Švestkové knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta » MlsnáVařečka.cz
sladké knedlíky: švestkové

Švestkové knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta

Děti vás překvapí každou chvilku. Coby rodič jsem samozřejmě nadšená především tehdy, pokud jde o překvapení z kategorie „milá“. O víkendu za mnou přišel čtrnáctiletý syn, že tady na Mlsnévařečce viděl Petřiny ovocné knedlíky, a že by na ně měl náramnou chuť. A taky, že by je sám! uvařil. Tak na takovou výzvu, na tu se neříká NE 😊

Rozhodli jsme se na knedlíky použít bramborovo-tvarohové těsto, které je rychlé a snadné na přípravu, a dobře se s ním pracuje. V obchodě jsme koupili švestky, a ačkoliv jejich pravý čas ještě nenastal a do doby akurátní zralosti jim nějaký ten den na sluníčku chyběl, rozpůlit a od pecky šly parádně.

Příprava těsta byla zcela v režii syna, pak jsme si na chvíli vyměnili role a já jsem knedlíky plnila a „kulatila“, on pak vařil a servíroval na talíř. A samozřejmě… hlavně baštil 😊

Vytisknout
švestkové knedlíky recept

Švestkové knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 1 hod
  • Celkový čas: 1 hod
  • Porce: 4

Popis

Nejlepší švestkové knedlíky, protože je vymyslel a uvařil můj syn 🙂


Ingredience

  • 180 g brambor, předem uvařených (asi 3 střední brambory)
  • 250 g tvarohu z fólie, nikoliv z vaničky
  • 310 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 22 rozpůlených, vypeckovaných švestek
  • cukr písek
  • Na posypku: mák, cukr moučka, rozpuštěné máslo

Pracovní postup

  1. Brambory předem uvaříme ve slupce, až vychladnou, oloupeme.
  2. V míse brambory nastrouháme najemno, přidáme tvaroh, mouku, vejce a špetku soli.
  3. Zpracujeme v pružné těsto.
  4. Do velkého hrnce dáme vařit vodu, osolíme.
  5. Švestky opláchneme, osušíme
  6. Z těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na stejně velké kousky.
  7. Z kousku těsta vytvoříme placičku, do které vložíme rozpůlenou švestku. Do středu švestky nasypeme lžičkou trochu cukru.
  8. Švestku těstem obalíme a hezky rukama zakulatíme.
  9. Knedlíky vkládáme do vařící vody, zkontrolujeme, že se nepřilepily ke dnu, a vaříme cca 5 minut, dokud nevyplavou na povrch.
  10. Na talíři servírujeme s mletým mákem, sypaným cukrem moučkou, přelité rozpuštěným máslem.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství uděláte cca 22 knedlíků.

Ohodnotit recept:

(3 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

příprava knedlíkůválení těstapříprava ovocných knedlíků

Sladké knedlíky: rady a tipy

  • Nezapomeňte osušit švestky a pracovat se suchýma rukama, těsto by se jinak rozpadalo a nedrželo pohromadě.
  • Posypku na ovocné knedlíky můžete použít, jakou máte rádi. Ke švestkám se kromě máku také báječně hodí tvaroh, syn má rád osmaženou strouhanku s cukrem a strouhaným perníkem, manžel je minimalista: vystačí si s moučkovým cukrem a máslem.
  • Pokud knedlíky potřebujete rychle ohřát v mikrovlnce, vložte je do mikrotenového sáčku a zastříkněte troškou vody. Knedlíky nebudou vyschlé, s nadsázkou se dá říct, že v pytlíku nasimulujete klima parního hrnce.
  • Pokud ovoce na knedlíky není ve fázi parádní zralosti, přidejte k němu trošku pískového cukru. Vsypala jsem do rozpůlené švestky cca 1/3 kávové lžičky, půlky přitiskla k sobě a obalila těstem.
  • Sladké knedlíky z tvarohových těst se nejlépe dělají z pevného ovoce, které má kulatý tvar: švestky, meruňky, blumy, špendlíky, ale i třešně. Tvarohové (nebo bramborové, příp. kombinace obou surovin) ovoce hezky obtáhne a kulatý tvar knedlíku vypadá na talíři jednoduše k nakousnutí.

sladké knedlíky: švestkovédobrou chuť :)

Naše další recepty na ovocné knedlíky:

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>