Houbová polévka se smetanou a vejci » MlsnáVařečka.cz

Houbová polévka se smetanou a vejci

houbová polévka se smetanou

Houby rostou! Letošní podzim se nese ve znamení nacucaných mraků, které kropí okolní lesy vydatnými dávkami deště. Vlhko v kombinaci s teplem vytahuje z půdy hlavičky hřibů, kozáků, křemenáčů, suchohřibů. I my jsme si z lesa u Osečné přinesli nadílku, za hodinu a půl plný koš.

Mamka svoje houby nasušila a z křapáčů uvařila polévku, kterou dělával táta. Ten už mezi námi není, a tak jsem mamku poprosila, aby mi k plnému hrnci, který jsme vyfasovali, přidala i recept. Tady je, polévka mého mládí, vždy zasloužená, to když mě na houby brával táta, a pak, unavení z běhání po lese, z čištění a rozrovnávání hub, jsme na stůl dostali tátovu skvělou houbačku.

Vytisknout
houbová polévka se smetanou

Houbová polévka se smetanou a vejci


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 10
  • Hotovo za: 20
  • Celkový čas: 30 minut
  • Porce: 8

Popis

Domácí houbová polévka se smetanou a vejci, rychlá a moc dobrá.


Ingredience

  • 1 talíř nakrájených hub
  • 200 ml smetana 30 %
  • 5 vajec
  • 2 l vody (nebo zeleninový vývar)
  • sůl
  • 2 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • na špičku příborového nože celý kmín
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • ocet
  • zelená petrželka na ozdobu

Pracovní postup

  1. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme, vhodíme dovnitř pokrájené houby a přivedeme k varu. Vaříme, až houby změknou.
  2. V hmoždíři utlučeme koření a ochutíme jím základ na houbačku.
  3. Odebereme naběračku horké tekutiny a dáme stranou do rendlíku.
  4. Do hrnku rozklepneme vejce a krátce je prošleháme. Vlijeme do vroucí vody a mícháme, aby se vejce povařila v malých kouscích.
  5. Do tekutiny v rendlíku přilijeme šlehačku a přidáme mouku. Rozkvedláme, až nejsou v záklechtce hrudky mouky. Ve vlažné tekutině se vše promíchá dohromady nejlépe.
  6. Opatrně vlijeme do vody, mícháme a krátce (nikoliv prudce) povaříme. Polévka zhoustne.
  7. Dochutíme octem a podáváme s pečivem, polévku můžete ozdobit snítky čerstvé petrželky.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

houba houbová polévka
Úlovek na zahradě pod břízou, také šel do houbové polévky

Houbová polévka se smetanou: tipy a rady

  • Zeleninový vývar není v podstatě potřeba, z hub se při vaření stane skvělý houbový vývar, který položí základ chuti houbové polévce.
  • Smetanu do houbačky použijte tučnou (na šlehání, s obsahem tuku alespoň 30 %). Pokud byste použili smetanu na vaření (12 % tuku), smetana by se mohla v polévce srazit.
  • Na houbovou polévku se nejlépe hodí směs hub, tzv. křapáčů, které nejsou kvůli vysoké vlhkosti vhodné na sušení.
  • Nakrájené houby jsme doma vždy prosolili a dali do druhého dne do lednice, to aby vylezli případní červíci, kteří se v houbách schovávali.
  • Existuje spousta receptů na houbovou polévku, Kluci v akci přidávají do houbačky cibuli a houbové koření, Zdeněk Pohlreich zase radí krájet houby na větší kousky, aby v polévce bylo do čeho kousnout.
houbová polévka se smetanou
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: