Bramborové šlejšky s křupavou strouhankou » MlsnáVařečka.cz

Bramborové šlejšky s křupavou strouhankou

bramborové šlejšky

Tento pokrm je vzpomínkou na mé dětství, které jsem často trávila u babičky. Šlejšky mám ráda i teď v dospělosti a zamilovala si je také moje rodina. Šlejšky se připravují z vařených brambor a u nás se nejčastěji podávají se s křupavou strouhankou, zalité máslem a zasypané cukrem.

Ti z vás, kteří sladkému příliš neholdují, si je připraví naslano s opraženou slaninou a cibulkou osmaženou dozlatova. Ale my, co máme mlsný jazyk, se dnes pustíme do sladké verze šlejšek. Hurá k receptu!

Vytisknout
bramborové šlejšky

Bramborové šlejšky s křupavou strouhankou


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 60 min
  • Celkový čas: 60 min
  • Porce: 8

Popis

Bramborové šišky s křupavou strouhankou, zalité máslem a sypané s cukrem, dobrota pro celou rodinu.


Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 1 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g krupice
  • 100 g másla
  • 100 g strouhanky
  • 75 g moučkového cukru
  • sůl

Pracovní postup

  1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Scedíme, necháme částečně vychladnout a oloupeme je. Vychladlé brambory nastrouháme na struhadle.
  2. Vložíme je do mísy, přidáme vejce, špetku soli a postupně zapracujeme mouku a krupici.
  3. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, ze kterého tvoříme tenké šišky (šlejšky).
  4. Velký hrnec naplníme vodou, kterou přivedeme k varu. Postupně přidáváme šlejšky a vaříme asi 3 až 5 minut, dokud nevyplavou na povrch. Po vyplavání na povrch ještě minutu počkáme a poté šlejšky vyndaváme.
  5. Hotové šlejšky obalujeme ve strouhance, kterou jsme si na sucho opražili na pánvi
  6. Obalené šlejšky servírujeme na talíři posypané cukrem a zalité máslem.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

bramborové šlejšky, šišky

Bramborové šlejšky: tipy a rady

  • Místo strouhanky můžete šlejšky posypat mletým mákem smíchaným s cukrem a přelít je rozpuštěným máslem. Další variantou jsou rozvařená švestková povidla nebo tvaroh, v některých krajích se podávají sypané strouhaným perníkem nebo polité medem.
  • Do těsta na šlejšky se nepřidává cukr, hodí se dobře jako základ pro slanou verzi šlejšek. Dobře chutnají s vypraženou slaninou, cibulkou nebo zelím, dají se posypat i sýrem.
  • Bramborovým šlejškám se říká v našich regionech říká porůznu. Velkomeziříčsko je nazývá husími krky nebo také šulánky, na Plzeňsku se vžilo označení rejpulce. Šlejšky jsou také známé jako bramborové šišky nebo šuperliky.
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.


>