sýrové muffiny

Slané muffiny se šunkou a sýrem ricotta

Našla jsem v lednici Ricottu, která měla namále. Myslím tím, že datum její expirace těžce dýchalo na krk aktuálnímu datu v kalendáři, který mám v kuchyni na komodě. A protože by byla velká škoda tenhle sýr nechat přešvihnout jeho nejlepší čas, rozhodla jsem se použít jej jako základ pro slané muffiny.

V kombinaci se šunkou a našlehanými vejci mají tyhle bábovičky pečené naslano přesně ten mňam faktor, který každou hospodyňku vynese do pomyslného kuchařského nebe.

sýrové muffiny s Ricottou

Slané muffiny se šunkou a sýrem ricotta

Báječné slané muffiny se sýrem Ricotta a schwarzwaldskou šunkou. Rychlé, chutné a proklatě jednoduché.
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Vaření: 40 min
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 250 g čerstvý sýr (Ricotta)
  • 4 ks vejce
  • 9 plátek šunka (švarcvaldská nebo jiná)
  • 9 ks cherry rajčata
  • pepř a sůl na ochucení

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpalte troubu (elektrická 170 °C, horkovzdušná 150 °C).
  • Ricottu metličkou rozmixujte s vejci na tekutou bílou směs, osolte a opepřete.
  • Vymažte formičky na muffiny dle zvyklostí.
  • Schwarzwaldskou šunku přehněte podélně napůl, takže získáte dlouhý plátek široký 2-3 cm. Ten srolujte do spirálky a vložte do formičky.
  • Směsí opatrně zalejte místa okolo srolované šunky.
  • Ozdobte dvěma půlkami cherry rajčátka.
  • Dejte do trouby a pečte cca 30 minut.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství uděláte 9 slaných muffinů.
Podávejte s pečivem nebo samotné, bábovičky můžete ozdobit dostupnými bylinkami.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
slané muffiny se sýrem ricotta

Rozhlédla jsem se v ledničce a k Ricottě jsem do „těsta“ našla: schwarzwaldskou šunku, která mi zbyla z receptu na plátkové brambory, vajíčka, a na zdobu cherry rajčátka. Kromě soli a pepře nic dalšího k téhle dobrotě nepotřebujete.

slané muffiny

Ricotta patří k tzv. čerstvým sýrům společně s Mascarpone, Cottage nebo Lučinou.

sýrové muffiny s ricottou
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

4comments
Michaela Slezáčková

Dobrý den. Plánuji muffiny upéct, ale nejsem si jistá, jak vymazat formičky, aby šlo vše dobře vyklopit? Děkuji za tip.

Odpovědět
    Petra Kupská

    Dobrý den, záleží na tom, jaké formičky máte (silikonové, plechovou formu, s nepřilnavým povrchem atp.). Sama mám formu plechovou, tady stačilo vymáznout máslem, muffiny při pečení jakoby “odskočily” od stěn formičky a šly dobře vyklopit. Pokud chcete sázku na jistotu, vymazala bych formičky máslem a zlehka vysypala jemnou strouhankou (prosijte ji třeba přes hrubší sítko). Nebo ještě jedna vychytávka: vložte dovnitř papírové formičky na muffiny, vyndat tak půjdou určitě a ještě budou při servírování krásně vypadat 🙂 Ať se dílo podaří, Petra

    Odpovědět
Marie

Dneska byly na večeři a byly luxusní! 🙂 Chtěla jsem dát parmskou šunku, která nám zbyla po večeru v italském stylu, ale remcal, takže část muffinků byla s krůtí šunkou a část s parmskou. Díky za recept!

Odpovědět
    Petra Kupská

    Díky moc za komentář! 🙂 Parmská šunka by mohla dát muffinům grády, ale s krůtí určitě chutnaly taky. Tyhle muffinky jsou báječně variabilní, dá se do nich zapracovat, co se najde v lednici.

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Slané muffiny se šunkou a sýrem ricotta, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/slane-muffiny-se-sunkou-a-syrem-ricotta/