bramborová buchta toč, bác

Slaná bramborová buchta hluchec

Hluchec je slaná buchta z kynutého bramborového těsta, staročeský recept našich babiček, který má různé krajové názvy, třeba toč nebo báč. Hluchec se jí říká na Rokycansku.

Hluchec se podává většinou k polévce, samostatně jako oběd nebo večeře, je to dobrá svačinka pro děti do školy. Bramborová buchta je skvělou obměnou sladkých moučníků. Recept je to jednoduchý a překvapivě chutný.

bramborová buchta recept

Slaná bramborová buchta hluchec

Ivana Sirůčková
Staročeský recept na slanou buchtu z kynutého bramborového těsta.
Prep Time 1 hr
Cook Time 40 mins
Course hlavní chod
Cuisine česká kuchyně
Servings 10

Equipment

  • Kuchyňský robot KitchenAid
  • Plech na pečení 36×25 Tescoma
  • Silikonová stěrka KitchenAid

Ingredients
  

  • 500 g hrubá mouka
  • 500 ml MLÉKO
  • špetka cukr krupice
  • 20 g kvasnice čerstvé
  • 250 g BRAMBORY syrové, jemně nastrouhané
  • 1 ks vejce
  • SŮL
  • mletý pepř
  • 1 lžíce majoránka sušená
  • 6 – 7 stroužek ČESNEK
  • petrželka snítky
  • 2 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO na vymazání plechu

Instructions
 

  • Z trochy vlažného mléka, lžíce hrubé mouky, špetky cukru a rozdrobených kvasnic necháme vzejít kvásek.
  • Mezitím si oškrábeme brambory (syrové, nevaříme je).
  • Do mísy nasypeme mouku, přidáme brambory, které jsme nastrouhali na nejjemnější části struhadla. Dále přihodíme utřený česnek ze solí, majoránku, petrželku, vejce, vzešlý kvásek, a vše zalijeme vlažným mlékem.
  • Podle chuti osolíme, opepříme a necháme 45 minut kynout. Vykynuté těsto nalijeme plech, který jsme předtím důkladně vymazali sádlem.
  • Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 35-40 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby ještě horkou buchtu vyklopíme.
  • Podáváme se zeleninovým salátem nebo s polévkou, bramborová buchta chutná dobře i studená.

Notes

Příprava vč. kynutí 60 min, pečení 35-40 min.
Keyword bramborová buchta, hluchec, slaná buchta

kynutá bramborová buchta

Bramborová slaná buchta: tipy a rady

  • Můžete-li, pak si pro pečení buchty kupte brambory typu C. Ty obsahují nejvíce škrobu a jsou vhodné právě do moučníků, bramboráků atp.
  • Brambory před strouháním namočte chvíli do teplé vody: studené brambory by mohly „vylekat“ kvásek, který nám předtím hezky vzešel v teple.
  • Do bramborové buchty můžete přidat kostičky osmažené slaniny nebo trochu kysaného zelí.
  • Pokud chcete servírovat se stylem, upečte tuhle slanou buchtu v litinovém pekáči, ve kterém hluchec také můžete podávat na stůl.
O autorovi

Ivana S.

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Slaná bramborová buchta hluchec, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/slana-bramborova-buchta-hluchec/