Báječná buchta s pudingem a zakysanou smetanou » MlsnáVařečka.cz
buchta s pudingem a zakysackou

Báječná buchta s pudingem a zakysanou smetanou

Téhle buchtě se u nás neřekne jinak než patlačka. Původně ji tak pojmenoval můj manžel, a to díky zakysané smetaně, která se na buchtu „napatlá“, když se vytáhne z trouby. Patlačka je u nás neskutečně populární a nepřejedla by se, ani kdybych ji napekla na tři plechy.

Na internetu i v klasických kuchařkách najdete na tuhle buchtu receptů spousty. Snažím se vždy o dobré, nešizené, a přitom zdravější podání, proto používám mouku špaldovou, kterou říznu mandlovou moukou, a místo klasického prášku do pečiva používám ten s vinným kamenem. Buchta chutná báječně a málokdy zbyde do dalšího dne.

Tenhle recept je určený na velký plech na pečení, cca 40×30 cm.

Vytisknout
pudingová buchta se zakysankou

Báječná buchta s pudingem a zakysanou smetanou


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 1 hod
  • Celkový čas: 1 hod

Popis

Báječná buchta s čokoládovým pudingem, politá zakysanou smetanou. Ze špaldové a mandlové mouky. Vyzkoušejte!


Ingredience

Základní těsto:

  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 170 g cukr písek
  • 1 kypřicí prášek s vinným kamenem
  • 4 vejce
  • 150 ml olej
  • 150 ml mléko
  • Špetka soli

Na puding:

  • 850 ml mléko
  • 2 pudingy čokoládové
  • 4 lžíce pískového cukru

Zakysanka na potření:

  • 500 ml zakysané smetany (min. 14%)
  • 120 g cukr moučka

Skořice na poprášení


Pracovní postup

  1. Zapneme elektrickou troubu na 170 °C.
  2. Vymažeme plech olejem a vysypeme strouhankou.
  3. Ve větší míse smícháme špaldovou a mandlovou mouku, špetku soli, cukr a prášek do pečiva. Promícháme.
  4. Přidáme rozklepnutá vejce, olej, mléko, teplou vodu, a ručně nebo elektrických šlehačem vymícháme polotekuté těsto.
  5. Nalijeme na plech, měla by ho být tenčí vrstva.
  6. Uvaříme klasicky puding: 850 ml mléka, 2 čokoládové pudingy a 4 polévkové lžíce cukru. Jakmile puding zhoustne, cikcak jej rozlijeme na těsto.
  7. Dáme péct do trouby, hotovo je zhruba do 30 minut (dle trouby).
  8. Mezitím si připravíme zakysanou smetanu, kterou smícháme s moučkovým cukrem. Jakmile vyndáme buchtu z troubu, vylijeme na ni smetanu a rozetřeme po celé ploše.
  9. Až buchta vychladne, nakrájíme a před podáváním poprášíme skořicí.

Poznámky k receptu

Recept na velký plech cca 35×40 cm.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading...

pudingová buchta na plechbuchta s pudingem

Pudingová buchta se zakysankou: tipy a rady

  • Puding dělám z 850 ml mléka a 2 pudingů, aby měl správnou konzistenci a nebyl moc řídký. Mléka je potřeba dohromady 1 litr (používám plnotučné). 850 ml padne na puding, 150 ml do těsta.
  • Pokud nemáte špaldovou a mandlovou mouku, použijte obyčejnou polohrubou ve stejném množství.
  • Vajíčka ideálně vyndejte z lednice alespoň půl hodiny před pečením. V tomto případě je ideální, pokud mají suroviny pokojovou teplotu – obzvláště pokud je součástí těsta kypřicí prášek. Také díky němu těsto nesmí dlouho stát, kypřicí efekt by pominul a buchta by nebyla nadýchaná. Těsto s kypřicím práškem vkládejte vždy do předem vyhřáté trouby.
  • Při pečení se nesnažte ošidit buchtu tím, že použijete nízkotučnou verzi smetany. Tuk je nositelem chuti, a moc kalorií na light verzi smetany neušetříte. Nejlepší do receptu u této buchty je zakysanka s obsahem tuku min. 14%.
  • Skořicí poprašte buchtu těsně před podáváním, aby vypadala čerstvá a „nerozpitá“.
  • Buchtu uchovávejte kvůli zakysance v lednici.

buchta s pudingem

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>