Nepečený borůvkový dort s mascarpone na způsob cheesecake
nepečený cheesecake z mascarpone

Nepečený borůvkový dort z mascarpone, na způsob cheesecake

Moje odpověď na výzvu ze Slovenského časopisu Dobré jedlo! Tenhle borůvkový dort vzhledem připomíná cheesecake, ale není jen z čerstvého sýru, nýbrž z mascarpone a kokosového mléka. Jeho velká výhoda je, že se nemusí péct, a tak ho zvládnou i ti, kteří si ještě na velké pečení netroufnou. Recept mám z časopisu Dobré jedlo, který vychází na Slovensku, a který mi vždycky vozí moji rodiče.

Trošku jsem se bála, co na tenhle dort řeknou doma, přeci jen u nás vede klasika typu štrúdl, ale manžel opět mile překvapil. Nepečený dort plný mascarpone a kokosového mléka mu nejenže chutnal, ale dokonce jsem ho přistihla, jak jej opěvuje před známými. Proto radím: určitě neváhejte a vyzkoušejte!

Vytisknout
cheesecake nepečený recept

Nepečený borůvkový dort z mascarpone, na způsob cheesecake


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 50 min
  • Celkový čas: 50 min
  • Porce: 10

Popis

Lehoučký, chuťově neodolatelný dort na způsob cheesecake, z mascarpone a kokosového mléka, s borůvkovým želé.


Ingredience

Korpus:

  • 60 g mandlí
  • 65 g lískových oříšků
  • 35 g loupaných slunečnicových jadýrek
  • 100 g sušených fíků
  • 2 lžíce medu
  • 1 a ½ lžíce černého sezamu

Krém:

  • 165 ml kokosového mléka
  • 500 g mascarpone
  • 100 g práškového cukru
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 20 g práškové želatiny

Borůvkové želé

  • 5 plátků želatiny
  • 400 ml vody
  • 50 g mražených borůvek
  • 3 lžíce medu

Borůvky na zdobení


Pracovní postup

  1. Mandle, oříšky, semínka, fíky a med rozmixujte v kuchyňském robotu. Přidejte černý sezam, ale víc už nemixujte. Těsto přeložte do dortové formy a hřbetem lžíce nebo rukou umačkejte na dno formy o průměru 20cm.
  2. Práškovou želatinu smíchejte s 4 lžícemi studené vody a nechte 10 minut nabobtnat. Mezitím ve velké míse smíchejte mascarpone, kokosové mléko a cukr. Nabobtnanou želatinu ohřejte (třeba v mikrovlnce, ale pozor, aby se nezačala vařit) a smíchejte se smetanou ke šlehání. Po lžících přidávejte kokosový krém. Po třech lžících přelijte želatinovou směs do kokosové a ihned oboje mixujte, aby se ve směsi neudělaly hrudky. Krém nalejte na korpus ve formě a nechte v lednici vychladit asi 2-4 hodiny.
  3. Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte 10 minut nabobtnat. Do rendlíku vysypte mražené borůvky, přidejte med a 50 ml vody. Vařte 5 minut. Uvařené borůvky zalijte zbylou vodou, opět přiveďte k varu, stáhněte z plotny a přidejte vyždímanou želatinu. Promíchávejte, dokud se želatina nerozpustí a nechte chladnout, ideálně do doby, kdy začne želé lehce tuhnout. Potom přelejte na krémovou vrstvu na dortu. Dejte chladit alespoň na 4 hodiny. Dozdobte čerstvými borůvkami.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství připravíte zhruba 10 porcí.

Dort je určený pro středně pokročilé cukrářky (a cukráře 🙂

Ideální je, pokud hotový dort necháte odpočinout alespoň 8 hodin v ledničce. Minimum chlazení jsou 4 hodiny.

Ohodnotit recept:

(5 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

nepečený cheesecake základtvarohový dort základborůvková poleva na dort

Borůvkový dort: tipy a rady

  • Pokud doma nemáte sušené fíky, můžete je klidně nahradit sušenými datlemi. Také si můžete hrát s poměry oříšků a semínek a nahrazovat je jinými, které máte třeba zrovna doma, nebo můžete přidat i jiné sušené ovoce.
  • Určitě se nebojte experimentovat i s ovocným želé na povrchu dortu. Místo borůvek si velmi dobře dokážu představit maliny, nebo třeba jahody.

Líbí se vám recept? Uložte si jej na Pinterest:

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: