mramorová bábovka jogurtová

Mramorová bábovka jogurtová

Kvůli epidemiologické krizi jsem doma s dětmi, přesněji s věčně hladovými dětmi. Stravovací zařízení jsou zavřená, a tak máma nastupuje ke sporáku a vaří a peče.

Vzhledem k neustálé potřebě něco jíst (že jsem si toho dříve nevšimla?) přicházejí na řadu jídla rychlá, u kterých nestrávím u plotny zbytky mládí. Mezi takové bleskové moučníky patří bábovky.

Smíchat, nalít do vymazané formy, upéct a už se může baštit – recept značka ideál. Tuhle mramorovou bábovku mám z kuchařky Romana Vaňka Velká kuchařka Čech a Moravy.

Recept funguje báječně, ostatně jako všechny další, které v kuchařce najdete. Pokud byste někdo uvažoval nad OPRAVDU dobrou kuchařkou do rodiny, můžu tuhle s klidným srdcem doporučit.

mramorová bábovka jogurtová recept

Mramorová bábovka jogurtová

Vláčná bábovka s kakaovým mramorováním, z jogurtového těsta
4.14 from 105 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 minutes
Vaření: 1 hour
Celkový čas: 1 hour 15 minutes
Porce: 12
Autor: Petra K.

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpálíme troubu na 180 °C (peču bez horkovzdušného oběhu).
  • Bábovkovou formu vymažeme pečlivě tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.
  • Vejce rozklepneme do mísy a šleháme je na vysoké otáčky metličkovým mixérem. Postupně přidáváme cukr a stále šleháme, trvá to asi 5 minut, než dostaneme světlou našlehanou hmotu.
  • Přidáme vanilku, olej, bílý jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Šleháme další 2 minuty při střední rychlosti, než se vše pospojuje dohromady.
  • Odlijeme asi 1/3 až ½ těsta, do kterého přimícháme kakao.
  • Hotové těsto začneme vrstvit do bábovkové formy. Nejprve dvě lžíce světlého těsta, pak proužek těsta tmavého. Střídáme světlé a tmavé těsto, dokud nám zbývá v míse.
  • Bábovku dáme péct asi na hodinu, jestli je hotová, zjistíme, když do ní vpíchneme špejli. Je-li špejle suchá, máme upečeno, pokud se na ni stále lepí těsto, nechte bábovku ještě chvilku péct.
  • Hotovou bábovku nechte chvíli vychladnout, pak ji vyklopte. Podáváme vychlazenou, poprášenou moučkových cukrem.

Ještě pár slov k receptu:

Bábovku podle tohoto receptu jsem pekla ve svojí stařičké keramické formě o horním pr. 20 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Jogurt přidaný do bábovky těsto zvláční, bábovka není suchá, naopak.

Nebojte se použít tučný jogurt, třeba já mám doma 10% balení řeckého jogurtu, kyblík 1 kg. Takže jsem měla do čeho hrábnout, když jsem se rozhodla jogurtovou bábovku péct, juch!

K mramorování bábovky

Pokud budete střídat těsto do bábovkové formy po lžících, dostanete krásné mramorování.

Samozřejmě nejjednodušší cesta je nalít nejprve světlé těsto a na něj tmavé, tak dostanete dvoubarevnou bábovku – trochu nuda.

Třeba náš táta, když bábovku pekl, rozdělil těsto na třetiny.

Dvě třetiny nechal světlé, třetinu obarvil kakaem. Do vymazané formy pak nalil světlé, tmavé a zase světlé těsto. Tak se uvnitř vytvořilo základní mramorování, které na řezu bylo hezky vidět.

Vymazávání bábovkové formy

Musí se forma na bábovku vymazávat? Řiďte se typem formy, jakou máte. Třeba silikonové formy na bábovku se za jistých okolností vymazávat nemusí (čtěte TADY), pokud máte novou nepřilnavou formu, tak patrně také nemusíte vymazávat.

Jestliže chcete sázku na jistotu, formu vymažte tukem nebo vytřete olejem a vysypte hrubou moukou nebo jemnou strouhankou.

Odkaz na Velkou kuchařku Čech a Moravy od Romana Vaňka:

Další recepty na bábovky na našem blogu

O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

3comments
Marťa

Ahoj, dnes jsem tuto bábovku zkusila a byla téměř dokonalá. Příště uberu cukr a bude zařazena do mé osobní kuchařky. Dekuju moc.
Jo a použila jsem jogurt 3,7% a super

Odpovědět
Veronika

Zkoušela jsem bábovku dle Vašeho receptu a chuťově byla výborná. Jen nevím, kde jsem udělala chybu, ale ikdyž jsem střídala světlé a tmavé těsto tak po upečení byla bábovka jen hnědá. Každopádně chutnala, jen se po ní zaprášilo. 😉

Odpovědět
    Jana Russková

    Dobrý den, jsem ráda, že bábovka měla doma úspěch. Nejsem si jistá proč se vám těsta promíchala. Nestálo vám těsto dlouho na lince než jste jej dala do trouby? Po nalití těsta je potřeba těsto dát hned do trouby. A nijak dál s ním nehýbat, nemíchat ho.

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Mramorová bábovka jogurtová, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/mramorova-babovka-jogurtova/