Špagety s česnekovými houbami a smetanovou omáčkou
špagety s houbami a sýrem pecorino

Špagety s česnekovými houbami a smetanovou omáčkou

Jeden z mých top houbových receptů. Připravuju ho z čerstvých hub, jedná se tedy o typicky podzimní dobrotu.

Nikdy by mě nenapadlo, jak dobře můžou chutnat houby připravené na česneku, rozvoněném na másle. Je to slast, v kombinaci se smetanovou omáčkou, posypané ovčím sýrem pecorino – prostě vyzkoušejte a uvidíte, věřím, že té chuti propadnete stejně tak, jako se to podařilo mně.

Vytisknout
špagety s dušenými houbami recept

Špagety s česnekovými houbami a smetanovou omáčkou


  • Autor: MslnáVařečka.cz
  • Příprava: 15 min
  • Hotovo za: 20 min
  • Celkový čas: 35 minut
  • Porce: 2

Popis

Když si donesete z lesa čerstvé houby, tenhle recept prostě musíte vyzkoušet 😉


Ingredience

  • 2 porce špaget
  • 180 g čerstvých hub, pokrájených nahrubo
  • 2 velké stroužky česneku
  • plátek másla silný 1 cm
  • sůl
  • 2 žloutky
  • 100 ml smetana ke šlehání
  • 80 g sýr pecorino (nebo parmezán)
  • zelená petrželka na zdobení
  • případně chilli vločky na posypání

Pracovní postup

  1. Do osolené vody dáme vařit špagety a připravíme je al dente, čili na skus (nerozvaříme je).
  2. Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo, stačí na střední stupeň, určitě nenechte máslo přeškvařit.
  3. Česnek oloupeme a utřeme. Vhodíme na rozehřáté máslo a necháme rozvonět.
  4. K česneku přihodíme houby, osolíme a orestujeme, necháme chvíli podusit.
  5. Špagety slijeme a přidáme na pánev k česnekovým houbám.
  6. Nad hrníčkem rozklepneme vejce, bílky dáme stranou, použijeme jen žloutky. Ke žloutkům přilijeme smetanu a vidličkou prošleháme.
  7. Směsí zalijeme špagety s houbami a pánev hned stáhneme z plotýnky, aby se žloutky nesrazily. Promícháme, smetanová omáčka díky žloutkům, které se dostanou do kontaktu s horkými špagetami, zhoustne a krásně obalí špagety.
  8. Špagety rozrovnáme na talíř, posypeme sýrem pecorino, můžeme ozdobit petrželkou a posypat chilli vločkami. Ihned podáváme.

Poznámky k receptu

TIP: Než vlijeme vaječnou směs ke špagetám s houbami, špagety v pánvi musí být dostatečně horké, aby žloutky zhoustly.

Pokud máte strach z vajec, které neprošly varem, nepoužívejte domácí vejce, ale kupované, alespoň od nosnic v halách (nikoliv klecové vejce). Chovy drůbeže kontrolují kvalitu vajec, máte téměř 100% jistotu, že vejce jsou zdravá.

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

dušené houby
Houby na česneku podusíme ve větší pánvi, přijdou do ní ještě špagety

Kolik špaget na jednu porci?

Záleží na jedlíkovi, obvykle se počítá 60-100 g těstovin v suchém stavu na jednu porci. Těstoviny vařením ve vodě nabydou a zvýší svoji hmotnost.

Co je sýr pecorino?

Jedná se o italskou specialitu, sýr z ovčího mléka. Tvrdý sýr má výraznou chuť, podobnou parmezánu, obdobně se také používá. Není levný, zato jej k posypu stačí méně. Je poměrně slaný, proto například v receptu solím jen houby, ale vaječnou směs se smetanou již nikoliv. Pokrm celkově je slaný dostatečně.

špagety s dušenými houbami recept

Houby a sušení

Bohatá úroda z lesa, chystáte se sušit houby? Nejlépe se k tomu hodí sušička potravin. Čtěte článek s mnoha užitečnými tipy, JAK SUŠIT HOUBY V SUŠIČCE.

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

2comments
jituška

Petruško, já jenom jak jsem slíbila, že se ozvu ,abych popsala jak se podařil piškot bez kypřidel…No,asi takhle:odddělila jsem
bílky od žloutků do mísy a přidala odpovídajīcí množství cukru.Vzala vařečku a jala se míchat..Žloutky byly nádherně žluťoučké od šťastných slepiček a já míchala a míchala a míchala.Ochutnávání bylo stále chutnější, žloutky se vzdouvaly a bubliny se tvořily.Při této mechanické práci jsem otevřela knihu, opřela jí konvici s čajem a dál míchala a ochutnávala.Začetla jsem se tak,že jsem se až lekla,jak jsem marně drápla lžičkou po dalším kyprém soustu a ucítila kameninové dno misky.Proboha! Petro! jå jsem ty žloutky prostě sežrala.A takhle je to s tím mým slibem.Ale ozvala jsem se.😊pa a opravdu napíšu až ten piškot udělám.Avšak co teď s 5 bílky?😶
dobrou noc
jitka

Odpovědět
    Petra Kupská

    Jituš, to mě fakt pobavilo! 😉 Musím se přiznat, že já ujídám pravidelně, žloutky s cukrem jsou pro mě vzpomínkou na dětství, babi z nich dělávala pravý domácí vaječňák. My děti jsme dostaly ještě předtím, než vaječnou směs hojně zalila rumem. No a co z bílků? Pusinky, kokosky (budou Vánoce ;), jsou tu na blogu i recepty na bílkové suchary nebo bílkovou roládu. Jinak bílky můžeš dát i zamrazit, třeba po třech po čtyřech, to je tak ideální dávka na další pečení. Petra

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: