ovocné knedlíky meruňkové

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta: meruňkové

Tenhle recept voní po létu, a aby taky ne, vždyť všechno to ovoce, co teď kolem dozrává, potřebovalo teplo a sílu ze sluníčka, kterého si letos užíváme až až.

Zastavila jsem u stánku, kde prodávali meruňky z Moravy. Žiju na severu Čech, kde se daří hlavně jabloním, meruňkám se ve zdejších chladných hvozdech nelíbí, a když už má někdo na zahrádce vysazený stromek, dočká se meruněk maličkých, kyselých a rozhodně ne každý rok.

Zato moravské meruňky vyskládané v bedýnkách nebyly žádné drobotinky, ale doslova meruně o velikosti tenisového míčku. To se někdo má! Koupila jsem dvě kila, a i přes jejich velikost jsem z nich udělala ovocné knedlíky z odpalovaného těsta. Chutnaly skvěle!

meruňkové knedlíky recept

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta: meruňkové

Báječné knedlíky z odpalovaného těsta, plněné meruňkami, s posypkou ze strouhanky a perníku, přelité rozpuštěným máslem.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 20 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Odpalované těsto:

Posypka na knedlíky:

  • Strouhanka
  • Cukr písek (třtinový)
  • Perník na strouhání
  • MÁSLO
  • Máslo na přelití knedlíků

PRACOVNÍ POSTUP

  • Ve větším kastrolu svaříme mléko s máslem, přidáme špetku soli.
  • Do vroucího mléka zavaříme mouku na hustou kaši, vymícháme nejlépe elektrickým šlehačem – počítejte s odporem 🙂 Jde to ztuha, šlehač zapněte raději na menší otáčky. Kaši necháme vychladnout.
  • Dáme vařit velký hrnec s vodou, kterou osolíme.
  • Do vychladlé kaše zapracujeme postupně 1 vejce a 1 žloutek, vymícháme na hladké, lesklé těsto, celé to trvá do deseti minut.
  • Těsto dáme na pomoučněný vál, vyválíme váleček, ze kterého krájíme špalíčky.
  • Špalíčky uválíme mezi dlaněmi do kulata, uprostřed zploštíme, naplníme meruňkou a těsto vytáhneme okolo ovoce, spojíme a opět pomocí dlaní uhladíme.
  • Knedlíky vaříme v horké vodě 5-8 minut, hotové jsou, až vyplavou na povrch. Nenechávejte je vařit zbytečně dlouho!
  • Ovocné knedlíky servírujeme na talíři s posypkou a přelité rozpuštěným máslem.

Posypka na knedlíky:

  • Na pánvi rozpustíme máslo, na kterém osmahneme strouhanku dozlatova. Odstavíme z plotýnky a ještě teplou smícháme s cukrem a nastrouhaným perníkem (podle chuti).

Ještě pár slov k receptu:

Časová náročnost: 10 min vaření + chlazení + 10 min vmíchání vajec, příprava knedlíků 30 min + vaření do 10 min (snězeno během chvilky 🙂
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Proč byste o těchto báječných knedlících měli přemýšlet:

  • odpalované těsto je lehounké, dobře se s ním pracuje a je vcelku rychle hotové
  • posypete je na talíři tím, co vám chutná: tvarohem, mákem, osmaženou strouhankou s perníkem, nebo jen moučkovým cukrem přelitým rozpuštěným máslem
  • ovocné knedlíky prostě chutnají, ať už jako hlavní jídlo, nebo lehký dezert

Naladěno? Tak tady je recept 🙂

odpalované těsto na knedlíkyodpalované těsto na ovocné knedlíky

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta: tipy a rady

  • Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte hrubou mouku a zpracujte, až je těsto tužší.
  • Odpalované těsto je velmi dobře tvárné, dá se okolo ovoce obtáhnout na tenkou vrstvu.
  • Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta se nejlépe dělají z kulatého, drobnějšího ovoce: meruňky, švestky, ringle, blumy. Kulatý knedlík velmi dobře vypadá a hezky se dá mezi dlaněmi vytvarovat.
  • Vůbec nevadí, pokud z ovoce předem nevyndáte pecku. Jednak ne všechno ovoce jde bez problémů rozpůlit, a také pecku z ovoce v uvařeném knedlíku snadno odstraníte.
  • Pokud je ovoce kyselejší, můžete přidat k ovoci trochu cukru.
  • Ovoce, kterým knedlíky plníte, opláchněte a řádně osušte. Kdyby bylo mokré, s těstem by se špatně pracovalo – vlhkem se trhá a není tak pevné.
  • Nemáte s odpalovaným těstem zkušenosti? Ovocné knedlíky připravíte také z těsta kynutého nebo tvarohového.
  • Knedlíky vařte skutečně jen krátkou dobu, aby se odpalované těsto nerozvařilo. Po vložení do hrnce s vodou se ubezpečte, že se nepřichytily ke dnu, případně jim pomozte vařečkou. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, jsou hotové.
  • Knedlíky podávejte s posypkou podle chuti: neomezujte se jen na strouhankovou z tohoto receptu (i když k meruňkovým knedlíkům chutná kombinace se strouhaným perníkem skvěle!), můžete také přidat strouhaný tvaroh nebo mletý mák smíchaný s cukrem.
blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta: meruňkové, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/ovocne-knedliky-z-odpalovaneho-testa-merunkove/