Zdravý švestkový koláč ze špaldové mouky » MlsnáVařečka.cz

Designové kuchyňské zástěry »

švestkový koláč

Zdravý švestkový koláč ze špaldové mouky

Nedávno jsem studovala, jakou jinou mouku lze použít při pečení než tu klasickou bílou pšeničnou. Možnosti mě překvapily; kromě mojí oblíbené pohankové jsou to mandlová, kokosová nebo třeba cizrnová.

Chtěla jsem upéct zdravější koláč, a tak jsem si koupila mouku špaldovou a část z ní nahradila moukou pohankovou. Když se neošidí suroviny a dodržíte základní postupy při pečení, vytáhnete z trouby báječnou dobrotu, která zmizne ze stolu než bys řekl švec. A nikdo nebude pátrat, jestli jste dovnitř náhodou nevpašovali něco příliš zdravého 🙂

Vytisknout
švestkový koláč

Zdravý švestkový koláč ze špaldové mouky


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 1 hod
  • Celkový čas: 1 hod
  • Porce: 6

Popis

Zdravý špaldový koláč z křehkého těsta, s tvarohem a švestkami, na vrchu s posypkou z opražených ovesných vloček.


Ingredience

Pro kulatou koláčovou formu o pr. 23 cm.

  • 330 g švestek vyloupaných

Křehké těsto:

  • 170 g špaldové mouky
  • 30 g pohankové mouky
  • 100 g másla
  • 30 ml studené vody (3-5 lžic)
  • špetka soli

Tvarohová nádivka:

  • 250 g tvaroh tučný
  • 60 g cukr moučka
  • vanilková esence
  • 1 vajíčko

Posypka z ovesných vloček:

  • 30 g másla
  • 2 lžíce ovesných vloček, drcených
  • 1 lžíce cukr písek

Pracovní postup

  1. Příprava křehkého těsta: Smícháme obě mouky, přidáme špetku soli a nasekáme ztuhlé máslo, které jsme vyndali z lednice. Rychle zpracujeme na drobenku, zbytečně nehněteme. Přilejeme dvě lžíce studené vody a zkusíme, jestli už těsto drží pohromadě. Pokud ne, přidáme ještě jednu lžíci – pak by již hrouda těsta měla být celistvá. Křehké těsto zabalíme do fólie a dáme odpočinout do lednice na 2 hodiny, nebo i přes noc.
  2. Zapneme elektrickou troubu na 180 °C.
  3. Vezmeme si k ruce kulatou koláčovou formu o průměru 23 cm. Těsto vyválíme na placku ve tvaru kruhu. Půjde to ztuha, případně můžeme rozválet kusy těsta a vtlačit je do formy, okraje zvednout po obvodu.
  4. Dno několikrát propícháme vidličkou a dáme péct do trouby, než koláč chytne světle růžovou barvu (trvá to zhruba 20 minut). Poté vyndáme a necháme trochu zchladnout. Troubu stáhneme na 160 °C.
  5. Mezitím omyjeme a osušíme švestky, rozpůlíme je a odpeckujeme.
  6. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme vločky a cukr, vložky necháme rozvonět, zlehka je opražíme a necháme vychladnout.
  7. V míse připravíme tvarohovou nádivku: tvaroh smícháme s cukrem a vajíčkem, přidáme vanilkovou esenci.
  8. Na upečený korpus nalijeme tvarohovou nádivku a poklademe švestkami.
  9. Na švestky navršíme posypku z opražených ovesných vloček.
  10. Vložíme do trouby a necháme dalších15-20 minut péct.
  11. Necháme vychladit a podáváme.

Ohodnotit recept:

(3 hodnocení, průměr: 4,67 z 5)
Loading...

křehké těsto na koláčšvestkový koláč

Zdravý špaldový koláč: rady a tipy

  • Tvaroh použijte tučný. Čím více je tvaroh odlehčený, tím více je to „jenom“ voda; tuk je nositelem chuti a většina z nás zná poučku, která zní něco jako: jezte méně, zato kvalitněji.
  • Tento koláč je vyrobený z křehkého těsta, které má svoje specifika. Přečtěte si článek, jak připravit křehké těsto krok za krokem.
  • Jsem velký fanda přes alternativní mouky, stále zkouším přidávat do pečení a sledovat, co to s výsledkem udělá. Pokud však pohankovou mouku nemáte, připravte křehké těsto na koláč ze špaldové, případně z mouky bílé.Posypka je opravdu udělaná z ovesných vloček. Ovesné vločky připravené na pánvi s máslem chytnou oříškovou chuť, která koláč zase o kus pozvedne.

švestkový koláč

To pravé pro masožravce! Naučte se připravovat steaky jako profík ve škole vaření Chefparade!
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>