Tvarohová bábovka

tvarohová bábovka domácí recept

Dnešní recept a opět bábovka! A zase pro manžela k snídani (ten se ale má, jednou bych chtěla být mým manželem 🙂

Tvarohové bábovce jsem se dlouho vyhýbala obloukem. Jednou jsem ji totiž někde ochutnala a vůbec mě chuťově nenadchla. Jenže pak jsem si našla recept, který se mi podle surovin zdál být fajn, rozhoupala jsem se a pustila se do pečení.

A světe div se, jak ta se povedla! Klasická tvarohová bábovka chutná božsky, neodolala jsem ani já a skoro polovinu na tajňačku zdlabala sama.

tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

Vláčná tvarohová bábovka ke kávě i čaji, domácí recept.
3.67 z 3 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Porce: 12 ks
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 160 g MÁSLO (+ na vymazání formy)
  • 250 g cukr krupice
  • 4 ks vejce
  • 500 g tvaroh (polotučný)
  • 200 g dětská krupička
  • 1 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
  • špetka SŮL
  • kůra z jednoho citrónu
  • šťáva z ½ citrónu
  • 1 hrst ROZINKY
  • 3 lžíce RUM (tuzemský)
  • hrubá mouka na vysypání formy

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozinky si naložíme do rumu tak, aby byly ponořené. Ideálně přes noc, ale aspoň hodinu předem.
  • Předehřejeme si troubu na 170 °C, horkovzdušnou o cca 10 °C míň.
  • Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh.
  • V jiné míse vyšleháme změklé máslo s cukrem. Přidáme jeden po druhém žloutky a citrónovou kůru i šťávu. Nakonec přimícháme rozinky i s rumem.
  • V jiné misce si utřeme tvaroh se špetkou soli a přidáme ke žloutkové směsi.
  • Dětskou krupici smícháme s práškem do pečiva a zamícháme do tvarohové směsi.
  • Nakonec jemně stěrkou vmícháme vyšlehaný sníh.
  • Bábovkovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Já to dělám i u silikonové, jistota je jistota.
  • Těsto nalijeme do formy. S formou pokud možno lehce bouchneme o desku, abychom vyhnali případné bublinky, a dáme do trouby péct asi na 1 hodinu. Jestli je bábovka dostatečně upečená zjistíme pomocí špejle.
  • Po upečení bábovku vyndejte na mřížku a nechte zcela vychladnout, aby se zpevnila. Teprve po vychlazení vyklopte, krájejte na klínky a servírujte. Dobrou chuť!

Ještě pár slov k receptu:

Snadný recept pro začátečníky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Moc se mi na bábovce z tvarohu líbí, že je tak vláčná a ani na třetí den není vysušená nebo tvrdá. A v kombinaci s bílou kávou to je prostě lahoda pohoda.

tvarohová bábovka příprava
forma na bábovku
tvarohová bábovka

Další recepty na bábovky:

Tvarohová bábovka: tipy a rady

  • Do této bábovky by se moc hodilo i ovoce. Co takhle příště přidat hrst nebo dvě borůvek, jahod nebo malin? Rozhodně stojí za vyzkoušení!
  • Můžete udělat i kakaovou část. Do formy nevlijte všechno těsto, ale nechte si asi ¼ stranou, zamíchejte do něj lžíci kakaa (přesejte přes sítko, abyste v těstě neměli hrudky hořkého kakaa). Zamíchejte a cikcak nalijte na světlé těsto. Při pečení obě barevné vrstvy krásně prolnou a výsledek na řezu bude dokonalý.
tvarohová bábovka

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Tvarohová bábovka, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/tvarohova-babovka/