V druhé půlce září se švestky na zahrádce obsypou sladkými plody, a pokud je hojná úroda, přijde chvíle, kdy si začneme lámat hlavu, co s těmi všemi švestkami udělat.
Zavařování, pálení slivovice, nebo jen tak do pusy. Dnešní recept se věnuje pečení, a to ne jen tak ledajakému. Upečeme si švestkový koláč z bezlepkové mouky, vhodný pro celiaky.
ČTĚTE: Čím nahradit bílou mouku?
Tento recept na bezlepkový koláč se švestkami chutná naprosto skvěle, ti, co mají intoleranci na lepek, by ani nepoznali, že při přípravě koláče nebyla použitá klasická bílá mouka.
A vlastně tohle je zdravější varianta běžného koláče, na své si přijdou jak ti, kteří lepek řešit nemusí, tak ti, kteří musí držet bezlepkovou dietu.
Tipy na bezlepkovou mouku
Bezlepkovou mouku najdete ve větších obchodech nebo specializovaných prodejnách. Známá je například bezlepková směs Jizerka, mouku bez lepku koupíte v obchodech Marks & Spencer.
Bezlepkové směsi na pečení jsou obvykle optimálně vyladěné, dobře se s nimi pracuje a upečete s nimi bezlepkový sladký moučník, který bude téměř k nerozeznání od koláče z pšeničné (lepkové) mouky.
Další recepty se švestkami:
- Rychlá buchta na plech se švestkami
- Zdravý švestkový koláč ze špaldové mouky
- Ovocné knedlíky se švestkami
Jaké ovoce do bezlepkového koláče?
Použít můžete jakékoliv, jako kdybyste pekli z klasické mouky.
Kromě švestek povrch koláče poklaďte borůvkami, rybízem, plátky jablek. Ideální je sezónní ovoce ze zahrádky, lesa, nebo koupené na farmářském trhu.
Bezlepkový koláč se švestkami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g bezlepková mouka
- 2 kg švestky (čerstvé)
- 1 hrnek mléko
- 1 hrnek cukr krupice
- 1 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- 1/2 hrnek Olej vhodný na pečení a smažení ( )
- máslo, cukr a lžíci bezlepkové mouky na drobenku
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu předehřejeme na 160 °C.
- Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku, cukr, kypřicí prášek a promícháme.
- Přilijeme mléko a olej.
- Vše důkladně promícháme, až vznikne hladké těsto.
- Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo jemnou strouhankou.
- Těsto nalijeme do formy a navrch klademe vypeckované švestky. Čím více švestek, tím lépe.
- Nakonec koláč ozdobíme drobenkou. Drobenku získáme spojením změklého másla s cukrem a bezlepkovou moukou. Pracujeme rukama a až se nám vytvoří drobné hrudky, drobenka je hotová.
- Koláč drobenkou zasypeme a vložíme do vyhřáté trouby.
- Pečeme cca 1 hodinu, dokud povrch koláč nezezlátne.