Pivní štrúdl s tvarohem a meruňkami » MlsnáVařečka.cz

Designové kuchyňské zástěry »

pivní štrúdl s meruňkami

Pivní štrúdl s tvarohem a meruňkami

Babi peče stále dokola závin z listového těsta. Chutná dobře, ale občas by to chtělo změnu. Navíc kupované lístkové těsto není žádná hitparáda, to asi většina z nás tuší, a když jsem se dívala, jak jej připravit doma, zase jsem kuchařku zaklapla se slovy: moc práce.

Možná se k domácímu listovému těstu jednou dokopu 😊, ale protentokrát jsem při honbě za výborným závinem vypátrala těsto z piva, které si na štrúdl většina kuchařského národa moc chválí. Inspiraci jsem našla na webu pořadu Kluci v akci, a co jsem se dívala, další recepty na pivní závin se od tohoto nijak neliší.

Pustila jsem se do výroby, naplnila štrúdl meruňkami a tvarohem. Dopadlo to báááječně, moc jsme si pochutnali, a pod receptem přidávám pár fotek, abyste viděli, jak jsem pivní těsto připravovala, jak vypadá plnění, a také moje poznatky a zkušenosti.

Vytisknout
pivní závin s tvarohem a meruňkami recept

Pivní štrúdl s tvarohem a meruňkami


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 1 hod
  • Celkový čas: 1 hod
  • Porce: 2 záviny

Popis

Pivní závin s tvarohovou nádivkou a meruňkami: dokonalá dobrota! Nezapomeňte ve finále potřít pivní štrúdl rozpuštěným máslem, do kterého jste přidali dvě lžíce rumu.


Ingredience

Pivní těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml světlého piva
  • 125 g Hery (nebo másla, sádla)
  • špetka soli

Tvarohová náplň s meruňkami:

  • 500 g tučného tvarohu (2 vaničky po 250 g)
  • 1 vejce
  • 100 g cukru moučka
  • pár kapek vanilkové esence
  • plátky mandlí, cca 20 g
  • 160 g meruněk

Na finální potření:

  • 30 g másla
  • 2 lžíce rumu

Pracovní postup

  1. Heru necháme povolit při pokojové teplotě.
  2. Do mísy prosejeme hladkou mouku, nasekáme Heru, přidáme špetku soli a nalijeme pivo.
  3. Spojíme vše dohromady, hezky vypracujeme v hladké, lesklé těsto. Pracovala jsem rukama, žádný kuchyňský robot nepomáhal.
  4. Nahřejeme kovový hrnec (nechala jsem ho chvíli stát na zapnuté plotýnce). Na vypnutou plotýnku jsem položila kovovou mřížku, na ni talíř. Na talíř položíme těsto a přiklopíme nahřátým hrncem. Necháme půl hodiny odpočívat.
  5. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň do štrúdlu: tvaroh umícháme s cukrem, vanilkou a vajíčkem. Meruňky nakrájíme na malé klínky.
  6. Rozehřejeme troubu na 170 °C.
  7. Pivní těsto rozdělíme na 2 díly, z tohoto množství vystačí na 2 záviny.
  8. Těsto podsypeme trochou mouky a vyválíme na obdélník, delší strana stejně dlouhá, jako plech, na kterém štrúdl budete péct.
  9. 2/3 rozváleného těsta potřeme tvarohem, poklademe meruňkami a posypeme mandlovými plátky.
  10. Připravíme si plech, na který položíme pečicí papír.
  11. Štrúdl opatrně zavineme, šev bude v dolní části, konce podhrneme pod štrúdl. Opatrně přeneseme na plech.
  12. Stejně připravíme i druhou „nohavici“ závinu.
  13. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova, cca 30 minut.
  14. Rozpustíme 30 g másla, přidáme 2 lžíce rumu. Ihned po vyndání štrúdlu z trouby jej potřeme máslovou směsí s rumem.
  15. Necháme vychladnout, nakrájíme, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství připravíte 2 záviny.

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

těsto na pivní štrúdlrozválený štrúdl s tvarohem a meruňkami

Pivní štrúdl: rady a tipy

  • S pivním těstem se pracuje velmi dobře, je vláčné, netrhá se, opravdu voní příjemně po pivu. Pod hrncem jej nechte odpočívat max. půl hodiny, přišlo mi, že poté mělo tendenci vysychat.
  • Těsto nemusí být při rozválení ultra tenké, nechte ho klidně 2-3 mm silné. Tenčí těsto se při zavinování a přenášení může protrhnout.
  • Pro nádivku použijte tučný tvaroh. Jakékoliv odlehčené tvarohy vám udělají medvědí službu, zřídnou a můžou vytéct.
  • Cukr v tvarohové nádivce upravte podle toho, jak jsou meruňky zralé. Místo vanilkové esence můžete použít vanilkový cukr. Tvarohu neuškodí přidat pár kapek citronové šťávy, dostane tak lepší šmak.
  • Meruňky v tvarohové nádivce jde snadno nahradit švestkami – zkuste. Místo mandlových lupínků můžete vyzkoušet poprašek skořice, případně strouhaný perník.
  • Nádivku rozetřete od delšího kraje směrem ke středu, max. do 2/3 plochy těsta. Začněte svinovat od kraje, kde je nádivka, ke kraji, kde nádivka není. Pokud byste nádivku rozetřeli až do krajů, vyvalila by se už při svinování štrúdlu.
  • Nezapomeňte na finální potření horkého štrúdlu rozpuštěným máslem s rumem, nevěřili byste, jaký šmrnc touhle jednoduchou úpravou štrúdl dostane.

pivní štrúdl

TIP: Stále nemáte dost? Zkuste také náš recept na čokoládový závin z kynutého těsta. Mňam! 🙂

To pravé pro masožravce! Naučte se připravovat steaky jako profík ve škole vaření Chefparade!
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>