10 typů nožů do každé kuchyně. Jaké to jsou? »

jahodové knedlíky

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta: jahodové

Tento recept mám už několik let. Přesněji řečeno datovala bych jej do doby, kdy jsem se osamostatnila, odstěhovala, a učila se vydělávat sama na sebe.

Něco mi však v tom novém uspořádání ke štěstí chybělo: vůně domova a vzpomínky na dětské roky, kdy jsme se sourozenci seděli u stolu a cpali se výbornými tvarohovými knedlíky s jahodami. Abych si tyto časy připomněla, poprosila jsem mamku o recept. Je jednoduchý, zvládne je podle něj připravit úplně každý a hlavně, je moc moc moc (prostě maminkovsky) dobrý 😊

Vytisknout
jahodové knedlíky

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta: jahodové


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 30 min
  • Porce: 4

Popis

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta, letní dobrota a moje vzpomínka na dětství.


Ingredience

  • 250 g tvarohu (měkký ve vaničce)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • jahody (asi 250 – 400 g)

Pracovní postup

  1. V míse smícháme tvaroh s vejcem a postupně přidáme mouku. Vše rychle smícháme dohromady a vytvarujeme z těsta váleček o síle asi 3-4 cm.
  2. Váleček nakrájíme na pravidelné špalíčky a každý prsty rozmáčkneme na placku. Doprostřed placky položíme odšťopkovanou jahodu a zabalíme ji do těsta. Nakonec lehce poválíme mezi dlaněmi, abychom vytvořili pěknou kuličku.
  3. Knedlíčky vaříme v osolené vroucí vodě asi 10 minut.
  4. Posypeme grankem, zalejeme rozpuštěným máslem a baštíme.

Poznámky k receptu

Těsto je snadné, rychle hotové a bezvadně se s ním pracuje, ovocné knedlíky podle tohoto receptu zvládne uvařit i začátečník.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

jahodové knedlíky z tvarohového těsta přípravajahodové knedlíky

Jahodové knedlíky: tipy a rady

  • Těsto je krásně měkké, a tak můžete místo krájení špalíčků udělat velký bochánek a těsto uždibovat dle potřeby a velikosti jahod.
  • Já se snažím dávat co nejméně těsta kolem jahody, aby byly knedlíky pěkně šťavnaté a plné ovoce.
  • Knedlíky jsou výborné na mrazení. V tomto případě je pokladu na pomoučenou podložku. Dávám každý zvlášť, tak 0,5 cm od sebe, aby se při mrazení nepřilepily k sobě. Takto naskládané je zamrazím přes noc, nebo je nechám v mrazáku aspoň dvě hodiny, a potom napytlíkuju po cca 250 g. Když přijde chuť, vyndám je z mrazáku a tak, jak jsou, je uvařím. V tomto případě je nechám ve vroucí vodě o 5 minut déle.

jahodové knedlíky

TIP: Zkuste také náš recept na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta nebo třešňové kynuté knedlíky.

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.


>