Tvarohová bábovka » MlsnáVařečka.cz

Tvarohová bábovka

tvarohová bábovka domácí recept

Dnešní recept a opět bábovka! A zase pro manžela k snídani (ten se ale má, jednou bych chtěla být mým manželem 🙂

Tvarohové bábovce jsem se dlouho vyhýbala obloukem. Jednou jsem ji totiž někde ochutnala a vůbec mě chuťově nenadchla. Jenže pak jsem si našla recept, který se mi podle surovin zdál být fajn, rozhoupala jsem se a pustila se do pečení. A světe div se, jak ta se povedla! Klasická tvarohová bábovka chutná božsky, neodolala jsem ani já a skoro polovinu na tajňačku zdlabala sama.

Moc se mi na bábovce z tvarohu líbí, že je tak vláčná a ani na třetí den není vysušená nebo tvrdá. A v kombinaci s bílou kávou to je prostě lahoda pohoda. Jdeme na recept!

Vytisknout
tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka


  • Autor: Petra Bílá
  • Příprava: 20 min
  • Hotovo za: 60 min
  • Celkový čas: 1 hodina 20 minut
  • Porce: 12 ks

Popis

Vláčná tvarohová bábovka ke kávě i čaji, domácí recept.


Ingredience

  • 160 g másla + na vymazání formy
  • 250 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 200 g dětské krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citrónu
  • šťáva z ½ citrónu
  • hrst rozinek
  • 3-4 lžíce tuzemského rumu
  • hrubá mouka na vysypání formy

Pracovní postup

  1. Rozinky si naložíme do rumu tak, aby byly ponořené. Ideálně přes noc, ale aspoň hodinu předem.
  2. Předehřejeme si troubu na 170 °C, horkovzdušnou o cca 10 °C míň.
  3. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh.
  4. V jiné míse vyšleháme změklé máslo s cukrem. Přidáme jeden po druhém žloutky a citrónovou kůru i šťávu. Nakonec přimícháme rozinky i s rumem.
  5. V jiné misce si utřeme tvaroh se špetkou soli a přidáme ke žloutkové směsi.
  6. Dětskou krupici smícháme s práškem do pečiva a zamícháme do tvarohové směsi.
  7. Nakonec jemně stěrkou vmícháme vyšlehaný sníh.
  8. Bábovkovou formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Já to dělám i u silikonové, jistota je jistota.
  9. Těsto nalijeme do formy. S formou pokud možno lehce bouchneme o desku, abychom vyhnali případné bublinky, a dáme do trouby péct asi na 1 hodinu. Jestli je bábovka dostatečně upečená zjistíme pomocí špejle.
  10. Po upečení bábovku vyndejte na mřížku a nechte zcela vychladnout, aby se zpevnila. Teprve po vychlazení vyklopte, krájejte na klínky a servírujte. Dobrou chuť!

Poznámky k receptu

Snadný recept pro začátečníky.

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

tvarohová bábovka přípravaforma na bábovkutvarohová bábovka

Tvarohová bábovka: tipy a rady

  • Do této bábovky by se moc hodilo i ovoce. Co takhle příště přidat hrst nebo dvě borůvek, jahod nebo malin? Rozhodně stojí za vyzkoušení!
  • Můžete udělat i kakaovou část. Do formy nevlijte všechno těsto, ale nechte si asi ¼ stranou, zamíchejte do něj lžíci kakaa (přesejte přes sítko, abyste v těstě neměli hrudky hořkého kakaa). Zamíchejte a cikcak nalijte na světlé těsto. Při pečení obě barevné vrstvy krásně prolnou a výsledek na řezu bude dokonalý.
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: