Domácí štrúdl s jablky » MlsnáVařečka.cz
štrúdl s jablky

Domácí štrúdl s jablky

Pokud jste milovníci štrúdlu stejně jako já, vyzkoušejte tento recept – je rychlý, doslova „blbovzdorný“ a výsledkem je chutný moučník vhodný ke kávě nebo dobrému čaji.

Historie závinů začala v dobách Rakouska Uherska a dnes je kousek štrúdlu ozdobený kopečkem šlehačky oblíbeným dezertem po celé Evropě. Já mám štrúdl nejraději připravený se strouhanými jablky, ořechy a skořicí. Tento recept jsem zdědila po své babičce.

Vytisknout
jablečný štrúdl recept

Domácí štrúdl s jablky


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Hotovo za: 60 min
  • Celkový čas: 60 min
  • Porce: 15

Popis

Křehký domácí štrúdl, plněný strouhanými jablky, sypaný vlašskými ořechy, ovoněný skořicí a vanilkovým cukrem.


Ingredience

Těsto:

  • 500 g hladká mouka
  • 1 lžíce cukr krystal
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1 ks vejce
  • špetka soli
  • ocet (asi 2 lžíce)
  • mléko (na zadělání těsta – dle potřeby)
  • 100 g rozpuštěné sádlo

Nádivka:

  • 500 g jablka
  • strouhanka
  • cukr
  • skořice
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 100 g vlašských ořechů

Pracovní postup

  1. V míse promícháme hladkou mouku, špetku soli, cukr a prášek do pečiva. Přidáme vejce a trochu mléka.
  2. Zamícháme, přilijeme rozpuštěné sádlo a důkladně vypracujeme hladké, měkké a nelepivé těsto. Dle potřeby můžeme přidávat mléko, abychom dosáhli správné konzistence těsta.
  3. Z hotového těsta vyválíme pláty, které budou tak akorát, aby se těsto dalo zavinout a netrhalo se.
  4. Plát těsta posypeme strouhankou, přidáme nastrouhaná jablka, vanilkový cukr, skořici a vlašské ořechy.
  5. Zavineme a vložíme na pečicím papírem vyložený plech, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme na 180 °C po dobu 20-25 minut do zlatova.
  6. Po upečení ještě jednou potřeme štrúdly rozpuštěným máslem, necháme vychladnout a ozdobíme moučkovým cukrem.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

příprava štrúdlu

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.


>