Dnešní recept a opět bábovka! A zase pro manžela k snídani (ten se ale má, jednou bych chtěla být mým manželem 🙂
Tvarohové bábovce jsem se dlouho vyhýbala obloukem. Jednou jsem ji totiž někde ochutnala a vůbec mě chuťově nenadchla. Jenže pak jsem si našla recept, který se mi podle surovin zdál být fajn, rozhoupala jsem se a pustila se do pečení.
A světe div se, jak ta se povedla! Klasická tvarohová bábovka chutná božsky, neodolala jsem ani já a skoro polovinu na tajňačku zdlabala sama.
Tvarohová bábovka
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 160 g MÁSLO (+ na vymazání formy)
- 250 g cukr krupice
- 4 ks vejce
- 500 g tvaroh (polotučný)
- 200 g dětská krupička
- 1 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
- špetka SŮL
- kůra z jednoho citrónu
- šťáva z ½ citrónu
- 1 hrst ROZINKY
- 3 lžíce RUM (tuzemský)
- hrubá mouka na vysypání formy
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozinky si naložíme do rumu tak, aby byly ponořené. Ideálně přes noc, ale aspoň hodinu předem.
- Předehřejeme si troubu na 170 °C, horkovzdušnou o cca 10 °C míň.
- Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh.
- V jiné míse vyšleháme změklé máslo s cukrem. Přidáme jeden po druhém žloutky a citrónovou kůru i šťávu. Nakonec přimícháme rozinky i s rumem.
- V jiné misce si utřeme tvaroh se špetkou soli a přidáme ke žloutkové směsi.
- Dětskou krupici smícháme s práškem do pečiva a zamícháme do tvarohové směsi.
- Nakonec jemně stěrkou vmícháme vyšlehaný sníh.
- Bábovkovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Já to dělám i u silikonové, jistota je jistota.
- Těsto nalijeme do formy. S formou pokud možno lehce bouchneme o desku, abychom vyhnali případné bublinky, a dáme do trouby péct asi na 1 hodinu. Jestli je bábovka dostatečně upečená zjistíme pomocí špejle.
- Po upečení bábovku vyndejte na mřížku a nechte zcela vychladnout, aby se zpevnila. Teprve po vychlazení vyklopte, krájejte na klínky a servírujte. Dobrou chuť!
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Moc se mi na bábovce z tvarohu líbí, že je tak vláčná a ani na třetí den není vysušená nebo tvrdá. A v kombinaci s bílou kávou to je prostě lahoda pohoda.
Další recepty na bábovky:
Tvarohová bábovka: tipy a rady
- Do této bábovky by se moc hodilo i ovoce. Co takhle příště přidat hrst nebo dvě borůvek, jahod nebo malin? Rozhodně stojí za vyzkoušení!
- Můžete udělat i kakaovou část. Do formy nevlijte všechno těsto, ale nechte si asi ¼ stranou, zamíchejte do něj lžíci kakaa (přesejte přes sítko, abyste v těstě neměli hrudky hořkého kakaa). Zamíchejte a cikcak nalijte na světlé těsto. Při pečení obě barevné vrstvy krásně prolnou a výsledek na řezu bude dokonalý.