Domácí focaccia, italský chléb » MlsnáVařečka.cz

Domácí focaccia, italský chléb

italská focaccia recept

Focaccia se řadí mezi tradiční italské pečivo, podobné pizze. Základ tvoří bílá mouka, droždí, olivový olej a bylinky. Focaccia je velice jednoduchá na přípravu, a přitom tak báječně chutná! Počítejte pouze s dobou potřebnou na kynutí, protože k zadělání těsta se používá kvásek.

Focacciu můžete připravit v mnoha různých příchutích, já do těsta přidávám čerstvé bylinky, česnek, olivy nebo třeba sušená rajčata… fantazii se meze nekladou. Zakousnout ji můžete ještě teplou samotnou, nebo ji použít jako přílohu k nejrůznějším pokrmům. A tady je můj recept na focacciu:

Vytisknout
italská focaccia recept

Domácí focaccia, italský chléb


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Hotovo za: 1 hod 30 min
  • Celkový čas: 1 hod 30 min
  • Porce: 8

Popis

Nadýchaná focaccia, ještě teplá máčená v olivovém oleji. Neodoláte! 🙂


Ingredience

0,5 kg hladké mouky

  • 4 dcl vody
  • ½ kostky droždí (2,1 g)
  • špetka cukru
  • 1 polévková lžíce soli
  • 5 cl olivového oleje extra virgin
  • kmín
  • rozmarýn (čerstvý nebo sušený)

Pracovní postup

  1. V míse smícháme vlažnou vodu, cukr a droždí. Mísu přikryjeme vlhkou utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  2. Do kvásku po malých částech přisypáváme mouku a vymícháváme, až vznikne vláčné a hladké těsto, do kterého zapracujeme nasekaný tymián. Poté nádobu znovu přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme v teple kynout alespoň 50 minut.
  3. Z vykynutého těsta vytvoříme bochánek (silnější placku), kterou polijeme olivovým olejem a vložíme na plech, vyložený pečicím papírem. Olej rozetřeme rukama po těstě, prsty vytvoříme v těstě důlky (olej do důlků zateče), a nakonec posypeme solí a kmínem.
  4. Foccaciu pečeme v troubě předehřáté na 220-250 °C po dobu 15 minut (elektrická trouba).
  5. Po upečení necháme chvilku vychladnout a servírujeme.

Ohodnotit recept:

(5 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

focaccia

TIP: Nejlíp chutná focaccia ještě teplá, nebojte se utrhnout si kus, namočit jej do olivového oleje s mořskou solí a s chutí zakousnout. Božská lahoda!

Focaccia: věděli jste, že…

K přípravě se používá hladká pšeničná mouka s vysokým obsahem lepku (glutenu). Lepek zlepšuje pojivost těsta, které je „lepivější“ a nedrolí se, pekaři s ním velmi rádi pracují. Na druhou stranu mnoho z nás je na lepek citlivější, proto bychom neměli bílé pečivo jíst tak často, případně jej kombinovat s celozrnným.

Nejenom pšeničná mouka, v kuchyni můžete péct i z dalších druhů. Podívejte se, čím nahradit bílou mouku.

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: