Nejlepší koláče na plech - e-kuchařka s rodinnými recepty. PROHLÉDNOUT »

domácí ořechový chléb

Jednoduchý ořechový chléb

Upéct si vlastní chléb je snem každé hospodyňky. Poctivý domácí chléb, voňavý a křupavý, vytažený rovnou z trouby…

Až se mi sbíhají chutě!

Receptů na domácí chléb najdete spousty, já mám dnes pro vás recept na chleba ořechový. Je jednoduchý, připravený z žitného kvásku, který koupíte třeba v DM drogerii.

Jaké ořechy do chleba

Oříšky zvýší nutriční hodnotu chleba, já mám navíc ráda, když kousky oříšků křupou při jídle.

Do chlebového těsta můžete přidat jakékoliv ořechy, které máte rádi. U mě to tentokrát vyhrály vlašáky, protože jsem je doma zrovna měla ve špajzce.

Pokud chcete ořechy měkčí, namočte je přes noc ve vodě.

Žitný kvásek na domácí chléb

K tomuto receptu nepotřebujete žádný speciální kvásek. Příprava je snadná, nezabere tolik času, pominu-li dobu kynutí těsta.

Žitný kvásek jsem kupovala sušený v DM Drogerii, stačí pak vysypat jej do misky, zalít vlažnou vodou, a aby se kvásku dobře dařilo, přidáme trochu cukru a mouky.

Pokud máte domácí žitný kvásek, samozřejmě použijte ten, jak jste zvyklí.

Kynutí těsta na chléb

Mám pro vás tip na kynutí chlebového těsta.

Zapněte si prázdnou troubu na 30-50 °C a nechte v ní těsto kynout.

Nebo troubu nezapínejte, na dno vložte hrnec s horkou vodou a v takto připravené troubě nechte těsto kynout. Vlhké a teplé prostředí je pro kynutí chlebového těsta pravým požehnáním.

domácí ořechový chléb recept

Domácí ořechový chléb

Křupavý domácí pšeničný chléb s vlašskými ořechy, jednoduchý recept!
5 z 2 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 40 min
Vaření: 50 min
Kynutí:: 2 hod
Celkový čas: 3 hod 30 min
Porce: 10
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Máte-li domácí kvásek, použijte jej podle vašichzvyklostí. Na kupovaný kvásek (v prášku) si připravíme mističku. Do ní nalijemeasi 1 dcl vody, vlažné, nikoliv studené nebo horké. Do vody nasypeme kvásek,přidáme 1-2 polévkové lžíce mouky a trochu cukru. Promícháme, mělo by námvzniknout řídké těstíčko. Necháme v teple vzejít kvásek.
  • Vezmeme si větší mísu na zadělání chleba. Nalijeme do ní 300 ml vlažné vody, přidáme vzešlý kvásek, sůl, drcený kmín a trochu mouky. Začneme těsto hníst – buď rukama, nebo kuchyňským mixérem s hnětacími háky.
  • Postupně přidáváme mouku, až dostaneme nelepivé hladké těsto.
  • Povrch vypracovaného těsta poprášíme moukou, přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi 2 hodiny.
  • Mezitím si nahrubo nasekáme vlašské ořechy.
  • Vykynuté těsto prohněteme rukama, podpoříme tak druhé kynutí. Přidáme ořechy a zapracujeme je do těsta.
  • Pokud těsto lepí, přidáme ještě trochu mouky.
  • Z takto připraveného těsta vytvarujeme oválný bochník, znovu přikryjeme utěrkou a necháme další půlhodinu kynout.
  • Troubu zapneme na 230 °C a vložíme do ní na 30 minut nahřát nádobu, ve které budeme chléb péct. Já používám klasickou skleněnou zapékací mísu s vyšším okrajem, která má víko.
  • Do nahřáté nádoby vložíme chléb, zakryjeme víkem a pečeme na středním roštu v troubě vyhřáté na 230 °C.
  • Asi po 30 minutách sejmeme víko a chléb pečeme dalších 15-20 minut, aby na povrchu získal zlatavou kůrku.
  • Ještě horký chléb vyndáme opatrně z mísy a necháme vychladnout.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Aby chléb neokoral, zabalíme jej do utěrky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
O autorovi

    Ivana Sirůčková

    Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

    Kliknout zde pro přidání komentáře

    Přidat komentář:


    Sdílej s přáteli
    Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jednoduchý ořechový chléb, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jednoduchy-orechovy-chleb/