Nepečený borůvkový dort z mascarpone, na způsob cheesecake
Moje odpověď na výzvu ze Slovenského časopisu Dobré jedlo! Tenhle borůvkový dort vzhledem připomíná cheesecake, ale není jen z čerstvého sýru, nýbrž z mascarpone a kokosového mléka. Jeho velká výhoda je, že se nemusí péct, a tak ho zvládnou i ti, kteří si ještě na velké pečení netroufnou. Recept mám z časopisu Dobré jedlo, který vychází na Slovensku, a který mi vždycky vozí moji rodiče.
Trošku jsem se bála, co na tenhle dort řeknou doma, přeci jen u nás vede klasika typu štrúdl, ale manžel opět mile překvapil. Nepečený dort plný mascarpone a kokosového mléka mu nejenže chutnal, ale dokonce jsem ho přistihla, jak jej opěvuje před známými. Proto radím: určitě neváhejte a vyzkoušejte!
Vytisknout
Nepečený borůvkový dort z mascarpone, na způsob cheesecake
-
Hotovo za: 50 min
-
Celkový čas: 50 min
-
Porce: 10
Popis
Lehoučký, chuťově neodolatelný dort na způsob cheesecake, z mascarpone a kokosového mléka, s borůvkovým želé.
Ingredience
Korpus:
- 60 g mandlí
- 65 g lískových oříšků
- 35 g loupaných slunečnicových jadýrek
- 100 g sušených fíků
- 2 lžíce medu
- 1 a ½ lžíce černého sezamu
Krém:
- 165 ml kokosového mléka
- 500 g mascarpone
- 100 g práškového cukru
- 50 ml smetany ke šlehání
- 20 g práškové želatiny
Borůvkové želé
- 5 plátků želatiny
- 400 ml vody
- 50 g mražených borůvek
- 3 lžíce medu
Borůvky na zdobení
Pracovní postup
- Mandle, oříšky, semínka, fíky a med rozmixujte v kuchyňském robotu. Přidejte černý sezam, ale víc už nemixujte. Těsto přeložte do dortové formy a hřbetem lžíce nebo rukou umačkejte na dno formy o průměru 20cm.
- Práškovou želatinu smíchejte s 4 lžícemi studené vody a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím ve velké míse smíchejte mascarpone, kokosové mléko a cukr. Nabobtnanou želatinu ohřejte (třeba v mikrovlnce, ale pozor, aby se nezačala vařit) a smíchejte se smetanou ke šlehání. Po lžících přidávejte kokosový krém. Po třech lžících přelijte želatinovou směs do kokosové a ihned oboje mixujte, aby se ve směsi neudělaly hrudky. Krém nalejte na korpus ve formě a nechte v lednici vychladit asi 2-4 hodiny.
- Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte 10 minut nabobtnat. Do rendlíku vysypte mražené borůvky, přidejte med a 50 ml vody. Vařte 5 minut. Uvařené borůvky zalijte zbylou vodou, opět přiveďte k varu, stáhněte z plotny a přidejte vyždímanou želatinu. Promíchávejte, dokud se želatina nerozpustí a nechte chladnout, ideálně do doby, kdy začne želé lehce tuhnout. Potom přelejte na krémovou vrstvu na dortu. Dejte chladit alespoň na 4 hodiny. Dozdobte čerstvými borůvkami.
Poznámky k receptu
Z tohoto množství připravíte zhruba 10 porcí.
Dort je určený pro středně pokročilé cukrářky (a cukráře 🙂
Ideální je, pokud hotový dort necháte odpočinout alespoň 8 hodin v ledničce. Minimum chlazení jsou 4 hodiny.
Borůvkový dort: tipy a rady
- Pokud doma nemáte sušené fíky, můžete je klidně nahradit sušenými datlemi. Také si můžete hrát s poměry oříšků a semínek a nahrazovat je jinými, které máte třeba zrovna doma, nebo můžete přidat i jiné sušené ovoce.
- Určitě se nebojte experimentovat i s ovocným želé na povrchu dortu. Místo borůvek si velmi dobře dokážu představit maliny, nebo třeba jahody.