cca 140 °C (klasická elektrická snese o 10-15 °C více). Plech s cheesecake ve vodní lázni opatrně vložím do trouby. Kdo si není jistý, může plech zalít vodou až v okamžiku, kdy jej vkládá do trouby.

Po vložení do trouby na 10-15 minut zapomeňte, že se cheesecake peče a nechte troubu dělat její práci. Cheesecake nemá rád prudké změny teplot. Po zhruba čtvrt hodině stáhnu teplotu o 20-30 °C a nechám dalších 10-20 minut péct. Teď už kontroluju, jestli mi nezačínají cheesecake zlátnout na povrchu. Správně upečený cheesecake by měl být běloučký a nikoliv vypadat, jako by se právě vrátil od Jadranu. Pokud máte pocit, že cheesecake hnědne, můžete jej přikrýt alobalem.

Po půlhodině pečení troubu vypnu a nechám cheesecake chladnout uvnitř alespoň hodinu. Tento krok je důležitý a je opět prevencí proti sesednutí středové části dortu. Na netu jsem viděla spousty malých i velkých cheesecake s propadlým středem. Je to škoda i u těch mini dortíčků, byť se ty prolákliny pak plní nejrůznějšími krémy nebo rozvary z ovoce, které rybníček naplní.

Po hodině dort vyndám z trouby a nechám zcela vychladnout při pokojové teplotě. Poté cheesecake putuje do lednice, kde stráví svoji první (a obvykle jedinou) noc, druhý den zdobím a už se servíruje.

mini zákusek tvarohový

Topping, polevy a zdobení cheesecake

Pokud se vám podaří dohlídat bílý povrch vašeho báječného tvarohového dortu, můžete povrch decentně přizdobit čerstvým ovocem nebo ovocným rozvarem. Cheesecake přímo volá po jahodách, borůvkách nebo malinách.

Posypte povrch hoblinkami z tmavé čokolády a získáte dramatický kontrast. Dort můžete polít domácím karamelem (klidně ve slané verzi), v kavárně jsem se setkala s cheesecake višňovým, s ořechy nahrubo nasekanými, a taky s verzí dortu potaženého kokosovou hmotou.

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: