Čtěte: nejlepší čokoládová poleva na cukroví »

jablečný apple crumble

Apple crumble: obrácený jablečný koláč

Jablečná sezóna je v plném proudu, a že se letos stromy obalily! Máme na zahradě tři, jsou obsypané jablky, takže pilně češeme a já pak v kuchyni vymýšlím, co dobrého z jablek udělat.

Naše děti mají ve škole kreativní učitele. Nedávno mi přistál doma úkol, který zněl: upéct apple crumble podle receptu v učebnici angličtiny. To se ví, to byla prima výzva – dostat kluky do kuchyně a zpracovat část jablečné úrody.

Upekli jsme podle podle receptu, a výsledek? Upřímně nic moc. A tak jsme si dali další kolo s úpravami receptu, a teda… tenhle apple crumble neměl chybu!

Upozornění: crumble znamená drobenkový, nebo drobkový koláč. Nepočítejte s tím, že tahle přenáramná mňamka bude držet pohromadě. Ve výsledku to nevadí, protože koláč se dlabe lžičkou z dezertního talířku.

Vytisknout
apple crumble recept

Apple crumble: obrácený jablečný koláč


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 1 hod
  • Celkový čas: 1 hod
  • Porce: 8

Popis

Lahodná dobrota! Drobečkový koláč, apple crumble, s kopečkem zmrzliny a křupavou krustou.


Ingredience

  • 600-700 g jablka
  • 40 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • skořice
  • citronová šťáva z ½ citronu
  • 15 g vlašské ořechy (rozinky)
  • 150 g másla rozpustit
  • 50 g pohanková mouka
  • 150 g celozrnná mouka (špaldová)
  • 100 g tmavý cukr
  • 50 g bílý cukr
  • 50 g oříškové BEBE
  • ½ prášek do pečiva

Pracovní postup

  1. Zapneme troubu na 170 °C (horkovzduch o 20 °C méně).
  2. Oloupeme jablka a vykrojíme jádřince. Nakrájíme na malé kostky.
  3. Na pánvi roztopíme 40 g másla a vhodíme nakrájená jablka. Zakápneme je citronovou šťávou a posypeme vanilkovým cukrem. Vlašské ořechy nasekáme přidáme k jablkům. Vše smažíme při vyšší teplotě, až kousky jablek dostanou nazlátlou krustu.
  4. Osmažená jablka rozložíme na dno kulaté koláčové formy o pr. cca 28 cm. Zlehka poprášíme skořicí.
  5. Rozpustíme 150 g másla.
  6. Do mísy nasypeme pohankovou a celozrnnou mouku, tmavý i bílý cukr. Nadrobíme oříškové BEBE. Přidáme prášek do pečiva.
  7. Sypkou směs zalijeme zchladlým máslem, promícháme na mokrou drobenku.
  8. Drobenkou posypeme jablka v rovnoměrné vrstvě.
  9. Dáme péct do trouby, až je vršek apple crumble křupavý, trvá to asi 30 minut.

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

apple crumble příprava

Apple crumble: rady a tipy

  • K jablkům můžeme přidat rozinky, nebo naopak nedávat do základu vlašské ořechy. Nebo přidat oboje – jak kdo má rád.
  • Osmažením na másle dostanou jablka úplně jinou chuť: jsou šťavnatější, sladší. Určitě doporučuju, další chuť jim přidá vanilka a citronová šťáva. Takto upravená jablka nebudou rozbředlá, ale podrží si svoji strukturu.
  • Pohanková mouka dodá drobence oříškové aroma, právě tak mouka celozrnná. Lze však nahradit obyčejnou bílou, přijdete však o část báječné chuti.
  • Cukr používám tmavý třtinový, opět je chuťově výraznější, ale lze použít jen bílý rafinovaný cukr.
  • Rozpuštěné máslo by mělo být zchladnuté, přidáváme jej do směsi s kypřicím práškem, ten má rád suroviny o pokojové teplotě.
  • Fígl se sušenkovou drobenkou mám od Petry a jejího báječného koláče (recept tady)

EXTRA TIP: Dejte na talířek k apple crumble kopeček nebo dva zmrzliny. Dostanete tak úplně jinou dimenzi báječného moučníku.

jablečný apple crumble

Stále přemýšlíte, co z jablek? Zkuste naši tvarohovou žemlovku z pečených jablek!

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>