tvarohová žemlovka s jablky

Tvarohová žemlovka s pečenými jablky

Žemlovka patří k jídlům mého dětství. Mohla jsem se po ní utlouct, ovšem jen když ji dělala mamka. Jako dítě jsem byla echt labužník, a rozmáčená zemlbába ze školní jídelny mi zdaleka tolik nechutnala, zvlášť když jsem si čas od času kousla do jadýrka, na které kuchařky při krájení jablek zapomněly.

To u nás se připravovala žemlovka poctivá, provoněná skořicí a vanilkou, s hrstí rozinek, které máma určitě předem máčela v RUMU.

S houskou uvnitř vláčnou, na povrchu křupavou, s jablky šťavnatými tak, že se vám sbíhaly sliny jen jste prošli kolem, a když se podávalo na stůl, museli jste se držet, abyste si nešli přidat… potřetí nebo klidně i počtvrté.

Moje máma při přípravě zemlbáby používala jeden fígl, který jsem se od ní naučila, a který žemlovce přirazil pěkných pár procent ve výjimečnosti navrch. Jejím tajemstvím byla jablka, která předem opekla na kousku másla, poprášila cukrem a nechala je zlehounka zkaramelizovat.

žemlovka recept

Tvarohová žemlovka s pečenými jablky

Domácí žemlovka s tvarohem a pečenými jablky. Neodoláte!
5 z 2 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 50 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 8 ks jablka (menší)
  • 750 ml MLÉKO
  • 3 ks vejce
  • 70 g cukr krupice
  • vanilkový cukr nebo vanilková esence
  • 8 ks rohlíky (1-2 dva dny staré)
  • RUM
  • skořice
  • 500 g tučný tvaroh (2 vaničky)
  • 120 g MÁSLO (+ na vymazání formy)
  • 100 g cukr moučka
  • 30 dkg ROZINKY

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozinky zalijeme rumem a necháme máčet.
  • Zapneme troubu na 170 °C (horkovzduch o 20 °C) méně.
  • Ohnivzdornou misku o rozměru cca 20×25 cm vymažeme máslem.
  • V hrnku rozpustíme 50 g másla.
  • Do mísy vyklopíme tvaroh, přisypeme 100 g cukr moučka, přilijeme rozpuštěné máslo a vše řádně promícháme.
  • Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme 40 g másla a na středním plameni na něm opečeme jablka. Je je dělám na dvakrát, na velké pánvi o průměru 32 cm, a před otočením je zlehka posypu cukrem, aby plátky zkaramelizovaly.
  • Do velkého hlubokého talíře nebo mísy nalijeme mléko, přidáme 3 vejce, 70 g cukru písek, vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci. Vše dobře promícháme, našleháme vidličkou, aby se vajíčka hezky propojila s mlékem a cukr se rozpustil.
  • Rohlíky nakrájíme na kolečka o tloušťce něco přes 1 cm. Namáčíme je v mléčné směsi, jakmile natáhnou mléko, pokládáme je do připravené zapékací mísy.
  • Když je dno zarovnané, navršíme osmažená jablíčka, která navíc zlehka zaprášíme skořicí, můžeme i trochou moučkového cukru (ale není třeba).
  • Slijeme rozinky a rozložíme je na jablka.
  • Na jablka položíme další vrstvu namočeného rohlíku.
  • Na rohlíkovou vrstvu rozetřeme tvaroh.
  • Tvaroh poklademe třetí vrstvou namočených rohlíků.
  • Rohlíky poklademe plátky másla (to je těch zbývajících cca 40 g – díky máslu bude povrch žemlovky krásně křupavý).
  • Dáme péct do trouby, až horní vrstva zezlátne, trvá to cca 30 minut.
  • Podáváme teplé, posypané moučkovým cukrem.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte 3-4 porce žemlovky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
krájení jablek
karamelizovaná jablka na másle

Domácí zemlbába s tvarohem a jablky: tipy a rady

  • Jablka nejrychleji připravím tak, že je celá oloupu a vyříznu středy odstraňovačem jádřinců. Pokud máte mandolínu, můžete nakrájet jablíčka s její pomocí (mandolína kráječ je perfektní například při přípravě křížal).
  • Pokud chcete opravdu dobrou žemlovku, použijte plnotučné mléko a tučný tvaroh. Odnaučila jsem péct a vařit z nízkotučných výrobků, je lepší dát si jídla méně, ale za to chutného.
  • Druhý den chutná zemlbába báječně osmažená na pánvi na kousku másla.
  • Kromě jablek se dá použít jiné sezónní ovoce, zkuste například švestkovou žemlovku, klidně I s tvarohem.
  • Rohlíky použijte den dva staré, použít můžete I veku nebo housky. Dobrou alternativou je žemlovka z vánočky nebo loupáků. Pak jen použijte méně cukru.
  • Kluci v akci doporučují při servírování ozdobit žemlovku kopečkem zakysané smetany, připadá mi to jako dobrý nápad
    😉
    , zvlášť když děláte žemlovku bez tvarohové vrstvy.
  • Na vrch žemlovky můžete připravit sněhovou čepici. Do mléka se normálně rozmíchávají 3 vejce. Schovejte si z nich 2 bílky stranou, ke konci pečení z nich ušlehejte tuhý sníh, natřete na žemlovku a dejte ještě na pár minut zapéct, až sníh zezlátne.
příprava žemlovky
žemlovka
tvarohová žemlovka s jablky

Další recepty z jablíček:

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Tvarohová žemlovka s pečenými jablky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/tvarohova-zemlovka-s-pecenymi-jablky/