Bylinkový pita chléb plněný salátem a sýrem » MlsnáVařečka.cz

Bylinkový pita chléb plněný salátem a sýrem

plněný pita chléb recept

Slyšeli jste už o pita chlebu? Že ne? Pak vězte, že se jedná o pšeničný chléb, který má tvar placky, a připravuje se z mouky a kvasnic, podobně jako italská focaccia. Těsto můžete dle libosti ochutit různými bylinkami, česnekem nebo třeba sušenými rajčaty. Díky různým ingrediencím přidaným do těsta bude mít váš pita chléb vždy jinou, originální barvu.

Pita chléb má svoji tradici v blízkovýchodní a středozemní kuchyni, často jej při společném jídle najdete na stole v řeckých domácnostech. Pita chléb ve tvaru placky slouží ke snadnému namáčení do omáčky nebo hummusu, ale také k přípravě plněných sendvičů.

A čím vším pita chléb naplnit? No přeci vším, co vám chutná! Pojďme k receptu.

Vytisknout
plněný pita chléb recept

Bylinkový pita chléb plněný salátem a sýrem


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 20 min
  • Hotovo za: 40 min
  • Celkový čas: 1 hodina
  • Porce: 6

Popis

Bylinkový pita chléb plněný kuřecím masem, směsí salátů, olivami, sýrem feta, s česnekovo-jogurtovou zálivkou.


Ingredience

Na pita chléb:

  • půl kostky čerstvého droždí (cca 20 g)
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1/3 – 1 1/2 šálku vlažné vody
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2-3 lžičky rozmixované bazalky

Náplň:

  • 200 g grilovaného/pečeného kuřecího prsa
  • 1 sklenička oliv
  • směs salátů (polníček, čekanka, rollo rosso atp.)
  • 180 g řeckého sýru FETA
  • 80 g bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • štáva z půlky citrónu
  • sůl dle chuti

Pracovní postup

  1. V misce smícháme droždí s cukrem, s 1/2 hrnkem vlažné vody a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 10 min).
  2. Z mouky, soli, z rozmixované čerstvé bazalky, 1/2 šálku vody a kvásku uhněteme těsto. Hněteme tak dlouho, dokud nebude měkké a vláčné. Správně vypracované těsto se nelepí na ruce.
  3. Těsto dáme do zakryté mísy a necháme v teple vykynout. Kynutí zabere zhruba 1 – 1,5 hodiny, kdy zdvojnásobí svůj objem.
  4. Z hotového těsta tvoříme placky, které potřeme olivovým olejem.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 230 stupňů po dobu 5-7 minut
  6. Hotové placky necháme lehce vychladnout a poté je podélně rozkrojíme nožem tak, aby vznikla kapsa.
  7. Do misky dáme směs omytých salátů, olivy, nakrájenou FETU na kostičky, lehce osolíme a zakápneme šťávou z půlky citrónu. Utřeme česnek ze solí, přidáme bílý jogurt a promícháme. Upečené/grilované kuřecí prso nakrájíme na tenké plátky.
  8. Pita chléb plníme nejdříve tak, že obě vnitřní strany potřeme česnekovým dipem, poté přidáme kousky masa a nakonec salátovou směs.

Poznámky k receptu

Celá příprava zabere cca 1 hodinu.

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

příprava salátu

Plnění pita chleba: tipy a rady

  • Feta je bílý sýr původem z Řecka. Vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka v poměru min. 70 % ovčího a 30 % kozího. Zraje ve slaném roztoku více než dva měsíce. Feta je slaný sýr tvarohového typu, který má vyšší obsah tuku. Dá se využít jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.
  • Kozlíček polní neboli polníček se řadí mezi listovou zeleninu, je blízce příbuzný s kozlíkem lékařským. Má příjemnou nasládlou chuť, obsahuje málo energie, ale je velice bohatý na vitamíny a minerální látky.

plněný pita chléb

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: