Bylinkový pita chléb plněný salátem a sýrem

plněný pita chléb recept

Slyšeli jste už o pita chlebu? Že ne? Pak vězte, že se jedná o pšeničný chléb, který má tvar placky, a připravuje se z mouky a kvasnic, podobně jako italská focaccia.

Těsto můžete dle libosti ochutit různými bylinkami, česnekem nebo třeba sušenými rajčaty.

Díky různým ingrediencím přidaným do těsta bude mít váš pita chléb vždy jinou, originální barvu.

plněný pita chléb recept

Bylinkový pita chléb plněný salátem a sýrem

Bylinkový pita chléb plněný kuřecím masem, směsí salátů, olivami, sýrem feta, s česnekovo-jogurtovou zálivkou.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Celkový čas: 1 hod
Porce: 6
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Pita chléb:

  • 1/2 kostka čerstvé droždí (cca 20 g)
  • 1 lžička cukr krupice
  • 1/3 hrnek vlažná voda
  • 500 g polohrubá mouka
  • 1 lžička SŮL
  • 2 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
  • 2-3 lžička bazalka (mixovaná)

Náplň:

  • 200 g kuřecí prso (grilované nebo pečené)
  • 1 sklenička nakládané olivy
  • směs salátů (polníček, čekanka, rollo rosso atp.)
  • 180 g řecký sýr Feta
  • 80 g bílý jogurt
  • 1 stroužek česnek
  • štáva z půlky citrónu
  • SŮL (dle chuti)

PRACOVNÍ POSTUP

  • V misce smícháme droždí s cukrem, s 1/2 hrnkem vlažné vody a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 10 min).
  • Z mouky, soli, z rozmixované čerstvé bazalky, 1/2 šálku vody a kvásku uhněteme těsto. Hněteme tak dlouho, dokud nebude měkké a vláčné. Správně vypracované těsto se nelepí na ruce.
  • Těsto dáme do zakryté mísy a necháme v teple vykynout. Kynutí zabere zhruba 1 – 1,5 hodiny, kdy zdvojnásobí svůj objem.
  • Z hotového těsta tvoříme placky, které potřeme olivovým olejem.
  • Pečeme v předem vyhřáté troubě na 230 stupňů po dobu 5-7 minut
  • Hotové placky necháme lehce vychladnout a poté je podélně rozkrojíme nožem tak, aby vznikla kapsa.
  • Do misky dáme směs omytých salátů, olivy, nakrájenou FETU na kostičky, lehce osolíme a zakápneme šťávou z půlky citrónu. Utřeme česnek ze solí, přidáme bílý jogurt a promícháme. Upečené/grilované kuřecí prso nakrájíme na tenké plátky.
  • Pita chléb plníme nejdříve tak, že obě vnitřní strany potřeme česnekovým dipem, poté přidáme kousky masa a nakonec salátovou směs.

Ještě pár slov k receptu:

Celá příprava zabere cca 1 hodinu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Pita chléb má svoji tradici v blízkovýchodní a středozemní kuchyni, často jej při společném jídle najdete na stole v řeckých domácnostech.

Pita chléb ve tvaru placky slouží ke snadnému namáčení do omáčky nebo hummusu, ale také k přípravě plněných sendvičů.

A čím vším pita chléb naplnit? No přeci vším, co vám chutná! 

příprava salátu

Plnění pita chleba: tipy a rady

  • Feta je bílý sýr původem z Řecka. Vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka v poměru min. 70 % ovčího a 30 % kozího. Zraje ve slaném roztoku více než dva měsíce. Feta je slaný sýr tvarohového typu, který má vyšší obsah tuku. Dá se využít jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.
  • Kozlíček polní neboli polníček se řadí mezi listovou zeleninu, je blízce příbuzný s kozlíkem lékařským. Má příjemnou nasládlou chuť, obsahuje málo energie, ale je velice bohatý na vitamíny a minerální látky.

 

Další recepty na chleba na našem blogu:

blank
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Bylinkový pita chléb plněný salátem a sýrem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/bylinkovy-pita-chleb-plneny-salatem-a-syrem/