Houbová polévka se smetanou a vejci

houbová polévka se smetanou

Houby rostou! Letošní podzim se nese ve znamení nacucaných mraků, které kropí okolní lesy vydatnými dávkami deště. Vlhko v kombinaci s teplem vytahuje z půdy hlavičky hřibů, kozáků, křemenáčů, suchohřibů. I my jsme si z lesa u Osečné přinesli nadílku, za hodinu a půl plný koš.

Mamka svoje houby nasušila a z křapáčů uvařila polévku, kterou dělával táta. Ten už mezi námi není, a tak jsem mamku poprosila, aby mi k plnému hrnci, který jsme vyfasovali, přidala i recept. Tady je, polévka mého mládí, vždy zasloužená, to když mě na houby brával táta, a pak, unavení z běhání po lese, z čištění a rozrovnávání hub, jsme na stůl dostali tátovu skvělou houbačku.

houbová polévka se smetanou

Houbová polévka se smetanou a vejci

Domácí houbová polévka se smetanou a vejci, rychlá a moc dobrá.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 20 min
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 1 talíř nakrájených hub
  • 200 ml smetana 30 %
  • 5 vajec
  • 2 l vody (nebo zeleninový vývar)
  • SŮL
  • 2 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • na špičku příborového nože celý kmín
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • ocet
  • zelená petrželka na ozdobu

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do hrnce nalijeme vodu, osolíme, vhodíme dovnitř pokrájené houby a přivedeme k varu. Vaříme, až houby změknou.
  • V hmoždíři utlučeme koření a ochutíme jím základ na houbačku.
  • Odebereme naběračku horké tekutiny a dáme stranou do rendlíku.
  • Do hrnku rozklepneme vejce a krátce je prošleháme. Vlijeme do vroucí vody a mícháme, aby se vejce povařila v malých kouscích.
  • Do tekutiny v rendlíku přilijeme šlehačku a přidáme mouku. Rozkvedláme, až nejsou v záklechtce hrudky mouky. Ve vlažné tekutině se vše promíchá dohromady nejlépe.
  • Opatrně vlijeme do vody, mícháme a krátce (nikoliv prudce) povaříme. Polévka zhoustne.
  • Dochutíme octem a podáváme s pečivem, polévku můžete ozdobit snítky čerstvé petrželky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
houba houbová polévka
Úlovek na zahradě pod břízou, také šel do houbové polévky

Houbová polévka se smetanou: tipy a rady

  • Zeleninový vývar není v podstatě potřeba, z hub se při vaření stane skvělý houbový vývar, který položí základ chuti houbové polévce.
  • Smetanu do houbačky použijte tučnou (na šlehání, s obsahem tuku alespoň 30 %). Pokud byste použili smetanu na vaření (12 % tuku), smetana by se mohla v polévce srazit.
  • Na houbovou polévku se nejlépe hodí směs hub, tzv. křapáčů, které nejsou kvůli vysoké vlhkosti vhodné na sušení.
  • Nakrájené houby jsme doma vždy prosolili a dali do druhého dne do lednice, to aby vylezli případní červíci, kteří se v houbách schovávali.
  • Existuje spousta receptů na houbovou polévku, Kluci v akci přidávají do houbačky cibuli a houbové koření, Zdeněk Pohlreich zase radí krájet houby na větší kousky, aby v polévce bylo do čeho kousnout.
houbová polévka se smetanou
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Houbová polévka se smetanou a vejci, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/houbova-polevka-se-smetanou-a-vejci/