Pečený čokoládový cheesecake s nutelou a polevou ganache
Pečený čokoládový cheesecake

Pečený čokoládový cheesecake s nutelou a polevou ganache

Recept na tenhle čokoládový cheesecake píšu v Brně na nádraží. Vlak jede až za půl hodiny, vedle mě sedí mamka. Máme za sebou úspěšnou misi na Zvláštní matriku v Brně, kde jsme nechali úředně ověřit úmrtní list. Mamka ověření potřebuje pro Ministerstvo zahraničí, tam jí dokument zase opatří apostilou. S hotovým lejstrem se pak vypraví do Austrálie, kde jako vykonavatel poslední vůle musí vyřídit dědictví.

Maminka odlétá už za pár dní, a proto – a teď se oslím můstkem vracím k mému cheesecake – jsme měli o víkendu rozlučku. Pro rodinnou sešlost jsem upekla čokoládový cheesecake a musím říct, že ze stolu zmizel jako první.

Ačkoliv se jedná o pečený cheesecake, je božsky vláčný a vůbec se netváří, jako by strávil nějakou dobu v troubě.

Na čokoládový sýrový krém padlo 500 g přírodního sýra v kombinaci s mascarpone, a taky 150 g oříškové nutely. Vrch dortu zdobí čokoládová poleva ganache.

Vezete-li se na čokoholické vlně, neměl by tento cheesecake uniknout vaší pozornosti.

Vytisknout
čokoládový cheesecake pečený recept

Pečený čokoládový cheesecake s nutelou a polevou ganache


  • Autor: Petra Kupská
  • Příprava: 20 min
  • Hotovo za: 40 min
  • Celkový čas: 1 hodina
  • Porce: 12-14

Popis

Recept na božský čokoládový cheesecake s čokoládovou polevou. Pro kulatou dortovou formu o pr. 26 cm.


Ingredience

Korpus:

  • 50 g cukr písek
  • 100 g máslo, mírně změklé
  • 50 g mleté lískové ořechy
  • 20 g holandské kakao
  • 100 g hladká mouka

Sýrová náplň:

  • 350 g sýr Philadelphia (2 balení)
  • 150 g mascarpone
  • 150 g nutela
  • 100 g hořká čokoláda (60-70 %)
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce

Čokoládová poleva ganache:

  • 180 ml smetana na šlehání
  • 70 g hořká čokoláda
  • 70 g mléčná čokoláda

Pracovní postup

Korpus na cheesecake:

  1. Zapneme troubu na 180 °C, bez horkovzdušného oběhu.
  2. Dno kulaté dortové formy vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem.
  3. Smícháme suroviny na korpus, hotové těsto prsty vymačkáme na dno formy, v bocích zdvihneme malý okraj.
  4. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut, poté vyndáme a dáme stranou.
  5. Teploty trouby stáhneme na 160 °C (žádný horkovzduch!), na dno trouby vložíme pekáč s vodu, která bude při pečení provlhčovat vzduch – cheesecake bude krásně vláčný.

Čokoládový krém na cheesecake:

  1. Rozpustíme čokoládu v rendlíku ve vodní lázni.
  2. Do mísy vyklopíme 2 čerstvé sýry Philadelphia (oba celkem cca 350 g) a doplníme mascarpone sýrem, až sýrová směs váží 500 g.
  3. Přilijeme rozpuštěnou čokoládu, nutelu a vanilkový cukr, vše ručně promícháme, stačí jen nahrubo.
  4. Vezmeme si k ruce elektrický šlehač, který zapneme na nízké otáčky.
  5. Vmícháme vejce, jedno po druhém. Prošleháme, ale nikoliv dlouho a vysokou rychlostí, jinak by se v sýrové hmotě utvořily bublinky a cheesecake by při pečení klesnul.
  6. Sýrovou čokohmotu nalijeme na předpečený korpus, uhladíme a dáme asi na 40 minut péct.
  7. Upečený cheesecake, pokud s ním lehce pohneme, se uprostřed stále mírně chvěje.
  8. Po upečení vypneme troubu, cheesecake však uvnitř necháme, pouze pootevřeme dvířka trouby. Příliš prudká změna teploty by mohla způsobit, že cheesecake uprostřed spadne.
  9. Zhruba po půl hodině cheesecake vyndáme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu na kuchyňské lince.

Ganache, čokoládová poleva:

Až bude cheesace téměř vychlazený, připravíme si ganache, čokoládovou polevu. Oba druhy čokolád nasekáme nahrubo. Smetanu dáme do rendlíku a necháme krátce přejít varem (hlídejte, ať vám nevzkypí a neuteče z hrnku!), pak stáhneme z plotny a vsypeme dovnitř čokoládu. Necháme asi minutu dvě stát a vymícháme v hladkou čokoládovou polevu. Pokud se vám zdá být příliš řídká, žádný strach, chladnutím ztuhne. Ganache nalijeme na vrch čokoládového cheesecake.

Jakmile poleva dostatečně vychladne, zrovna tak jako cheesecake, necháme v lednici asi 4 hodiny odpočinout (lépe přes noc).

Opatrně obřízneme okraje dortu, oddělíme jej tak od formy, sundáme obruč a cheesecake opatrně přeneseme na dortový podstavec nebo tác, na kterém budeme servírovat.

Čokoládový cheesecake se nejlépe krájí tenkým nožem, který před zakrojením do dortu namočíme do horké vody. Zbytky dortu, které při krájení ulpěly na noži, setřeme papírovým ubrouskem, nůž opět namočíme do horké vody a krájíme dál.

Poznámky k receptu

Množství podle receptu je pro kulatou dortovou formu o pr. asi 26 cm, z dortu nakrájíme 12-14 kousků.

Příprava 20 min, pečení 40 min, chlazení alespoň 4 hodiny.

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

Těsto na korpus vymačkáme do kulaté dortové formy pr. 26 cm, vyložené pečicím papírem
náplň čokoládový cheesecake
Náplň z čerstvého sýra na čokoládový cheesecake
Sýrovou náplň rozestřeme na předpečený korpus
pečený čokoládový cheesecake
Po upečení necháme cheesecake chladnout 30 min v troubě při pootevřených dvířkách
Konzistence: ačkoliv je cheesecake pečený, je uvnitř krásně krémovitý
Čokoládový cheesecake politý ganache – DOBROU CHUŤ!

Pečený čokoládový cheesecake s nutelou: rady a tipy

  • Lískové ořechy na korpus jsem si namlela sama na ručním mlýnku (melu na něm strouhanku a ořechy), alternativně můžete koupit už semletou lískooříškovou mouku.
  • Místo čerstvého sýru Philadelphia můžete použít jiný sýr podobného charakteru, například President, Palouček. Pekla jsem už několik cheesecake, ale z Philadelphie mi přijde dost dobrý. Třeba v USA, odkud klasický originální cheesecake pochází, se obvykle používá právě Philadelphia sýr.
  • Nutela udělá v čokoládovém cheesecake spoustu parády! Použijte pravou Nutellu, lískooříškovou.
  • Vláčnost cheesecake dělá pomalé pečení při relativně nízké teplotě (40 min při 160 °C), a také pekáč s vodou, který provlhčuje vzduch v troubě. Nezapínejte horkovzdušný oběh (má-li vaše trouba), cheesecake by byl vysušený.

Čokoládová poleva ganache

Ganache je asi ta nejlepší a nejuniverzálnější čokoládová poleva. Je neskutečně jednoduchá, potřebujete jen tučnou smetanu a nasekanou čokoládu. Typem čokolády a jejím množstvím řídíte, jak sladká a hustá ganache ve výsledku bude. Tímto způsobem jde připravit nejenom polevu, ale v hutnější formě také krém na plnění dortů.

TIP: Čtěte, jak krok za krokem připravit GANACHE, nejlepší čokoládovou polevu

Čokoláda na cheesecake

Čokoláda na cheesecake se používá hořká, osvědčila se mi s obsahem kakaové hmoty 60-70 %. Víceprocentní čokoláda je už příliš hořká, alespoň pro naše mlsné jazyky. Na čokoládovou polevu ganache je zase fajn namíchat mléčnou čokoládu s hořkou. Celkově dort není přeslazený, ba naopak, slaďoučký je tak akorát, aby se rozplynul na jazyku.

Zajímá vás, co je vlastně čokoláda a na co dát pozor, abyste koupili pravou a nešizenou? Čtěte článek na téma ČOKOLÁDA

A jeden tip na konec: Chutnají vám pravé americké cheesecake? Pak si přečtěte článek 10 tipů pro dokonalý cheesecake

Pečený čokoládový cheesecake
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: