Slyšeli jste už o pita chlebu? Že ne? Pak vězte, že se jedná o pšeničný chléb, který má tvar placky, a připravuje se z mouky a kvasnic, podobně jako italská focaccia.
Těsto můžete dle libosti ochutit různými bylinkami, česnekem nebo třeba sušenými rajčaty.
Díky různým ingrediencím přidaným do těsta bude mít váš pita chléb vždy jinou, originální barvu.
Bylinkový pita chléb plněný salátem a sýrem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Pita chléb:
- 1/2 kostka čerstvé droždí (cca 20 g)
- 1 lžička cukr krupice
- 1/3 hrnek vlažná voda
- 500 g polohrubá mouka
- 1 lžička SŮL
- 2 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
- 2-3 lžička bazalka (mixovaná)
PRACOVNÍ POSTUP
- V misce smícháme droždí s cukrem, s 1/2 hrnkem vlažné vody a necháme vzejít kvásek (trvá to asi 10 min).
- Z mouky, soli, z rozmixované čerstvé bazalky, 1/2 šálku vody a kvásku uhněteme těsto. Hněteme tak dlouho, dokud nebude měkké a vláčné. Správně vypracované těsto se nelepí na ruce.
- Těsto dáme do zakryté mísy a necháme v teple vykynout. Kynutí zabere zhruba 1 – 1,5 hodiny, kdy zdvojnásobí svůj objem.
- Z hotového těsta tvoříme placky, které potřeme olivovým olejem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 230 stupňů po dobu 5-7 minut
- Hotové placky necháme lehce vychladnout a poté je podélně rozkrojíme nožem tak, aby vznikla kapsa.
- Do misky dáme směs omytých salátů, olivy, nakrájenou FETU na kostičky, lehce osolíme a zakápneme šťávou z půlky citrónu. Utřeme česnek ze solí, přidáme bílý jogurt a promícháme. Upečené/grilované kuřecí prso nakrájíme na tenké plátky.
- Pita chléb plníme nejdříve tak, že obě vnitřní strany potřeme česnekovým dipem, poté přidáme kousky masa a nakonec salátovou směs.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Pita chléb má svoji tradici v blízkovýchodní a středozemní kuchyni, často jej při společném jídle najdete na stole v řeckých domácnostech.
Pita chléb ve tvaru placky slouží ke snadnému namáčení do omáčky nebo hummusu, ale také k přípravě plněných sendvičů.
A čím vším pita chléb naplnit? No přeci vším, co vám chutná!
Plnění pita chleba: tipy a rady
- Feta je bílý sýr původem z Řecka. Vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka v poměru min. 70 % ovčího a 30 % kozího. Zraje ve slaném roztoku více než dva měsíce. Feta je slaný sýr tvarohového typu, který má vyšší obsah tuku. Dá se využít jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.
- Kozlíček polní neboli polníček se řadí mezi listovou zeleninu, je blízce příbuzný s kozlíkem lékařským. Má příjemnou nasládlou chuť, obsahuje málo energie, ale je velice bohatý na vitamíny a minerální látky.