Zdravé mlsání

Zdravé a stále oblíbenější oříškové mlsání

Vlašské a lískové ořechy, mandle, pistácie, kešu, makadamové a para ořechy: existuje celá škála pochoutek, které můžete mlsat, aniž by vás muselo trápit svědomí. Mnoho z těchto pamlsků v různých podobách nabízí https://www.svetorisku.cz/orisky/. Ořechy jsou nejen chutné, ale mají také pozitivní vliv na lidský organismus. Nejlépe poslouží, pokud je budete konzumovat pravidelně a v malých dávkách.

Pro dokonalý požitek z konzumace platí:

  • Kvalita ořechů je základ. Vlašské nebo lískové ořechy si možná sklidíte na zahradě a máte tak jistotu, že jde o kvalitní potravinu, kterou stačí dobře usušit, vyloupat a uskladnit. U dalších druhů ořechů, které si v našich přírodních podmínkách nevypěstujete, je třeba přednostně nakupovat u osvědčených obchodníků, kteří nabízí zboží v dobré kvalitě. Samozřejmě ořechy označené značkou BIO zaručí spotřebiteli, že dostává potravinu s jasným kontrolovaným původem v dobré kvalitě.

  • Stejně jako nákup, i skladování ořechů má svůj význam. Jde o potravinu, která obsahuje množství tuku a ten má sklony ke žluknutí. Vyloupané ořechy se nejlépe uskladní v chladnu, suchu a temnu, například v uzavřené dóze v lednici nebo na chladném místě. Ořechy mají tendenci plesnivět, proto je nutné je udržovat v suchu. A to jak vyloupané, tak ty ve skořápce, které nejlépe uskladníte v chladné a suché komoře.

Vlašské ořechy

Nejdostupnějším ořechovým pamlskem jsou vlašské ořechy, které se pěstují i v našich zeměpisných šířkách. Existuje mnoho odrůd ořešáků, a i plody mají vzhledovou odlišnost. O vlašáku si pamatujte, že je to jeden z nejdostupnějších zdrojů Omega-3. Stačí sníst 6 ořechových jader denně. Vlašské ořechy mají také celou řadu vitamínů (A, C, D, B6, B12) a minerálů (hořčík, vápník, železo, sodík, draslík).

Jsou prospěšné pro mozek, nervový systém, podporují činnost srdce, krevní oběh a tlak. Optimalizují hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Lískové ořechy

Další dobrotou z našich zahrad jsou lískové ořechy, plody z keře lísek. Rostou i divoce, většinou na krajích lesa. Spotřeba těchto ořechů je velká, a tak se k nám dováží, hlavně z Turecka. Lískové ořechy jsou jedny z nejstravitelnějších ořechů, proto jsou k mlsání velice vhodné. Doporučují se těhotným ženám, dětem a lidem v rekonvalescenci. Kromě obsahu prospěšných vitamínů (B1, B6) a minerálů (vápník, fosfor, hořčík, mangan), umí tyto ořechy předcházet vzniku ledvinových kamenů.

Mandle

Ceněné jsou i mandle. Dříve se pěstovaly i u nás, v nejteplejších oblastech Moravy, ale hodně mandloňových sadů bylo vykáceno anebo zpustly. Většina mandlí se se dováží z Kalifornie. Mandle můžete sehnat přímo od pěstitelů například v Itálii. Takové plody od malých pěstitelů mají mnohem větší nutriční hodnotu, protože mandle z velkoobchodu jsou (kvůli několika velkým epidemiím salmonelózy v historii) ošetřeny teplem a tím se sníží obsah prospěšných látek.

I přesto se konzumují pro svou výbornou chuť, obsah vitamínu E, který funguje jako antioxidant a zabraňuje žluknutí. Má i další vitamíny (řady B) a potřebné minerály (hořčík, železo, vápník, zinek). Hrstka mandlí posílí nervy, sníží cholesterol, posílí svaly i kosti, pomůže překonat stres.

Další ořechy převážně z tropických a subtropických oblastí:

Para ořechy

Para (nebo Brazilské) ořechy se většinou prodávají ve skořápce, protože po vyloupnutí velice snadno žluknou. Plody mohutného stromu juvie ztepilé jsou oblíbené pro svoji jemně nasládlou chuť. Kromě běžných vitamínů a minerálů, jsou tyto ořechy ceněné pro vysoký obsah selenu. Jsou pochutinou pro zimní měsíce, protože díky svému složení podporují dobrou náladu.

Prospívají kardiovaskulárnímu systému a optimalizují hladinu cholesterolu. Díky obsahu selenu pozitivně ovlivňují činnost štítné žlázy. V kombinaci s vitamínem C selen podporuje tvorbu bílých krvinek. Právě díky selenu se nedoporučuje množství konzumovaných ořechů přehánět.

Makadamové ořechy

Původně australské ořechy se dnes pěstují i v jiných teplých oblastech, ale jejich pěstování je poměrně složité, což se odráží i na ceně plodů. Patří k ořechům s nejvyšším obsahem tuku a jsou velice ceněné ve veganské stravě. Obsahují vitamíny skupiny B a E a minerály (draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor).

Tyto ořechy posilují imunitní systém, zlepšují paměť a soustředění. Přestože obsahují hodně tuků, pomáhají zrychlovat metabolismus a tím spalování tuků, podporují kardiovaskulární systém, pomáhají růstu svalové hmoty.

Pekanové ořechy

Domovem pekanových ořechů je Mexiko. Rostou na ořechovci pekanovém. I když rostou daleko, jsou z biologického hlediska příbuznými našeho vlašského ořechu. Mají ale větší obsah tuku, z ořechů největší. Mají výborné výživné vlastnosti, velký obsah vitamínů a minerálů. Kromě vlákniny obsahují potřebnou kyselinu olejovou.

Připisuje se jim blahodárný vliv na srdeční činnost, dobré trávení, pomáhají proti zácpě a jsou považovány za prevenci proti rakovině tlustého střeva a proti vzniku hemeroidů.

Kešu ořechy

Oblíbené mírně sladké ořechy jsou původem z Jižní Ameriky. Ledvinovník západní pěstují kvůli těmto pamlskům nejvíce v Brazílii, Indii a Vietnamu. Kromě obsahu Omega-3, Omega-6, vitamínů řady B, E, K, obsahu z řad minerálních látek především hořčík. Obsahují ho nejvíce z ořechů a semínek. Doporučují se konzumovat pro uvolnění od stresu, při podráždění střev nebo bolestivé menstruaci.

Vědecké studie dokládají, že fungují jako skvělá prevence proti rakovině zažívacího traktu a brání vzniku žlučových kamenů.

Pistáciové ořechy

Pistácie jsou příbuzné kešu ořechům. Jejich existence je doložená až do 3000 let staré historie. Největším producentem je Irán, USA, Čína. V Evropě je pěstují v Řecku, Itálii a Španělsku. Pistácie mají 4x méně kalorií než ostatní ořechy, proto se nemusíte bát, si tuto chrupavou dobrotu dopřávat. Obsahují velké množství antioxidantů, vitamín E, vitamíny řady B a z minerálních látek nejvíc draslík. Konzumace je doporučená pro dobrou náladu, posilnění nervového a imunitního systému, regeneraci a růst svalů.

Kvalita pistáciových ořechů se musí přísně kontrolovat, protože jsou často napadány plísní, která produkuje jedovaté aflatoxiny.

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Zdravé a stále oblíbenější oříškové mlsání, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/zdrave-a-stale-oblibenejsi-oriskove-mlsani/