houbové řízky

Houbové řízky smažené na vepřovém sádle

Z lesa jsme si donesli koš hub, převážně suchohřiby, ale našly se i nějaké pravé hříbky. Už při čištění hub manžel pronesl přání, že by si dal houbové řízky.

Vyčlenila jsem tedy stranou pár vhodných větších kusů, a když jsme s hromadou hub skončili, připravila jsem si strouhanku, mouku a vajíčko a pustila se do smažení.

houbové řízky postup recept

Houbové řízky smažené na vepřovém sádle

Rychlé a výborné houbové řízky smažené v trojobalu na vepřovém sádle. Není na nich nic co zkazit!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 20 min
Autor: MlsnaVarecka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Postup přípravy houbových řízků je jednoduchý. U nás je máme nejraději v trojobalu.
  • Houby očistíme vlhkým hadříkem, klobouky nakrájíme na plátky silné asi 0,5 cm. Posolíme a necháme sůl vsáknout.
  • Připravíme si mouku, vajíčko a strouhanku. Mouku se strouhankou dávám na kousek alobalu, pomáhám si jím při obalování, alobal se nepotrhá.
  • Houby na řízky obalíme nejdříve z obou stran v mouce, pak ve vajíčku, a nakonec ve strouhance.
  • Na pánvi rozpálíme vepřové sádlo a houbové řízky z obou stran osmažíme dozlatova.

Ještě pár slov k receptu:

Podáváme s bramborem, kdo má rád tatarku, může do ní houbové řízky namáčet. Řízky si lze vychutnat jednoduše jenom s chlebem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank
Postup při obalování houbových řízků
blank
Smažení houbových řízků na vepřovém sádle

Houbové řízky: tipy a rady

  • Pokud chcete ušetřit na kaloriích, nesmažte houbové řízky na sádle, ale upečte je v troubě.
  • Kromě klasického trojobalu můžete houby obalit v těstíčku. Pak se řízky neobalují zvlášť v mouce, vajíčku a strouhance, ale připravíte si polotekuté těstíčko z vajec, mouky a mléka. Chuť na něco speciálního? Nahraďte mléko pivem a vyšlehejte si pivní těstíčko.
  • Houby vhodné na řízky jsou pravé hřiby, bedly, růžovky, ale bez problémů lze osmažit i suchohřiby. Houby před krájením očistěte vlhkým hadříkem, nedávejte je však pod vodu, jinak by ji nasákly a řízky by nebyly dobré.
  • Při obalování houbových řízků dejte přednost polohrubé mouce před hladkou. Hladká mouka se docela matlá, s polohrubou se vám bude pracovat lépe.
  • Řízky se připravují z hlaviček, můžete vyzkoušet i z noh, ty však pokrájejte podélně. Pokud byste nohy hub krájeli napříč na kolečka, zbytečně byste se s nimi při obalování nadřeli.

Vepřové sádlo se mi pro smažení řízků osvědčilo nejvíc. Má vysoký kouřový bod, nepřepálí se tak snadno. I tak po každé várce usmažených řízků vytřu pánev papírovým ubrouskem a seberu strouhanku, která při smažení opadala do tuku, aby se při dalším smažení nepřepalovala.

Dají se houbové řízky zamrazit?

Jestliže si houbové řízky chcete dát do mrazáku, pak nejlépe obalené v trojobalu, ale nikoliv osmažené.

houbové řízky postup recept

Další houbové recepty: Hovězí guláš na houbách, Houbová polévka s vejci a se smetanou

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Houbové řízky smažené na vepřovém sádle, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/houbove-rizky-smazene-na-veprovem-sadle/