Třešňový cheesecake brownies
Ještě pořád máte na stromech třešně? Včera jsem si dovezla další košík od mamky, pomalu si začínám myslet, že je to za trest. Naštěstí to byly šťavnaté letní chrupky, naprostou většinu jsme snědli jen tak, protože čerstvé přímo ze stromu chutnají nejlépe.
Se zbytkem mi pomohl červencový Apetit – našla jsem tam zajímavý recept na brownies kombinovaný s cheesecake, sypaný třešněmi. A protože zrovna v Lidlu měli italské dny a 500 g mascarpone za hezkých 50 Kč, šla jsem do toho!
TIP: Nebaví vás odpeckovávat třešně ručně? Pořiďte si odpeckovávačku třešní TESCOMA, ušetří vám hafo práce!
Třešňový cheesecake brownies
INGREDIENCE
Brownies:
- 200 g MÁSLO (nasekané na kousky)
- 300 g ČOKOLÁDA HOŘKÁ (cca 70 %, nalámaná)
- 3 ks vejce
- 180 g cukr krupice
- 100 g HLADKÁ MOUKA
- 40 g KAKAO TMAVÉ
- špetka SŮL
- ½ lžička jedlá soda
Na cheesecake:
- 250 g mascarpone
- 50 g cukr moučka
- 1 ks vejce
- vanilková esence
- miska vypeckovaných třešní
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme elektrickou troubu na 170 °C.
- Do vodní lázně dáme rozpustit kousky másla a čokoládu nalámanou na kousky. Jakmile se rozpustí, stáhneme z plotny a dáme stranou.
- Vypeckujeme třešně.
- V misce vyšleháme vejce s pískovým cukrem do husté nadýchané pěny, přidala jsem lžíci horké vody. Buďte trpěliví, zabere to 5-10 minut.
- Do vaječné pěny opatrně nalijeme rozpuštěnou čokoládu a zamícháme.
- Prosejeme mouku, kakao, přidáme jedlou sodu.
- Stěrkou vymícháme na hladké, lesklé těsto.
- V druhé misce vymícháme mascarpone, vejce, cukr a vanilkovou esenci – cheesecake vrstva.
- Plech vymažeme máslem a vysteleme pečicím papírem (máslo papír na plechu přidrží).
- Na plech vylijeme těsto a rozprostřeme.
- Poklademe kopečky cheesecake a pomocí špejle vytvoříme víry.
- Poklademe třešněmi a dáme péct na cca 30 minut.
- Necháme zcela vychladit a krájíme na malé kostky cca 5×5 cm.
Ještě pár slov k receptu:
Třešňový cheesecake brownies: rady a tipy
- Přemýšlela jsem, proč je v receptu napsáno, že se má nejdříve vymazat plech máslem a na to dát pečicí papír (že by chybka v receptu?). Ale kdepak , přišla jsem na to ve chvíli, kdy jsem plech stlala papírem. Pečicí papír je jak živý organismus; máslem vymazaný plech slouží k tomu, aby se papír hezky přilepil a držel na místě.
- Brownies jsou poměrně matlavé, bedlivě hlídejte, aby se těsto hezky upeklo. Pekla jsem v elektrické troubě při 170 °C asi 30 minut, na druhou stranu bílá cheesecake vrstva se zapekla do zlatova, takže kontrast mezi čokoládovým těstem a sněhobílým mascarpone nebyl tak úžasný, jako když jsem připravovala těsto na plechu, nicméně na chuti to neubralo (naopak, je to bašta!)
- Před krájením nechte řádně zchladnout, brownies potřebují vychladit, aby spodek nebyl „polotekutý“ a netáhnul se při krájení za nožem.
- Krájejte menší kousky, 5×5 cm jsou ideální, čím větší kostky, tím hůř bude brownies držet pohromadě.
- Z tohoto těsta je možné upéct také bábovičky v muffinkových formách.
- Na rozdíl od originálního receptu jsem přidala ½ lžičky jedlé sody, která brownies nakypří, a dále jsem o pár deka snížila dávku cukru.
- V originální receptu od Apetitu je použitý čerstvý sýr (např. Philadelphia), já jsem použila mascarpone. Myslím, že čerstvý sýr by lépe podržel tvar a nerozpekl se, jako to udělalo mascarpone.