Žemlovka patří k jídlům mého dětství. Mohla jsem se po ní utlouct, ovšem jen když ji dělala mamka. Jako dítě jsem byla echt labužník, a rozmáčená zemlbába ze školní jídelny mi zdaleka tolik nechutnala, zvlášť když jsem si čas od času kousla do jadýrka, na které kuchařky při krájení jablek zapomněly.
To u nás se připravovala žemlovka poctivá, provoněná skořicí a vanilkou, s hrstí rozinek, které máma určitě předem máčela v RUMU.
S houskou uvnitř vláčnou, na povrchu křupavou, s jablky šťavnatými tak, že se vám sbíhaly sliny jen jste prošli kolem, a když se podávalo na stůl, museli jste se držet, abyste si nešli přidat… potřetí nebo klidně i počtvrté.
Moje máma při přípravě zemlbáby používala jeden fígl, který jsem se od ní naučila, a který žemlovce přirazil pěkných pár procent ve výjimečnosti navrch. Jejím tajemstvím byla jablka, která předem opekla na kousku másla, poprášila cukrem a nechala je zlehounka zkaramelizovat.
Tvarohová žemlovka s pečenými jablky
Domácí žemlovka s tvarohem a pečenými jablky. Neodoláte!
Zapneme troubu na 170 °C (horkovzduch o 20 °C) méně.
Ohnivzdornou misku o rozměru cca 20×25 cm vymažeme máslem.
V hrnku rozpustíme 50 g másla.
Do mísy vyklopíme tvaroh, přisypeme 100 g cukr moučka, přilijeme rozpuštěné máslo a vše řádně promícháme.
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme 40 g másla a na středním plameni na něm opečeme jablka. Je je dělám na dvakrát, na velké pánvi o průměru 32 cm, a před otočením je zlehka posypu cukrem, aby plátky zkaramelizovaly.
Do velkého hlubokého talíře nebo mísy nalijeme mléko, přidáme 3 vejce, 70 g cukru písek, vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci. Vše dobře promícháme, našleháme vidličkou, aby se vajíčka hezky propojila s mlékem a cukr se rozpustil.
Rohlíky nakrájíme na kolečka o tloušťce něco přes 1 cm. Namáčíme je v mléčné směsi, jakmile natáhnou mléko, pokládáme je do připravené zapékací mísy.
Když je dno zarovnané, navršíme osmažená jablíčka, která navíc zlehka zaprášíme skořicí, můžeme i trochou moučkového cukru (ale není třeba).
Slijeme rozinky a rozložíme je na jablka.
Na jablka položíme další vrstvu namočeného rohlíku.
Na rohlíkovou vrstvu rozetřeme tvaroh.
Tvaroh poklademe třetí vrstvou namočených rohlíků.
Rohlíky poklademe plátky másla (to je těch zbývajících cca 40 g – díky máslu bude povrch žemlovky krásně křupavý).
Dáme péct do trouby, až horní vrstva zezlátne, trvá to cca 30 minut.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Domácí zemlbába s tvarohem a jablky: tipy a rady
Jablka nejrychleji připravím tak, že je celá oloupu a vyříznu středy odstraňovačem jádřinců. Pokud máte mandolínu, můžete nakrájet jablíčka s její pomocí (mandolína kráječ je perfektní například při přípravě křížal).
Pokud chcete opravdu dobrou žemlovku, použijte plnotučné mléko a tučný tvaroh. Odnaučila jsem péct a vařit z nízkotučných výrobků, je lepší dát si jídla méně, ale za to chutného.
Druhý den chutná zemlbába báječně osmažená na pánvi na kousku másla.
Kromě jablek se dá použít jiné sezónní ovoce, zkuste například švestkovou žemlovku, klidně I s tvarohem.
Rohlíky použijte den dva staré, použít můžete I veku nebo housky. Dobrou alternativou je žemlovka z vánočky nebo loupáků. Pak jen použijte méně cukru.
Kluci v akci doporučují při servírování ozdobit žemlovku kopečkem zakysané smetany, připadá mi to jako dobrý nápad , zvlášť když děláte žemlovku bez tvarohové vrstvy.
Na vrch žemlovky můžete připravit sněhovou čepici. Do mléka se normálně rozmíchávají 3 vejce. Schovejte si z nich 2 bílky stranou, ke konci pečení z nich ušlehejte tuhý sníh, natřete na žemlovku a dejte ještě na pár minut zapéct, až sníh zezlátne.
Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.