Slaná bramborová buchta hluchec » MlsnáVařečka.cz
bramborová buchta toč, bác

Slaná bramborová buchta hluchec

Hluchec je slaná buchta z kynutého bramborového těsta, staročeský recept našich babiček, který má různé krajové názvy, třeba toč nebo báč. Hluchec se jí říká na Rokycansku.

Hluchec se podává většinou k polévce, samostatně jako oběd nebo večeře, je to dobrá svačinka pro děti do školy. Bramborová buchta je skvělou obměnou sladkých moučníků. Recept je to jednoduchý a překvapivě chutný.

Vytisknout
bramborová buchta recept

Slaná bramborová buchta hluchec


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 60 min
  • Hotovo za: 40 min
  • Celkový čas: 1 hodina 40 minut
  • Porce: 10

Popis

Staročeský recept na slanou buchtu z kynutého bramborového těsta.


Ingredience

  • 500 g hrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • špetka cukru
  • 20 g čerstvých kvasnic
  • 250 g syrových najemno nastrouhaných brambor
  • 1 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžíce majoránky
  • 6 – 7 stroužků česneku
  • čerstvá petrželka 1
  • 2 lžíce sádla na vymazání

Pracovní postup

  1. Z trochy vlažného mléka, lžíce hrubé mouky, špetky cukru a rozdrobených kvasnic necháme vzejít kvásek.
  2. Mezitím si oškrábeme brambory (syrové, nevaříme je).
  3. Do mísy nasypeme mouku, přidáme brambory, které jsme nastrouhali na nejjemnější části struhadla. Dále přihodíme utřený česnek ze solí, majoránku, petrželku, vejce, vzešlý kvásek, a vše zalijeme vlažným mlékem.
  4. Podle chuti osolíme, opepříme a necháme 45 minut kynout. Vykynuté těsto nalijeme plech, který jsme předtím důkladně vymazali sádlem.
  5. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 35-40 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby ještě horkou buchtu vyklopíme.
  6. Podáváme se zeleninovým salátem nebo s polévkou, bramborová buchta chutná dobře i studená.

Poznámky k receptu

Příprava vč. kynutí 60 min, pečení 35-40 min.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

kynutá bramborová buchta

Bramborová slaná buchta: tipy a rady

  • Můžete-li, pak si pro pečení buchty kupte brambory typu C. Ty obsahují nejvíce škrobu a jsou vhodné právě do moučníků, bramboráků atp.
  • Brambory před strouháním namočte chvíli do teplé vody: studené brambory by mohly „vylekat“ kvásek, který nám předtím hezky vzešel v teple.
  • Do bramborové buchty můžete přidat kostičky osmažené slaniny nebo trochu kysaného zelí.
  • Pokud chcete servírovat se stylem, upečte tuhle slanou buchtu v litinovém pekáči, ve kterém hluchec také můžete podávat na stůl.
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.


>