Litý perník hrnkový, s domácím perníkovým kořením » MlsnáVařečka.cz

Designové kuchyňské zástěry »

Litý perník hrnkový, s domácím perníkovým kořením

litý perník na plech, hrníčkový

Voňavý dezert, který je báječnou tečkou třeba za nedělním obědem. Domácí perník mi připomíná dětství, proto jej peču moc ráda. Tajemství výtečného perníku tkví v použitém koření. Zapomeňte na hotové sáčky, které se prodávají v obchodech, a připravte si domácí perníkové koření, v receptu vám prozradím, jak na to.

A kde vzal perník svoje jméno? Úplně původní receptura obsahovala med, mouku a pepř. Ano, čtete správně! Právě pepř dal kdysi vzniknout názvu perník, původně se téhle dobrotě říkalo peprník. Postupem času se recept na perník začal upravovat a dnes se do něj přidávají i další ingredience.

Upečený perník podávám s domácím meruňkovým džemem a kopcem šlehačky. K ozdobení můžete použít jakoukoliv jinou marmeládu, ovocný kompot, nebo perník jen tak polijte čokoládou.

Vytisknout

Litý perník hrnkový, s domácím perníkovým kořením


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 45 min
  • Porce: 16

Popis

Nadýchaný voňavý perník s domácím perníkovým kořením, zdobený meruňkovou marmeládou a šlehačkou.


Ingredience

Na perník:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce medu
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • domácí perníkové koření – viz. postup níže

Domácí perníkové koření:

  • 5 g fenyklu
  • 5 g nového koření
  • 5 g skořice
  • 10 g badyánu
  • 1 vanilkový lusk
  • 5 g hřebíčku
  • 10 g anýzu
  • 1 ks bio citronu

Na ozdobení:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • meruňkový džem

Pracovní postup

  1. Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky velmi jemně utlučeme v hmoždíři. Pak koření ještě prosejeme přes sítko, abychom se zbavili případných nečistot a větších částeček. Koření smícháme s nastrouhanou kůrou z bio citronu. Připravená dávka perníkového koření vystačí na 0,5 kg mouky.
  2. Všechny suroviny na perník smícháme v míse dohromady a přidáme utlučené perníkové koření.
  3. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy na pečení (můžeme použít i papír na pečení)
  4. Pečeme na 170°C 20-25 minut.
  5. Necháme vychladnout a pomažeme džemem. Podáváme se šlehačkou.

Poznámky k receptu

Množství podle tohoto receptu vyjde na střední plech do trouby.

Ohodnotit recept:

(7 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

těsto na litý perník

Litý perník na plech: tipy a rady

  • Perník také můžeme podélně rozříznout, pomazat džemem a horní část přiklopit na dolní. V tomto případě nechte perník odpočinout v chladu; džem zatuhne a korpus půjde lépe krájet.
  • Perník rozřízněte opatrně pilkovým dlouhým nožem, potravinářskou nití, nebo speciální strunou na krájení dortů.
  • Při přípravě těsta použijte nejlépe suroviny pokojové teploty (obzvláště kypřicí prášek je na teplotu citlivý), a perník dejte dát do předem vyhřáté trouby.

litý perník na plech, hrníčkový

To pravé pro masožravce! Naučte se připravovat steaky jako profík ve škole vaření Chefparade!
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.


>