pivní štrúdl s meruňkami

Pivní štrúdl s tvarohem a meruňkami

Babi peče stále dokola závin z listového těsta. Chutná dobře, ale občas by to chtělo změnu. Navíc kupované lístkové těsto není žádná hitparáda, to asi většina z nás tuší, a když jsem se dívala, jak jej připravit doma, zase jsem kuchařku zaklapla se slovy: moc práce!

Možná se k domácímu listovému těstu jednou dokopu , ale protentokrát jsem při honbě za výborným závinem vypátrala těsto z piva, které si na štrúdl většina kuchařského národa moc chválí. Inspiraci jsem našla na webu pořadu Kluci v akci, a co jsem se dívala, další recepty na pivní závin se od tohoto nijak neliší.

Pustila jsem se do výroby, naplnila štrúdl meruňkami a tvarohem. Dopadlo to báááječně, moc jsme si pochutnali, a pod receptem přidávám pár fotek, abyste viděli, jak jsem pivní těsto připravovala, jak vypadá plnění, a také moje poznatky a zkušenosti.

pivní závin s tvarohem a meruňkami recept

Pivní štrúdl s tvarohem a meruňkami

Pivní závin s tvarohovou nádivkou a meruňkami: dokonalá dobrota! Nezapomeňte ve finále potřít pivní štrúdl rozpuštěným máslem, do kterého jste přidali dvě lžíce rumu.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Porce: 2 záviny
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Pivní těsto:

Tvarohová náplň s meruňkami:

  • 500 g tučný tvaroh
  • 1 ks vejce
  • 100 g cukru moučka
  • pár kapek vanilkové esence
  • PLÁTKY MANDLÍ (cca 20 g)
  • 160 g meruňky

Na finální potření:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Heru necháme povolit při pokojové teplotě.
  • Do mísy prosejeme hladkou mouku, nasekáme Heru, přidáme špetku soli a nalijeme pivo.
  • Spojíme vše dohromady, hezky vypracujeme v hladké, lesklé těsto. Pracovala jsem rukama, žádný kuchyňský robot nepomáhal.
  • Nahřejeme kovový hrnec (nechala jsem ho chvíli stát na zapnuté plotýnce). Na vypnutou plotýnku jsem položila kovovou mřížku, na ni talíř. Na talíř položíme těsto a přiklopíme nahřátým hrncem. Necháme půl hodiny odpočívat.
  • Mezitím si připravíme tvarohovou náplň do štrúdlu: tvaroh umícháme s cukrem, vanilkou a vajíčkem. Meruňky nakrájíme na malé klínky.
  • Rozehřejeme troubu na 170 °C.
  • Pivní těsto rozdělíme na 2 díly, z tohoto množství vystačí na 2 záviny.
  • Těsto podsypeme trochou mouky a vyválíme na obdélník, delší strana stejně dlouhá, jako plech, na kterém štrúdl budete péct.
  • 2/3 rozváleného těsta potřeme tvarohem, poklademe meruňkami a posypeme mandlovými plátky.
  • Připravíme si plech, na který položíme pečicí papír.
  • Štrúdl opatrně zavineme, šev bude v dolní části, konce podhrneme pod štrúdl. Opatrně přeneseme na plech.
  • Stejně připravíme i druhou „nohavici“ závinu.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova, cca 30 minut.
  • Rozpustíme 30 g másla, přidáme 2 lžíce rumu. Ihned po vyndání štrúdlu z trouby jej potřeme máslovou směsí s rumem.
  • Necháme vychladnout, nakrájíme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte 2 záviny.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

těsto na pivní štrúdlrozválený štrúdl s tvarohem a meruňkami

Pivní štrúdl: rady a tipy

  • S pivním těstem se pracuje velmi dobře, je vláčné, netrhá se, opravdu voní příjemně po pivu. Pod hrncem jej nechte odpočívat max. půl hodiny, přišlo mi, že poté mělo tendenci vysychat.
  • Těsto nemusí být při rozválení ultra tenké, nechte ho klidně 2-3 mm silné. Tenčí těsto se při zavinování a přenášení může protrhnout.
  • Pro nádivku použijte tučný tvaroh. Jakékoliv odlehčené tvarohy vám udělají medvědí službu, zřídnou a můžou vytéct.
  • Cukr v tvarohové nádivce upravte podle toho, jak jsou meruňky zralé. Místo vanilkové esence můžete použít vanilkový cukr. Tvarohu neuškodí přidat pár kapek citronové šťávy, dostane tak lepší šmak.
  • Meruňky v tvarohové nádivce jde snadno nahradit švestkami – zkuste. Místo mandlových lupínků můžete vyzkoušet poprašek skořice, případně strouhaný perník.
  • Nádivku rozetřete od delšího kraje směrem ke středu, max. do 2/3 plochy těsta. Začněte svinovat od kraje, kde je nádivka, ke kraji, kde nádivka není. Pokud byste nádivku rozetřeli až do krajů, vyvalila by se už při svinování štrúdlu.
  • Nezapomeňte na finální potření horkého štrúdlu rozpuštěným máslem s rumem, nevěřili byste, jaký šmrnc touhle jednoduchou úpravou štrúdl dostane.

pivní štrúdl

TIP: Stále nemáte dost? Zkuste také náš recept na čokoládový závin z kynutého těsta. Mňam! 🙂

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Pivní štrúdl s tvarohem a meruňkami, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/pivni-strudl-s-tvarohem-a-merunkami/