sladké knedlíky: švestkové

Švestkové knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta

Děti vás překvapí každou chvilku. Coby rodič jsem samozřejmě nadšená především tehdy, pokud jde o překvapení z kategorie „milá“. O víkendu za mnou přišel čtrnáctiletý syn, že tady na Mlsnévařečce viděl Petřiny ovocné knedlíky, a že by na ně měl náramnou chuť. A taky, že by je sám! uvařil. Tak na takovou výzvu, na tu se neříká NE

Rozhodli jsme se na knedlíky použít bramborovo-tvarohové těsto, které je rychlé a snadné na přípravu, a dobře se s ním pracuje. V obchodě jsme koupili švestky, a ačkoliv jejich pravý čas ještě nenastal a do doby akurátní zralosti jim nějaký ten den na sluníčku chyběl, rozpůlit a od pecky šly parádně.

Příprava těsta byla zcela v režii syna, pak jsme si na chvíli vyměnili role a já jsem knedlíky plnila a „kulatila“, on pak vařil a servíroval na talíř. A samozřejmě… hlavně baštil!

švestkové knedlíky recept

Švestkové knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta

Nejlepší švestkové knedlíky, protože je vymyslel a uvařil můj syn 🙂
4.34 z 6 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 180 g BRAMBORY (předem uvařených (asi 3 střední brambory))
  • 250 g tvarohu z fólie (nikoliv z vaničky)
  • 310 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • SŮL
  • 22 rozpůlených (vypeckovaných švestek)
  • cukr písek
  • Na posypku: mák (cukr moučka, rozpuštěné máslo)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Brambory předem uvaříme ve slupce, až vychladnou, oloupeme.
  • V míse brambory nastrouháme najemno, přidáme tvaroh, mouku, vejce a špetku soli.
  • Zpracujeme v pružné těsto.
  • Do velkého hrnce dáme vařit vodu, osolíme.
  • Švestky opláchneme, osušíme
  • Z těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na stejně velké kousky.
  • Z kousku těsta vytvoříme placičku, do které vložíme rozpůlenou švestku. Do středu švestky nasypeme lžičkou trochu cukru.
  • Švestku těstem obalíme a hezky rukama zakulatíme.
  • Knedlíky vkládáme do vařící vody, zkontrolujeme, že se nepřilepily ke dnu, a vaříme cca 5 minut, dokud nevyplavou na povrch.
  • Na talíři servírujeme s mletým mákem, sypaným cukrem moučkou, přelité rozpuštěným máslem.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství uděláte cca 22 knedlíků.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

příprava knedlíkůválení těstapříprava ovocných knedlíků

Sladké knedlíky: rady a tipy

  • Nezapomeňte osušit švestky a pracovat se suchýma rukama, těsto by se jinak rozpadalo a nedrželo pohromadě.
  • Posypku na ovocné knedlíky můžete použít, jakou máte rádi. Ke švestkám se kromě máku také báječně hodí tvaroh, syn má rád osmaženou strouhanku s cukrem a strouhaným perníkem, manžel je minimalista: vystačí si s moučkovým cukrem a máslem.
  • Pokud knedlíky potřebujete rychle ohřát v mikrovlnce, vložte je do mikrotenového sáčku a zastříkněte troškou vody. Knedlíky nebudou vyschlé, s nadsázkou se dá říct, že v pytlíku nasimulujete klima parního hrnce.
  • Pokud ovoce na knedlíky není ve fázi parádní zralosti, přidejte k němu trošku pískového cukru. Vsypala jsem do rozpůlené švestky cca 1/3 kávové lžičky, půlky přitiskla k sobě a obalila těstem.
  • Sladké knedlíky z tvarohových těst se nejlépe dělají z pevného ovoce, které má kulatý tvar: švestky, meruňky, blumy, špendlíky, ale i třešně. Tvarohové (nebo bramborové, příp. kombinace obou surovin) ovoce hezky obtáhne a kulatý tvar knedlíku vypadá na talíři jednoduše k nakousnutí.

sladké knedlíky: švestkovédobrou chuť :)

švestkové knedlíky

Naše další recepty na ovocné knedlíky:

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Švestkové knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/svestkove-knedliky-z-tvarohovo-bramboroveho-testa/