Švestkové knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta
Děti vás překvapí každou chvilku. Coby rodič jsem samozřejmě nadšená především tehdy, pokud jde o překvapení z kategorie „milá“. O víkendu za mnou přišel čtrnáctiletý syn, že tady na Mlsnévařečce viděl Petřiny ovocné knedlíky, a že by na ně měl náramnou chuť. A taky, že by je sám! uvařil. Tak na takovou výzvu, na tu se neříká NE
Rozhodli jsme se na knedlíky použít bramborovo-tvarohové těsto, které je rychlé a snadné na přípravu, a dobře se s ním pracuje. V obchodě jsme koupili švestky, a ačkoliv jejich pravý čas ještě nenastal a do doby akurátní zralosti jim nějaký ten den na sluníčku chyběl, rozpůlit a od pecky šly parádně.
Příprava těsta byla zcela v režii syna, pak jsme si na chvíli vyměnili role a já jsem knedlíky plnila a „kulatila“, on pak vařil a servíroval na talíř. A samozřejmě… hlavně baštil!
Švestkové knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Brambory předem uvaříme ve slupce, až vychladnou, oloupeme.
- V míse brambory nastrouháme najemno, přidáme tvaroh, mouku, vejce a špetku soli.
- Zpracujeme v pružné těsto.
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu, osolíme.
- Švestky opláchneme, osušíme
- Z těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na stejně velké kousky.
- Z kousku těsta vytvoříme placičku, do které vložíme rozpůlenou švestku. Do středu švestky nasypeme lžičkou trochu cukru.
- Švestku těstem obalíme a hezky rukama zakulatíme.
- Knedlíky vkládáme do vařící vody, zkontrolujeme, že se nepřilepily ke dnu, a vaříme cca 5 minut, dokud nevyplavou na povrch.
- Na talíři servírujeme s mletým mákem, sypaným cukrem moučkou, přelité rozpuštěným máslem.
Ještě pár slov k receptu:
Sladké knedlíky: rady a tipy
- Nezapomeňte osušit švestky a pracovat se suchýma rukama, těsto by se jinak rozpadalo a nedrželo pohromadě.
- Posypku na ovocné knedlíky můžete použít, jakou máte rádi. Ke švestkám se kromě máku také báječně hodí tvaroh, syn má rád osmaženou strouhanku s cukrem a strouhaným perníkem, manžel je minimalista: vystačí si s moučkovým cukrem a máslem.
- Pokud knedlíky potřebujete rychle ohřát v mikrovlnce, vložte je do mikrotenového sáčku a zastříkněte troškou vody. Knedlíky nebudou vyschlé, s nadsázkou se dá říct, že v pytlíku nasimulujete klima parního hrnce.
- Pokud ovoce na knedlíky není ve fázi parádní zralosti, přidejte k němu trošku pískového cukru. Vsypala jsem do rozpůlené švestky cca 1/3 kávové lžičky, půlky přitiskla k sobě a obalila těstem.
- Sladké knedlíky z tvarohových těst se nejlépe dělají z pevného ovoce, které má kulatý tvar: švestky, meruňky, blumy, špendlíky, ale i třešně. Tvarohové (nebo bramborové, příp. kombinace obou surovin) ovoce hezky obtáhne a kulatý tvar knedlíku vypadá na talíři jednoduše k nakousnutí.
Naše další recepty na ovocné knedlíky:
- Kynuté knedlíky s třešněmi
- Meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta
- Jahodové knedlíky z tvarohového těsta