štrúdl s jablky

Domácí štrúdl s jablky

Pokud jste milovníci štrúdlu stejně jako já, vyzkoušejte tento recept – je rychlý, doslova „blbovzdorný“ a výsledkem je chutný moučník vhodný ke kávě nebo dobrému čaji.

Historie závinů začala v dobách Rakouska Uherska a dnes je kousek štrúdlu ozdobený kopečkem šlehačky oblíbeným dezertem po celé Evropě.

Já mám štrúdl nejraději připravený se strouhanými jablky, ořechy a skořicí. Tento recept jsem zdědila po své babičce.

jablečný štrúdl recept

Domácí štrúdl s jablky

Ivana Sirůčková
Křehký domácí štrúdl, plněný strouhanými jablky, sypaný vlašskými ořechy, ovoněný skořicí a vanilkovým cukrem.
5 from 2 votes
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Course dezerty
Cuisine česká kuchyně
Servings 15

Equipment

  • Podnos na koláč
  • Sladká první republika
  • Plech na pečení 36×25 Tescoma

Ingredients
  

Těsto na štrúdl:

  • 500 g HLADKÁ MOUKA
  • 1 lžíce cukr krupice
  • 1/2 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem nebo běžný pečicí prášek
  • 1 ks vejce
  • SŮL
  • ocet asi 2 lžíce
  • MLÉKO na zadělání těsta – dle potřeby
  • 100 g VEPŘOVÉ SÁDLO rozpuštěné

Náplň do štrúdlu:

  • 500 g jablka
  • strouhanka
  • cukr
  • skořice
  • 50 g MÁSLO rozpuštěné
  • 100 g VLAŠSKÉ OŘECHY

Instructions
 

  • V míse promícháme hladkou mouku, špetku soli, cukr a prášek do pečiva. Přidáme vejce a trochu mléka.
  • Zamícháme, přilijeme rozpuštěné sádlo a důkladně vypracujeme hladké, měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby můžeme přidávat mléko, abychom dosáhli správné konzistence těsta.
  • Z hotového těsta vyválíme pláty, které budou tak akorát, aby se těsto dalo zavinout a netrhalo se.
  • Plát těsta posypeme strouhankou, přidáme nastrouhaná jablka, vanilkový cukr, skořici a vlašské ořechy.
  • Zavineme a vložíme na pečicím papírem vyložený plech, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme na 180 °C po dobu 20-25 minut do zlatova.
  • Po upečení ještě jednou potřeme štrúdly rozpuštěným máslem, necháme vychladnout a ozdobíme moučkovým cukrem.

Notes

Na druhý den chutná štrúdl ještě lépe (pokud tedy nějaký zbyde!).
Keyword jablečný štrůdl, jablka

příprava štrúdlu

O autorovi

Ivana S.

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Domácí štrúdl s jablky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/domaci-strudl-s-jablky/