Češi jsou národ houbařů, a proto, když na podzim začne pršet a teploty se stále drží nad nulou, všimnete si na krajích lesů zvýšeného množství zaparkovaných aut. Znamená to jediné: houbová sezóna je tady, čas vyrazit do lesa!
V případě úspěchu doneseme domů košík plný lesních hub, část z nich zpracujeme, další půjde na sušení. U nás se vždy z čerstvých hub dělala smaženice a houbová polévka.
Smaženice byla doménou dědy, uměl jedinečnou, do hub nakonec přidával trochu krupičky, smaženice tak dostala novou strukturu a chuť, která mě v dětství provázela každý podzim. Houbačku zase připravoval můj táta. Ten pochází z Podkrkonoší, houbaření měl v krvi, však mu hříbky rostly doslova za domkem, stačilo posbírat. Také tátovu houbovou polévku najdete ve výběru receptů s čerstvými houbami.
Recepty, do kterých zpracujete čerstvé houby:
Špagety s česnekovými houbami a smetanovou omáčkou
Houbové řízky smažené na vepřovém sádle
Guláš z hovězí kližky, s houbami
Houbová polévka se smetanou a vejci
TIP: Nevíte, kde ve vašem okolí rostou houby? Zkuste mrknout na web NaHouby.cz
Najdete zde nejenom tipy na osvědčené lokality, ale houbaři se leckdy pochlubí svým úlovkem. Plné košíky vás skvěle naladí, věřte, že neodoláte a ráno už razíte do lesa! 🙂