Rychlý banánový chlebíček

banánový chlebíček

Banánový chlebíček patří mezi moje dlouholeté a osvědčené receptury. Milují ho dětí i dospělí, navíc skvěle zužitkujete přezrálé banány.

Nebojte se ani banánů s tečkami, takové jsou sladší a dodají banánovému chlebíčku plnou banánovou chuť. Množství podle receptu je určené pro formu na biskupský chlebíček o rozměrech 25x12x10 cm.

Vytisknout
banánový chlebíček recept

Rychlý banánový chlebíček


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 10 min
  • Hotovo za: 60 min
  • Celkový čas: 1 hodina 10 minut
  • Porce: 10

Popis

Rychlý recept na vláčný banánový chlebíček, vyzkoušejte!


Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 200 g cukru krupice
  • 0,5 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 3 vejce
  • 4 zralé banány
  • 200 g změklého másla + máslo na vymazání formy

Pracovní postup

  1. Formu vyložíme pečicím papírem a vymažeme máslem.
  2. Troubu předehřejeme na 170 °C.
  3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sodu, kypřicí prášek, cukr, mletý muškátový oříšek, sůl a směs dobře promícháme.
  4. V druhé míse rozmačkáme vidličkou banány dohladka, přidáme vejce a také vše dobře promícháme.
  5. Směs banánů a vajec přidáme k sypkým ingrediencím, spojíme dohromady.
  6. Nakonec zapracujeme změklé máslo. Mícháme tak dlouho, dokud se máslo již neodděluje a těsto je krásně hladké.
  7. Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě zhruba 60 – 70 minut.
  8. Zda je už chlebíček upečený, vyzkoušíme špejlí (musí zůstat po vytažení čistá, aniž by se na ni přichytávalo syrové těsto).

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

těsto na banánový chlebíček
Těsto na banánový chlebíček nalité ve formě

Banánový chlebíček: rady a tipy

  • Banana bread neboli banánový chlebíček je obrovským hitem v USA v Autrálii, dokonce má i svůj vlastní svátek, který se jmenuje National Banana Bread Day.
  • Recept vymyslely hospodyňky ve 30. letech v době velké hospodářské krize, kdy byly čerstvé banány téměř nedostupné. Na trzích se daly koupit pouze přezrálé změklé banány, které již k normálnímu jídlu nebyly. Čím přezrálejší banány, tím je chuť chlebíčku intenzivnější.

TIP: Zkuste náš další recept na BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli

Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Rychlý banánový chlebíček, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/rychly-bananovy-chlebicek/