kynutý rebarborový koláč s tvarohem

Kynutý rebarborový koláč s tvarohem

Přátelé, čas rebarbory je tady! Poznala jsem to tak, že mi volala mamka, abych si dojela pro rebarboru, kterou dostala od sousedů. Jako každý rok!

A já vždycky hledám recept na ten nejlepší koláč s rebarborou, protože rebarborová sezóna trvá jen krátce, a tak škoda každého řapíku, který nepadne do něčeho dobrého.

Letos to vyhrál recept na kynutý koláč od Apetitu. Množství jsem si upravila na jeden plech, a navíc jsem pod rebarboru přidala tvaroh, aby koláč ještě lépe chutnal.

Co je rebarbora?

Rebarbora neboli reveň se řadí mezi zeleninu, je charakteristická výraznou kyselou chutí, o kterou se nám postarala kyselina šťavelová.         

Je nenáročná na podmínky, vyroste prakticky na každé zahrádce. Do kuchyně se hodí rebarbora sbíraná zhruba od půlky května do poloviny června, pak už v ní stoupá obsah kyseliny šťavelové a pro běžné pečení je nevhodná.

Jak připravit rebarboru do koláče

V kuchyni se používají pouze řapíky (stonky), nikoliv zelené listy. Pokud jsou na povrchu řapíků tuhá vlákna, oloupejte je nebo stáhněte nožem.

Očištěnou rebarboru nakrájejte na špalíčky asi 2 cm dlouhé. V hrnci přiveďte k varu vodu s cukrem a špalíčky rebarbory v ní kratince povařte. Ihned vyndejte a propláchněte studenou vodou, abyste zastavili vaření.

Takto připravená rebarbora ztratí část ze své štiplavosti a bude šťavnatější.

rebarborový koláč suroviny

Co z rebarbory? Recepty

Nejčastěji se rebarbora používá při pečení sladkých moučníků, obvykle koláčů na plech. Klade se na povrch těsta, posypává drobenkou.

Často se rebarbora kombinuje s jahodami, se kterými vytváří zajímavou chuť.

Z rebarbory uvaříte také skvělou marmeládu, často se rebarbora doplňuje o další ovoce, aby nebyla tak kyselá.

TIP: Zbyla vám rebarbora? Zkuste ji zamrazit! Před zmrazením rebarboru očistěte a nakrájejte na malé kousky.

rebarborový koláč recept

Kynutý rebarborový koláč s tvarohem

Vynikající rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou. Navinulá chuť, které neodoláte!
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Kynutí:: 1 hod
Celkový čas: 1 hod 50 min
Porce: 30 kousků
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Kynuté těsto:

  • 400 g polohrubá mouka
  • 60 g cukr krupice
  • 60 g máslo
  • 2 ks žloutek
  • 20 g čerstvé droždí (1/2 kostky)
  • 190 ml mléko (vlažné)
  • kůra z 1/2 citronu (nastrouhaná)

Rebarbora:

  • 500 g rebarbora
  • 1 l voda
  • 3 lžíce cukr krupice

Tvaroh:

  • 500 g tvaroh tučný (2 vaničky)
  • 150 g cukr moučka
  • 2 ks bílek

Drobenka:

  • 120 g hrubá mouka
  • 80 g cukr krupice
  • 80 g máslo

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do mísy vsypeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku nasypeme ½ z množství cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka.
  • Nadrobíme droždí, opatrně promícháme a necháme v teple asi 10-15 minut aktivovat kvasnice.
  • Přidáme máslo, žloutky, zbytek cukru, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a zbytek mléka.
  • Vypracujeme vařečkou na vláčné těsto, případně si ke konci můžeme pomoct rukama.
  • Těsto v míse přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi 1 hodinu. V polovině kynutí srazíme, podpoříme tak další kynutí.
  • Mezitím si připravíme rebarboru. Očistíme ji, nakrájíme na špalíčky.
  • V hrnci svaříme vodu s cukrem a nakrájenou rebarboru opatrně vhodíme do vody. Povaříme 2-3 minuty, slijeme a ihned propláchneme studenou vodou (pomáhám si cedníkem). Dáme stranou.
  • Na tvarohovou náplň smícháme bílky, které nám zbyly, tvaroh a cukr. Dobře vymícháme.
  • Drobenku připravíme z hrubé mouky, cukru a másla, pracujeme rychle konečky prstů, až má výsledek drobivou konzistenci.
  • Když je těsto vykynuté, rozehřejeme troubu na 170 °C.
  • Plech (cca 30×40 cm) vymažeme máslem a rozprostřeme na něj těsto.
  • Na těsto rozetřeme tvaroh, poklademe rebarborou a posypeme strouhankou.
  • Dáme péct do vyhřáté trouby asi na 30 minut.
  • Ještě chvíli počkáme a už rebarborový koláč krájíme a servírujeme.

Ještě pár slov k receptu:

Pokud nemáte tvaroh, nevadí. Stačí jen rebarbora posypaná drobenkou, koláč bude skvělý i tak.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Další recepty s rebarborou na našem blogu:

rebarborový koláč
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Kynutý rebarborový koláč s tvarohem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kynuty-rebarborovy-kolac-s-tvarohem/