špagety s houbami a sýrem pecorino

Špagety s česnekovými houbami a smetanovou omáčkou

Jeden z mých top houbových receptů. Připravuju ho z čerstvých hub, jedná se tedy o typicky podzimní dobrotu.

Nikdy by mě nenapadlo, jak dobře můžou chutnat houby připravené na česneku, rozvoněném na másle. Je to slast, v kombinaci se smetanovou omáčkou, posypané ovčím sýrem pecorino – prostě vyzkoušejte a uvidíte, věřím, že té chuti propadnete stejně tak, jako se to podařilo mně.

špagety s dušenými houbami recept

Špagety s česnekovými houbami a smetanovou omáčkou

Když si donesete z lesa čerstvé houby, tenhle recept prostě musíte vyzkoušet 😉
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 20 min
Porce: 2
Autor: MslnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 2 porce špaget
  • 180 g čerstvých hub (pokrájených nahrubo)
  • 2 velké stroužky česneku
  • plátek másla silný 1 cm
  • sůl
  • 2 žloutky
  • 100 ml smetana ke šlehání
  • 80 g sýr pecorino (nebo parmezán)
  • zelená petrželka na zdobení
  • případně chilli vločky na posypání

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do osolené vody dáme vařit špagety a připravíme je al dente, čili na skus (nerozvaříme je).
  • Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo, stačí na střední stupeň, určitě nenechte máslo přeškvařit.
  • Česnek oloupeme a utřeme. Vhodíme na rozehřáté máslo a necháme rozvonět.
  • K česneku přihodíme houby, osolíme a orestujeme, necháme chvíli podusit.
  • Špagety slijeme a přidáme na pánev k česnekovým houbám.
  • Nad hrníčkem rozklepneme vejce, bílky dáme stranou, použijeme jen žloutky. Ke žloutkům přilijeme smetanu a vidličkou prošleháme.
  • Směsí zalijeme špagety s houbami a pánev hned stáhneme z plotýnky, aby se žloutky nesrazily. Promícháme, smetanová omáčka díky žloutkům, které se dostanou do kontaktu s horkými špagetami, zhoustne a krásně obalí špagety.
  • Špagety rozrovnáme na talíř, posypeme sýrem pecorino, můžeme ozdobit petrželkou a posypat chilli vločkami. Ihned podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

TIP: Než vlijeme vaječnou směs ke špagetám s houbami, špagety v pánvi musí být dostatečně horké, aby žloutky zhoustly.
Pokud máte strach z vajec, které neprošly varem, nepoužívejte domácí vejce, ale kupované, alespoň od nosnic v halách (nikoliv klecové vejce). Chovy drůbeže kontrolují kvalitu vajec, máte téměř 100% jistotu, že vejce jsou zdravá.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
dušené houby
Houby na česneku podusíme ve větší pánvi, přijdou do ní ještě špagety

Kolik špaget na jednu porci?

Záleží na jedlíkovi, obvykle se počítá 60-100 g těstovin v suchém stavu na jednu porci. Těstoviny vařením ve vodě nabydou a zvýší svoji hmotnost.

Co je sýr pecorino?

Jedná se o italskou specialitu, sýr z ovčího mléka. Tvrdý sýr má výraznou chuť, podobnou parmezánu, obdobně se také používá. Není levný, zato jej k posypu stačí méně. Je poměrně slaný, proto například v receptu solím jen houby, ale vaječnou směs se smetanou již nikoliv. Pokrm celkově je slaný dostatečně.

špagety s dušenými houbami recept

Houby a sušení

Bohatá úroda z lesa, chystáte se sušit houby? Nejlépe se k tomu hodí sušička potravin. Čtěte článek s mnoha užitečnými tipy, JAK SUŠIT HOUBY V SUŠIČCE.

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

2comments
jituška

Petruško, já jenom jak jsem slíbila, že se ozvu ,abych popsala jak se podařil piškot bez kypřidel…No,asi takhle:odddělila jsem
bílky od žloutků do mísy a přidala odpovídajīcí množství cukru.Vzala vařečku a jala se míchat..Žloutky byly nádherně žluťoučké od šťastných slepiček a já míchala a míchala a míchala.Ochutnávání bylo stále chutnější, žloutky se vzdouvaly a bubliny se tvořily.Při této mechanické práci jsem otevřela knihu, opřela jí konvici s čajem a dál míchala a ochutnávala.Začetla jsem se tak,že jsem se až lekla,jak jsem marně drápla lžičkou po dalším kyprém soustu a ucítila kameninové dno misky.Proboha! Petro! jå jsem ty žloutky prostě sežrala.A takhle je to s tím mým slibem.Ale ozvala jsem se.😊pa a opravdu napíšu až ten piškot udělám.Avšak co teď s 5 bílky?😶
dobrou noc
jitka

Odpovědět
    Petra Kupská

    Jituš, to mě fakt pobavilo! 😉 Musím se přiznat, že já ujídám pravidelně, žloutky s cukrem jsou pro mě vzpomínkou na dětství, babi z nich dělávala pravý domácí vaječňák. My děti jsme dostaly ještě předtím, než vaječnou směs hojně zalila rumem. No a co z bílků? Pusinky, kokosky (budou Vánoce ;), jsou tu na blogu i recepty na bílkové suchary nebo bílkovou roládu. Jinak bílky můžeš dát i zamrazit, třeba po třech po čtyřech, to je tak ideální dávka na další pečení. Petra

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Špagety s česnekovými houbami a smetanovou omáčkou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/spagety-s-cesnekovymi-houbami-a-smetanovou-omackou/