Švestková povidla s kakaem » MlsnáVařečka.cz

Designové kuchyňské zástěry »

švestková povidla s kakaem

Švestková povidla s kakaem

Opět u nás doma přistála taška švestek. Spíž plná kompotů a povidel, mrazák praská ve švech. Co tedy se švestkami, zvlášť když jsou trhané na domácí zahrádce?

Zachránil mě skoro švagr. Vzpomněl si, jak jeho babička dělávala ze švestek kakaová povidla a jim to moc chutnalo. Já takových povidlech ještě neslyšela, a to byl ten pravý impulz k akci, takové výzvy se neodmítají – musela jsem je prostě zkusit!

Výsledek? Švestková povidla podle tohoto receptu jsou moc dobrá, hodně kakaová, ale to vůbec nevadí 😉 I když se dá výsledek namazat na pečivo jako běžná marmeláda, tak spíš bych je doporučila jako náplň do buchet (to bude teprve pecka), na různé kynuté koláče nebo dezerty, třeba s tvarohem. Mně osobně povidla chutnají také s řeckým jogurtem jako svačina (tip od mé kadeřnice, která také dostala skleničku těchto povidel – musím si ji přeci předcházet 🙂
Vytisknout

švestková povidla s kakaem

Švestková povidla s kakaem


  • Autor: Petra Bílá
  • Příprava: 40 min
  • Celkový čas: 40 min

Popis

Švestková povidla zná každý, ale co takhle udělat je s kakaem? Zkuste tuhle čokoládovou dobrotu ze švestek! Recept, jak jej dělala babička mého skoro švagra.


Ingredience

  • 1,5 kg švestek
  • 100 g holandského kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kg cukru krupice
  • rum na zalití skleniček

Pracovní postup

  1. Švestky umyjeme a vypeckujeme. Poté je rozmixujeme tyčovým mixérem (nebo jiným který odvede stejnou práci, případně lze švestky umlít na masovém mlýnku).
  2. Švestkové pyré smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a kakaem, a v lednici necháme 24 hodin uležet.
  3. Na druhý den směs opět promícháme a přivedeme k varu. Na mírném plamenu vaříme 20-25 minut.
  4. Ještě vařící naplníme do čistých a suchých skleniček. Navrch nalijeme lžičku tuzemského rumu, zavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout, ideálně přes noc, aby se víčko zatáhlo.

Poznámky k receptu

Doba přípravy 40 minut, plus 24 hodin odležení v lednici. Obtížnost: lehké 😉

Toto množství vystačí asi na 4 skleničky 250 – 300 ml

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading...

příprava švestkových povidel s kakaem

Švestková povidla s kakaem: tipy a rady

  • Klidně nechte povidla vařit i déle, mně z toho vyšla malinko řidší. Odhaduju to tak na 40-45 minut, kdy se pyré nechá zredukovat a přebytečná tekutina se odpaří.
  • Je lepší kvůli kakau použít hrnec s nepřilnavou úpravou a silnějším dnem. Kakao se totiž snadno připaluje.

švestková povidla s kakaem

To pravé pro masožravce! Naučte se připravovat steaky jako profík ve škole vaření Chefparade!
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.


>