Rychlovarná retro konvice, červená kráska od KitchenAid

Čaj nebo kávu doma patrně pije každý z nás. K tomu potřebujeme vodu, ať už vroucí nebo jen horkou, záleží na tom, jaký nápoj připravujeme. Někdo staví na plotýnku čajník nebo klasickou varnou konvici, většina však používá konvici rychlovarnou.

Z kuchyňských spotřebičů najdete na lince nejčastěji právě rychlovarnou konvici. Používá se každou chvíli, proto se ani neukládá do skříňky na nádobí, je stále na očích. Konvice, která má dobře sloužit svému účelu, musí být nejenom funkční, ale také dobře vypadat.

Dnes máme tip pro vyznavače retro stylu: ikonická kráska v červené, s emblémem americké značky KitchenAid.

Konvice KitchenAid 5KEK1522

Tahle fešanda vás dostane na první dobrou. Doma ostudu rozhodně neudělá, ba naopak. Kuchyňské spotřebiče od KitcheAid jsou nejen velmi kvalitní, nadělají také spoustu parády. Tahle konvice září v královské červené, je krásně baculatá, s dokonalými tvary. Po jejím obvodě se táhne pás v barvě broušeného nerezu s logem KitchenAid.

Ačkoliv z konvice vyzařuje čistokrevný retro styl, uvnitř pro vás pracuje výkonná moderní technika. Vyjímatelný filtr, vkusné LED diody napojené na citlivé senzory. Měkká rukojeť pro pohodlné uchopení konvice. Prostě komfort, který očekáváte, zabalený do retro kabátku poloviny minulého století.

červená rychlovarná konvice v retro stylu

Styl a nadčasová elegance, červená konvice KitchenAid v retro stylu, zdroj: Chefshop.cz

Konvice pojme 1,5 l vody, její teplotu při ohřívání ukazuje teploměr. Vlastně nejenom při ohřívání, jak je voda teplá zkontrolujete, i když konvici postavíte mimo základnu.

Jednoznačnou vychytávkou je nastavení teploty, na kterou si vodu přejete ohřát. U červené konvice od KitchenAidu si teplotu naštelujete mechanickou retro páčkou od 50 do 100 °C, co krok to 10 °C.

Proč rychlovarnou konvici s nastavitelnou teplotou?

Možná vám přijde konvice s termoregulací jako zhýčkanost, ale nenechte se mýlit. Čím dál častěji se objevuje v požadavcích, se kterými se při výběru počítá. Dnes už se horké nápoje nepřipravují stylem „zalít vroucí vodou“. Často si připravujeme například čaj, ze kterého se získá to nejlepší pouze zalitím vodou o správné teplotě. Ani instantní káva nemá ráda vroucí vodu, ale o pár stupňů chladnější.

A rychlovarná konvice, co ohřívá vodu třeba na 50 °C? Tuto funkci využívají maminky při přípravě umělé výživy nebo kaší pro svoje malé nenasyty, ale dá se také využít třeba pro ohřátí skleniček s příkrmy.

Čištění rychlovarné konvice, jak na to?

prostředek na čištění konvice sonett

Sonett na odvápnění konvice, zdroj: Econea.cz

Ať už KitchenAid nebo jiná značka, pokud máte doma tvrdou vodu, mohou se uvnitř konvice objevit usazeniny. Ty potom prodlužují dobu potřebnou k ohřevu vody, kousky vodního kamene se mohou do vody uvolnit a dostat se tak do nápoje.

Na odvápnění stačí jednou za čas vyvařit konvici octem, nebo ještě lépe kyselinou citronovou. V podstatě se jedná o domácí prostředky, které konvici opět vrátí do bezvadného stavu.

A ještě jeden tip, jak předcházet tvorbě vodního kamene: nenechávejte po uvaření zbylou vodu v konvici. Vylejte ji, víko konvice otevřete a nechte ji vyschnout. Naučte se před vařením správně odhadnout, kolik vody spotřebujete. Ušetříte čas, energii a vaše rychlovarná konvice bude stále jako nová.

Na co se při výběru konvice zaměřit?

Na závěr několik tipů pro výběr rychlovarné konvice. Chceme přeci takovou, která vaří rychle a spolehlivě, něco vydrží a bude dobře vypadat.

  • Rychlovarnou konvici vybírejte nejenom podle parametrů, ale také podle vzhledu. Designem a barvou by měla dobře zapadnout do stylu vaší kuchyně. Máte lednici bílou nebo v chromu? Co nějaké barevné doplňky, od kterých se dá při výběru rychlovarné konvice odpíchnout?
  • Nebojte se plastových konvic. Sice právě prožíváme celosvětové tažení proti plastům (většinou oprávněné), ale právě nádoby, ve kterých se ohřívá voda, splňují nejpřísnější normy. Značková plastová konvice při vaření do vody nic neuvolňuje, strach byste leda mohli mít, pokud kupujete levnou variantu na vietnamské tržnici. Levné plastové konvice také můžou zapáchat, bohužel v těchto případech jen zřídka pomáhá několikanásobně konvici vyvařit, výrobek brzy letí do koše.
  • Moderní konvice musí mít ochranu proti přehřátí, jedná se o důležitý bezpečnostní prvek.
  • Konvice by měla být bytelná, stabilní, aby se nepřevrhla, když do ní drknete loktem.
  • Plní se konvice dobře vodou? Jde naplnit přes výlevný zobáček, nebo je potřeba otevřít víko? Jak velký máte dřez, vejde se vám konvice pod kohoutek?
  • Jak hlučná je konvice? Ptejte se prodejce, případně pátrejte v návodech k používání. Hlučnost se udává v decibelech (dBa) a měla by být u výrobku uvedená.

TIP: Z retro kolekce nabízí KitchenAid také TOPINKOVAČ, prohlédněte si jej! Nebo se podívejte, co vše máme u nás od značky KitchenAid.

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: