Bramborové šlejšky s křupavou strouhankou

bramborové šlejšky

Tento pokrm je vzpomínkou na mé dětství, které jsem často trávila u babičky. Šlejšky mám ráda i teď v dospělosti a zamilovala si je také moje rodina.

Šlejšky se připravují z vařených brambor a u nás se nejčastěji podávají se s křupavou strouhankou, zalité máslem a zasypané cukrem.

bramborové šlejšky

Bramborové šlejšky s křupavou strouhankou

Bramborové šišky s křupavou strouhankou, zalité máslem a sypané s cukrem, dobrota pro celou rodinu.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 1 hod
Porce: 8
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 1 kg BRAMBORY
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g krupice
  • 100 g MÁSLO
  • 100 g strouhanky
  • 75 g moučkového cukru
  • SŮL

PRACOVNÍ POSTUP

  • Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Scedíme, necháme částečně vychladnout a oloupeme je. Vychladlé brambory nastrouháme na struhadle.
  • Vložíme je do mísy, přidáme vejce, špetku soli a postupně zapracujeme mouku a krupici.
  • Ze směsi vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvoříme tenké šišky (šlejšky).
  • Velký hrnec naplníme vodou, kterou přivedeme k varu. Postupně přidáváme šlejšky a vaříme asi 3 až 5 minut, dokud nevyplavou na povrch. Po vyplavání na povrch ještě minutu počkáme a poté šlejšky vyndaváme.
  • Hotové šlejšky obalujeme ve strouhance, kterou jsme si na sucho opražili na pánvi
  • Obalené šlejšky servírujeme na talíři posypané cukrem a zalité máslem.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Ti z vás, kteří sladkému příliš neholdují, si je připraví naslano s opraženou slaninou a cibulkou osmaženou dozlatova. Ale my, co máme mlsný jazyk, se dnes pustíme do sladké verze šlejšek.

bramborové šlejšky, šišky

Bramborové šlejšky: tipy a rady

  • Místo strouhanky můžete šlejšky posypat mletým mákem smíchaným s cukrem a přelít je rozpuštěným máslem. Další variantou jsou rozvařená švestková povidla nebo tvaroh, v některých krajích se podávají sypané strouhaným perníkem nebo polité medem.
  • Do těsta na šlejšky se nepřidává cukr, hodí se dobře jako základ pro slanou verzi šlejšek. Dobře chutnají s vypraženou slaninou, cibulkou nebo zelím, dají se posypat i sýrem.
  • Bramborovým šlejškám se říká v našich regionech říká porůznu. Velkomeziříčsko je nazývá husími krky nebo také šulánky, na Plzeňsku se vžilo označení rejpulce. Šlejšky jsou také známé jako bramborové šišky nebo šuperliky.
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Bramborové šlejšky s křupavou strouhankou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/bramborove-slejsky-s-krupavou-strouhankou/