Znáte Kuchařku pro dceru? Nejrychlejší cesta, jak se naučit vařit! »

slaný koláč quiche

Slané křehké těsto: jednoduchý recept, který funguje

Pokud není chuť na sladké a přitom pečení milujete, zkuste ozvláštnit vás stůl slaným koláčem. Obvykle se připravuje z křehkého těsta a do náplně zužitkujete doslova co dům dá (základ francouzského slaného quiche tvoří slanina, sýr, vejce, smetana). Z křehkého těsta však také vytvoříte drobnější tvary, například košíčky nebo tartaletky, a ty pak naplníte například šunkovou pěnou a přizdobíte cherry rajčátkem nebo snítkou zelené bylinky.

Základní recept na slané křehké těsto

  • 250 g hladké mouky, 125 g másla, 1 vejce, špetka soli, 1 až 2 polévkové lžíce soli

Vtip v křehkém těstě spočívá v přípravě ze studených surovin, které rychle rukama zpracujeme v těsto a dáme odpočinout do lednice.

Pracovní postup

  • Prosijeme mouku na vál, vyhloubíme důlek, vklepneme vejce, přidáme sůl a na plátky nakrájené ledové máslo (klidně máslo na chvíli dejte do mrazáku).
  • Studenýma rukama vypracujeme těsto, postupně přidáváme vodu.
  • Z těsta vytvarujeme kouli, zabalíme ji do alobalu a dáme na 2 hodiny do lednice odpočívat.
  • Elektrickou troubu předehřejeme na 180-200 °C
  • Odpočinuté křehké těsto vyválíme na slabě pomoučeném vále a vykládáme jím dortíčkové nebo paštičkové formičky, košíčky. Naplníme, případně ještě přikryjeme kolečkem těsta. 
  • Pokud tvary přikrýváme křehkým těstem, do středu vrchního kolečka vykrojíme otvor veliký jako náprstek, aby pára, která se při pečení tvoří, mohla unikat. Vršek také můžeme několikrát propíchnout vidličkou. Povrch těsta potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme podle typu náplně a výšky asi 20 minut.

Tvary z křehkého těsta také můžeme předpéct a plníme je až následně před podáváním. Drobné tvary z křehkého těsta jsou skvělým základem pro kanapky

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.


>