slaný karamel

Domácí slaný karamel: jak připravit?

Na slaný karamel jsem narazila, když jsem potřebovala zamaskovat lehké faux pas, které se mi přihodilo při pečení cheesecake.

Co se stalo? Nechala jsem dort péct o něco déle, než by snesl, a zezlátnul mu vrch.

A protože moudré kuchařské recepty praví, že cheesecake nemá na povrchu nést žádné známky pečení, bylo třeba si pomoct toppingem. A tak došlo na domácí slaný karamel.

domácí slaný karamel

Domácí slaný karamel: jak připravit?

Báječně hebký, sametový, máslový. Sladký i slaný v jedné chuti. Karamel určený ke zdobení dortů, polévání palačinek a lívanců, do snídaňové kaše.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 15 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 200 g cukr krupice
  • 90 g MÁSLO
  • 120 ml smetana na šlehání (alespoň 30 %)
  • 1 lžička soli (zarovnaná)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vezměte si k ruce dostatečně velkou pánev s vyššími okraji (karamel při výrobě prská, takže zapomeňte na malé, titěrné rendlíčky)
  • Připravte si k plotýnce všechny potřebné suroviny: cukr, máslo, smetanu, sůl.
  • Rozpalte plotýnku a do pánve vsypte cukr. Míchejte. Opravdu nenechte bez dozoru. Za chvíli cukr začne od středu tát a budou se tvořit žmolky, velké krystalky, které postupně zezlátnou a cukr se roztaví do tekutého stavu. Než se tak stane, trvá to tak 5-10 minut.
  • Jakmile bude mít barvu jantaru a okolo vařečky začne perlit, nastal část vhodit do pánve máslo. Prosím vás, pokud říkám vhodit, je to proto, že mě nenapadlo jiné vhodné slovo. Vsypat je nesmysl, takže když budete házet, tak velmi opatrně. Vzápětí poté, co se máslo dostane do kontaktu s roztaveným cukrem, začne směs prskat a bublat. Proto ta pánev s vyšším okrajem. Trochu karamelu pomůžete, pokud bude mít máslo pokojovou teplotu (já ho rozehřívám v mikrovlnce). Mícháme zhruba 1 minutu. Tady musíme mít trpělivost, občas chvíli trvá, než se máslo s cukrem spojí – vezměte si případně na pomoc KOVOVOU metličku.
  • Poté přijde čas opatrně vlít smetanu. Směs začne mohutně bublat a pěnit, ale ničeho se nebojte a pilně míchejte další minutu.
  • Stáhněte pánev z plotny a přidejte 1 zarovnanou lžičku soli. Zamíchejte.
  • Nechte karamel vychladnout, já ho přitom průběžně míchám.

Ještě pár slov k receptu:

Karamel se používá zcela vychlazený. Jak chladne, tak houstne. Pokud jej uchováváte v ledničce (kde vydrží až 2 týdny), pak jej před použitím rozehřejte (stačí pár sekund v mikrovlnné troubě).
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

VAROVÁNÍ: k přípravě slaného karamelu potřebujete opravdu jen pár surovin, výroba hraničí s alchymií, výsledek vám rozdráždí chuťové buňky a navždy ukradne vaše kulinářské srdce!

domácí slaný karamel

Cukr krupice, máslo, smetana a sůl. Tohle si vezměte k ruce, a k tomu pánev s pevným dnem a vyšším okrajem. Pánev, v níž dokážete cukr roztavit na jantarovou tekutinu a která vás ochrání, když směs začne prskat a bublat.

Slaný karamel je perfektní na zdobení dortů nebo náplň do muffinů, polévání zmrzliny, palačinek a lívanců, sladí se s ním jogurty nebo se přidává do snídaňové kaše.

Je sladký, lepkavý, máslový, slaný a cukrový najednou. Tekuté zlato dalo by se říct. Kombinace sladké a slané chuti navždy převrátí vaše představy o tom, co OPRAVDU lahodí vašemu jazyku, vážně 🙂

Zkuste do karamelu namočit plátky jablka, jahodu utrhnutou na zahrádce, přelít jím zmrzlinu, nalijte jej do hezké skleničky a věnujte jako dárek, nebo prostě jen ujídejte po malých lžičkách (no, malá lžička vám možná nebude stačit).

slaný karamel suroviny

příprava slaného karameluslaný karamel přípravarozpuštěný cukr na karamelslaný karamel

Takto začne směs bublat po přidání smetany:

slaný karamel smetanaslaný karamel chladnutí

DŮLEŽITÉ: Protože teplota při přípravě karamelu je skutečně vysoká, použijte k míchání dřevěnou vařečku nebo kovovou metličku.

Zapomeňte na plast, nebo dopadnete jako moje kamarádka: míchala karamel plastovou metlou s ocelovou šlehací spirálou. Míchá míchá, a najednou vidí, jak jí spirála zůstala uprostřed karamelu, protože se roztavil plastový unašeč, na kterém byla spirála uchycená. Vytáhla z karamelu jen tyčku – rukojeť, a s výrobou karamelu mohla začít nanovo.

Jak připravit domácí slaný karamel? Rady a tipy

  • V ledničce vydrží hotový karamel až 2 týdny. Hotový karamel vlijte do uzavíratelné nádoby a dobře uzavřete. Před použitím jej krátce prohřejte (v lednici tuhne).
  • Pokud chcete slaný karamel věnovat jako dárek, pak jeden den mimo lednici vydrží bez problémů.
  • K výrobě karamelu lze použít i slané máslo. To je však poměrně drahé, je lepší namazat si jej na pečivo. Lžička soli použitá v tomhle receptu je cenově nenáročnou variantou.
  • Při výrobě slaného karamelu se používá smetana, která má alespoň 30 % tuku. Nepoužívejte obyčejné mléko.
  • Karamel se používá zcela vychlazený. Jak chladne, tak houstne. Pokud jej uchováváte v ledničce (kde vydrží až 2 týdny), pak jej před použitím rozehřejte (stačí opět mikrovlnná trouba na pár sekund).

slaný karamelcheesecake se slaným karamelem

blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

1comment

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Domácí slaný karamel: jak připravit?, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/domaci-slany-karamel-jak-pripravit/