buchta s pudingem a zakysackou

Báječná buchta s pudingem a zakysanou smetanou

Téhle buchtě se u nás neřekne jinak než patlačka. Původně ji tak pojmenoval můj manžel, a to díky zakysané smetaně, která se na buchtu „napatlá“, když se vytáhne z trouby.

Patlačka je u nás neskutečně populární a nepřejedla by se, ani kdybych ji napekla na tři plechy!

Na internetu i v klasických kuchařkách najdete na tuhle buchtu receptů spousty. Snažím se vždy o dobré, nešizené, a přitom zdravější podání, proto používám mouku špaldovou, kterou říznu mandlovou moukou, a místo klasického prášku do pečiva používám ten s vinným kamenem. Buchta chutná báječně a málokdy zbyde do dalšího dne.

Tenhle recept je určený na velký plech na pečení, cca 40×30 cm.

pudingová buchta se zakysankou

Báječná buchta s pudingem a zakysanou smetanou

Báječná buchta s čokoládovým pudingem, politá zakysanou smetanou. Ze špaldové a mandlové mouky. Vyzkoušejte!
4.10 from 11 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Porce: 24 kousků
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Základní těsto:

Na puding:

  • 850 ml MLÉKO
  • 2 ks puding čokoládový
  • 4 lžíce cukr krupice

Zakysanka na potření:

  • 500 ml zakysaná smetana (min. 14%)
  • 120 g cukr moučka
  • skořice

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zapneme elektrickou troubu na 170 °C.
  • Vymažeme plech olejem a vysypeme strouhankou.
  • Ve větší míse smícháme špaldovou a mandlovou mouku, špetku soli, cukr a prášek do pečiva. Promícháme.
  • Přidáme rozklepnutá vejce, olej, mléko, teplou vodu, a ručně nebo elektrických šlehačem vymícháme polotekuté těsto.
  • Nalijeme na plech, měla by ho být tenčí vrstva.
  • Uvaříme klasicky puding: 850 ml mléka, 2 čokoládové pudingy a 4 polévkové lžíce cukru. Jakmile puding zhoustne, cikcak jej rozlijeme na těsto.
  • Dáme péct do trouby, hotovo je zhruba do 30 minut (dle trouby).
  • Mezitím si připravíme zakysanou smetanu, kterou smícháme s moučkovým cukrem. Jakmile vyndáme buchtu z troubu, vylijeme na ni smetanu a rozetřeme po celé ploše.
  • Až buchta vychladne, nakrájíme a před podáváním poprášíme skořicí.

Ještě pár slov k receptu:

Recept na velký plech cca 35×40 cm
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
pudingová buchta na plech
buchta s pudingem

Pudingová buchta se zakysankou: tipy a rady

  • Puding dělám z 850 ml mléka a 2 pudingů, aby měl správnou konzistenci a nebyl moc řídký. Mléka je potřeba dohromady 1 litr (používám plnotučné). 850 ml padne na puding, 150 ml do těsta.
  • Pokud nemáte špaldovou a mandlovou mouku, použijte obyčejnou polohrubou ve stejném množství.
  • Vajíčka ideálně vyndejte z lednice alespoň půl hodiny před pečením. V tomto případě je ideální, pokud mají suroviny pokojovou teplotu – obzvláště pokud je součástí těsta kypřicí prášek. Také díky němu těsto nesmí dlouho stát, kypřicí efekt by pominul a buchta by nebyla nadýchaná. Těsto s kypřicím práškem vkládejte vždy do předem vyhřáté trouby.
  • Při pečení se nesnažte ošidit buchtu tím, že použijete nízkotučnou verzi smetany. Tuk je nositelem chuti, a moc kalorií na light verzi smetany neušetříte. Nejlepší do receptu u této buchty je zakysanka s obsahem tuku min. 14%.
  • Skořicí poprašte buchtu těsně před podáváním, aby vypadala čerstvá a „nerozpitá“.
  • Buchtu uchovávejte kvůli zakysance v lednici.
blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

1comment

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Báječná buchta s pudingem a zakysanou smetanou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/bajecna-buchta-s-pudingem-a-zakysanou-smetanou/