Guláš z hovězí kližky, s houbami » MlsnáVařečka.cz
hovězí guláš na houbách

Guláš z hovězí kližky, s houbami

Když si z lesa donesete domů koš plný hub, máte následující hodiny o práci postaráno. Něco se nasuší, něco padne na houbovou smaženici, a kdo nikam nespěchá, pustí se do hovězího guláše, dělaného na houbách.

Podobně jsme dopadli i my o víkendu: měkčí houby, tzv. křapáče, jsme přihodili do guláše z hovězí kližky. Ta je na pomalé dušení jedinečná, navíc hovězí a houby, to je kombinace, jakou jen tak něco nepřekoná!

Vytisknout
hovězí na houbách recept guláš

Guláš z hovězí kližky, s houbami


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 20 min
  • Hotovo za: 150 min
  • Celkový čas: 2 hodin 50 minut
  • Porce: 3-4

Popis

Guláš z hovězí kližky s dušenými houbami. Naprosto skvělá záležitost!


Ingredience

  • 700 g hovězí kližka
  • 3 středně velké cibule
  • 1 miska pokrájených hub
  • 100 ml smetany 30 %
  • sůl
  • kmín
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 1 lžíce másla

Pracovní postup

  1. Kližku očistíme od tuhých blan a nakrájíme na kostky, velké asi 3×3 cm. Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Připravíme si misku očištěných hub, nakrájených ve větší kusy – nikoliv na plátky.
  2. V hrnci se silným dnem (osobně sázím na LITINOVÝ HRNEC) rozpálíme vepřové sádlo. Vhodíme hovězí, osolíme a okmínujeme a ze všech stran orestujeme, až maso dostane středně hnědý povrch.
  3. Opečené maso vyndáme z hrnce na talíř. Do výpečků v hrnci přidáme lžíci sádla, vsypeme cibuli a restujeme, dokud cibule nezesklovatí. Cibule by měla mít nádech zlaté barvy.
  4. K cibuli vrátíme maso, promícháme a zalijeme horkou vodou tak, že maso je ze ¾ ponořené. Vodu osolíme, hrnec přiklopíme pokličkou, stáhneme teplotu plotýnky (guláš by měl pouze probublávat). Necháme dusit doměkka asi 2,5 hodiny.
  5. Až bude maso měkké, rozehřejeme na pánvi máslo a orestujeme na něm houby, které pak ještě chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Přidáme ke guláši.
  6. Vezmeme si sítko, opatrně do něj vsypeme mouku a poprášíme jí povrch guláše. Guláš nemícháme! Přiklopíme pokličkou a necháme 15 minut propařit. Mouka guláš zahustí, aniž by v něm byly žmolky.
  7. Nakonec guláš stáhneme z plotýnky, přilijeme smetanu a promícháme, guláš už nevaříme. Necháme asi 5-10 minut stát a můžeme podávat. Na talíři zdobíme guláš natí zelené petrželky.

Poznámky k receptu

Ke guláši se jako příloha hodí knedlíky, rýže, ale i těstoviny. Pokud chcete rychlou variantu, dejte si jej s chlebem.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

Hovězí kližka je na guláš ideální
Pro perfektní chuť guláše maso nejdříve zprudka opečte na sádle
Houby orestujte na másle, až bude maso měkké, přidejte ke guláši

Guláš z hovězí kližky s houbami: tipy a rady

  • Houby krájejte na větší kusy, ať jsou v guláši cítit, když je zkousneme. Žádné tenké plátky.
  • Pokud připravíte guláš výše uvedeným způsobem, tedy maso nejdříve zprudka osmažíte a ve výpečcích orestujete cibuli, nemusíte ke guláši přidávat žádné další zvýrazňovače chuti.
  • Hovězí kližka je pro pomalé dušení ideální maso, je prorostlá, dlouhým dušením tužší části změknou a maso zůstane skvěle šťavnaté. Jediné, co kližka potřebuje, je čas, aby při pomalém dušení změkla.
  • Smetanu do guláše použijte tučnou, tedy s obsahem 30 % a výše. Smetana na vaření 12 % by se mohla v guláši srazit, obzvláště pokud byste guláš po přidání smetany ještě vařili.
  • Houby, které přinesete z lesa, je třeba očistit. Zapomeňte však na to, že je omyjete pod vodou. Houba je poplatná svému jménu, vodu nasaje a vy poklady, pracně posbírané v lese, budete moct leda tak vyždímat. Na čištění hub je ideální navlhčený hadřík a malý nožík.

Na guláše se skvěle hodí litinový hrnec, v němž maso nejdříve zprudka opečete a pak rovnoměrně podusíte. [Zdroj: guss-und-eisen.de]

hovězí na houbách recept guláš
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: